Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: Το Κτηματολόγιο της Ρόδου, φτιάχτηκε!

Με αφορμή την ολοκλήρωση και του έργου της αποκατάστασης του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα το ακόλουθο σχόλιο:
«Το Κτηματολόγιο της Ρόδου, φτιάχτηκε. Από την Περιφέρεια που νοιάζεται, από την Περιφέρεια που φταίει για όλα, από την Περιφέρεια που δεν προλαβαίνει να φτιάξει το δικό της κτήριο, γιατί φτιάχνει δεκάδες άλλα, άλλων, σε όλα τα νησιά.
Οταν μάθεις να δουλεύεις με αγάπη για αυτό που κάνεις, δεν σε αγγίζει το δηλητήριο των “ευαίσθητων”. Σε νοιάζει μόνο το αποτέλεσμα.
Σε ενδιαφέρει μόνο να στέκεσαι στην όχθη των λύσεων».
Η ανάρτηση του περιφερειάρχη αποτελεί μόνο μια ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι με το ακίνητο που αποκαταστάθηκε αλλά κινδυνεύει να μείνει ορφανό ενώ ο κ. Χατζημάρκος υπόλογος έναντι της δικαιοσύνης με προκαταρκτική εξέταση ως ύποπτος για την τέλεση αδικημάτων!!!
Είναι καταστάσεις που δεν αποτελούν παραδοξότητες της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά μάλλον γελοιότητες!
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πλήρη και σύγχρονη αποκατάσταση του ετοιμόρροπου ακινήτου που στέγαζε τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου Ρόδου στο κέντρο της πόλης και η απόδοσή του προς χρήση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την μεταστέγαση των υπηρεσιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, και μια νέα εμπλοκή σημειώθηκε.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου που «σήκωσαν» το βάρος μιας ευθύνης που δεν τους αναλογούσε και ανέλαβαν το κόστος και τον κόπο εργασιών που όφειλε να είχε υλοποιήσει προ πολλού το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπηρεσίες του οποίου παρά τα έσοδα που εισπράττονται αδιαφορούν προκλητικά για την τύχη των ιστορικών ακινήτων στα οποία στεγάζονται δικαστικές υπηρεσίες στη Ρόδο, βρίσκονται συγκεκριμένα ενώπιον ενός νέου προβλήματος.
Ενώ ο Δήμος Ρόδου έχει διαθέσει τμήμα ακινήτου ιδιοκτησίας του στο παλαιό νοσοκομείο της Ρόδου και ανέλαβε το σχετικό κόστος και η Περιφέρεια σπατάλησε χρόνο, χρήμα και κόπο για την αποκατάσταση του Κτηματολογίου Ρόδου, διαπιστώνεται ότι το σχέδιο για την μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου δύσκολα θα υλοποιηθεί λόγω διαφωνίας, τόσο των δικαστών όσο και του προσωπικού που το κρίνει ακατάλληλο!!


Ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ειδικότερα ότι έχουν υποβληθεί εγγράφως ενστάσεις ως προς την καταλληλότητα του ακινήτου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τίθενται θέματα που αφορούν στην πρόσβαση ΑΜΕΑ μέσω της εξωτερικής σκάλας, της μη ύπαρξης αναβατορίου και ασανσέρ για την μεταφορά δικογραφιών, κ.α.
Πέραν τούτου, που αποτελεί ίσως εσωτερικό θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που βρέθηκε με «προίκα» ένα νέο και ανακαινισμένο κτήριο που κινδυνεύει να μείνει ορφανό, το εξωφρενικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο κ. Χατζημάρκος ήταν και παραμένει ύποπτος για κατηγορούμενος και συγκεκριμένα για ενδεχόμενη τέλεση των πράξεων της παράβασης καθήκοντος, παράβασης κανόνων οικοδομής, παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης βοήθειας μετά από αναφορά υπαλλήλων του Κτηματολογίου Ρόδου!
9 υπάλληλοι του Κτηματολογίου είχαν διαμαρτυρηθεί ειδικότερα στον προϊστάμενο της υπηρεσίας και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για την προχειρότητα αλλά και επικινδυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της απογραφής του αρχείου της υπηρεσίας.
Στην επιστολή εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με την ασφάλειά τους κατά την εργασία τους στην Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση της ΥΔΟΜ, στην οποία ρητώς αναφέρεται ότι ΔΕΝ αίρεται σε καμία περίπτωση η επικινδυνότητα του κτηρίου.

Παρά το ό,τι είχε ξεκινήσει η απογραφή των αρχείων, δεν είχαν δοθεί τα έγγραφα που επιβάλλονται από τον Νόμο για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και των δικαιωμάτων τους, είχαν τονίσει, εξειδικεύοντας στα εξής:
– Στο Σχέδιο Ασφάλειας Υγείας (Π.Δ. 305/1996).
– Στον Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας (Π.Δ. 305/1996).
– Στη μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου του έργου (Ν. 3850/10).
Υποστήριξαν ότι βάσει του Π.Δ. 305/1996, η μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου πρέπει να συνοδεύεται εξ αρχής από αυτά.
Επεσήμαναν επίσης πως κάθε εργοτάξιο διαθέτει επιβλέποντα μηχανικό και τεχνικό ασφαλείας, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, φέρουν και αυτοί την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια όσων εισέρχονται στο κτήριο.
Ζήτησαν να τους κοινοποιηθούν και τα ονόματά τους και την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους.
Εν πάση περιπτώσει, το ακίνητο του Κτηματολογίου Ρόδου έχει αποκατασταθεί πλήρως. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «ΛΕΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.». Με τη με αρ. 11/2021 απόφαση της 3ης/1ο/08-03-2021 (ΑΔΑ: 9ΩΖΥ47ΛΞ-5ΩΥ) της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εγκρίθηκαν το 1ο και 2ο πρακτικό της δημοπρασίας και η ανάθεση εκτέλεσης του ανωτέρω έργου στην Εργοληπτική Επιχείρηση, που πρόσφερε μέση τεκμαρτή έκπτωση 3,00% και συνολικό ποσό προσφοράς 572.597,59 € με Φ.Π.Α.
Το εργολαβικό συμφωνητικό υπεγράφη στις 06-04-2021 για το ποσό των 572.597,59 € εκ των οποίων ποσό 334.239,80 € για εργασίες, ποσό 60.163,16 € για δαπάνες Γ.Ε. & Ο.Ε.(18%), ποσό 59.160,44 € για απρόβλεπτες δαπάνες (15%), ποσό 8.000,00 € για απολογιστικές εργασίες χωρίς εργολαβικό όφελος, ποσόν 208,85 € για αναθεώρηση.
Επίσης προβλέπεται και ο ανάλογος Φ.Π.Α. 24% ποσού 110.825,34 €.
Η αρχική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ήταν 90 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι μέχρι 5/07/2021.
Δόθηκαν τέσσερις παρατάσεις εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάσθηκε στην μεταφορά του αρχείου του Κτηματολογίου στο νέο ακίνητο του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου