Ειδήσεις

Στήριξη Φίλη σε Κεραμέως

«Θετική η μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια» τονίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας

ΟΝίκος Φίλης με δήλωσή του στέκεται στο πλευρό της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αναφορικά με τη μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια σπουδών. Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της υπουργού.

Ακόμη, ο Nίκος Φίλης υπογραμμίζει ότι η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την οποία εφαρμόζει η υπουργός Παιδείας, προκαλεί την αντίδραση σκοταδιστικών κύκλων και υπογραμμίζει ότι η Νίκη Κεραμέως θα έχει τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή του νόμου.

Εκτός, σημειώνει, αν προσπαθήσει η κυρία Κεραμέως να εξευμενίσει τους κύκλους αυτούς με παραχωρήσεις σε άλλα θέματα, όπως στα βιβλία Ιστορίας… Τότε θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι, προσθέτει.

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας να συμμορφωθεί με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους απολυτήριους τίτλους σπουδών είναι θετική.

Αυτό ακριβώς είχαμε παροτρύνει την κυρία υπουργό να κάνει αμέσως μόλις εκδόθηκε η απόφαση της Αρχής. Δυστυχώς για την κυβέρνηση και για το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος η θεσμοθέτηση ενός αυτονόητου δημοκρατικού δικαιώματος γίνεται με καθυστέρηση πολλών ετών, ως συμμόρφωση στην απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, και όχι ως πρωτοβουλία και επιλογή της Πολιτείας.

Οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς παράγοντες και ΜΜΕ εναντίον της απόφασης της υπουργού Παιδείας δεν μας προκαλούν έκπληξη. Προέρχονται από τους ίδιους σκοταδιστικούς, παρεκκλησιαστικούς και εθνικιστικούς κύκλους με τους οποίους είχαν συμπαραταχθεί η ΝΔ και η ίδια η κυρία Κεραμέως σε ποικίλα μέτωπα αναχρονισμού: από τις ταυτότητες παλαιότερα μέχρι τη μάχη εναντίον μου για τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών, την αντίδραση κατά της εφαρμοζόμενης και τιμώμενης σήμερα «προδοτικής» συμφωνίας των Πρεσπών και τη λυσσώδη  εναντίωση σε κάθε βήμα χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας.

Το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η κυρία Κεραμέως μπορούν να υπολογίζουν στη συμπαράστασή μας απέναντι στις επιθέσεις που ήδη δέχονται από τους σκοταδιστικούς κύκλους, στον βαθμό που επιμείνουν στη θέση τους. Αντίθετα, αν υποχωρήσουν ή προσπαθήσουν να τους εξευμενίσουν σε άλλους τομείς ( μάθημα Ιστορίας, «ιεροδιδάσκαλοι στα σχολεία», εκκλησιαστική περιουσία κ.λπ.), όπως, δυστυχώς, έχει διαφανεί μέχρι σήμερα, θα μας βρουν απέναντι.

Ο αγώνας για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει με τρόπο προνομιακό και αναχρονιστικό την Εκκλησία από την εκπαίδευση συνεχίζεται και κάθε μικρή και μεγάλη νίκη προς αυτή την κατεύθυνση έχει τη σημασία της».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου