Τοπικές Ειδήσεις

«Φτωχός συγγενής» η Νότιο Ρόδος σε θέματα υγείας και οδικού δικτύου

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει αυτό το καλοκαίρι η Νότια Ρόδος, παρά την πολύ καλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Δημοτική Ενότητα της Νότιας Ρόδου κ. Σάββας Καραταπάνης, επισημαίνοντας πως σημείο αιχμής παραμένει η στελέχωση των δομών υγείας στην περιοχή.
«Όπως είναι γνωστό, η φετινή τουριστική περίοδος για το νησί της Ρόδου –που είναι και η ‘ναυαρχίδα’ του ελληνικού τουρισμού- εξελίσσεται πολύ καλά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο επιπλέον πληθυσμός που διαμένει σε περιοχές έξω από την Κάλαθο, ξεπερνά τις 80.000 που σημαίνει ότι η περιοχή δέχεται πολλές πιέσεις λόγω και της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας, καθημερινά. Αυτή η κίνηση δημιουργεί πίεση στις υποδομές, όπως στην ύδρευση και στην καθαριότητα αφού η Νότια Ρόδος, παραμένει ‘φτωχός συγγενής’ σε ζητήματα, όπως η Υγεία και το οδικό δίκτυο.
Π.χ. το Περιφερειακό Ιατρείο στο Γεννάδι, λειτουργεί πλέον έχοντας νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν αγροτικοί γιατροί οι οποίοι δίνουν τιτάνιο αγώνα για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, οι εφημερίες είναι πλήρεις και οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν στην μεγάλη πίεση που δέχονται.
Δυστυχώς, το πρόβλημα με την λειτουργία του ασθενοφόρου παραμένει. Έχει μείνει μόνον ένας υπάλληλος να εξυπηρετεί κάποια περιστατικά αφού είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. Πολλές φορές, είναι σε αναμονή, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Το δικό μου αίτημα είναι να προσληφθούν τουλάχιστον τρεις διασώστες μέσω της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, οι οποίοι μαζί με τον οδηγό θα μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις. Ωστόσο, το ΕΚΑΒ έχει κι αυτό πολλές ελλείψεις».
Ο κ. Καραταπάνης, ανακοίνωσε πως αναμένεται η παραλαβή ενός νέου ασθενοφόρου εν ευθέτω χρόνω για το Περιφερειακό Ιατρείο του Γενναδίου, που θα βοηθήσει την κατάσταση –δωρεά μέσω τουΕυγενίδειου Ιδρύματος.
Πάντως, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Νότια Ρόδο, επέμεινε ότι τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής εντοπίζονται στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Είπε ακόμη ότι ο χώρος του Περιφερειακού Ιατρείου έχει συντηρηθεί με παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΣΤΗ Ν.ΡΟΔΟ
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις με τα ελάφια και αν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση –με αφορμή και το πρόσφατο τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε, 3 χλμ έξω από την Απολακκιά, που είχε σαν συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό οδηγού μοτοσυκλέτας που ανετράπη για να αποφύγει τη σύγκρουση με ελάφι με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με κατάγματα στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου- δήλωσε:
«Δυστυχώς, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα μέτρα για τα ελάφια, τα οποία είχε ανακοινώσει από τη Ρόδο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς. Ειδικά στην Νότια Ρόδο, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο με τα τροχαία ατυχήματα αλλά και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα και απασχολεί τους κατοίκους αλλά και τους αγρότες. Η δική μου ενημέρωση είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ (αν και απαιτείται 1εκ. ευρώ) για να προχωρήσουν οι περιφράξεις. Το μόνο που έγινε μέχρι τώρα, είναι ότι τοποθετήθηκαν ταΐστρες και ποτίστρες για τα ελάφια σε πολλά σημεία της περιοχής. Η μελέτη ως προς τις περιφράξεις έχει ολοκληρωθεί αλλά βρισκόμαστε ακόμη εν αναμονή των όποιων ανακοινώσεων».
Επιπρόσθετα, επικαλέστηκε την προσωπική του πρωτοβουλία και παρέμβαση για την συνεργασία του Δήμου Ρόδου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (για την οποία πραγματοποιήθηκε και σχετική συνάντηση στις αρχές του καλοκαιριού) η οποία θα επαναληφθεί τον επόμενο μήνα.
«Εκτιμούμε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών και την παράλληλη κτηνιατρική παρακολούθησή του», ανέφερε.
«ΕΚΡΗΞΗ»
ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των αεροδιακομιδών που καταγράφονται από το ΕΚΑΒ στα νησιά της περιοχής μας, ο κ. Καραταπάνης υπογράμμισε τα εξής:
«Η τεράστια αύξηση του αριθμού των αεροδιακομιδών που καταγράφονται από το ΕΚΑΒ οφείλεται κυρίως στην μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στα νησιά της περιοχής μας έχοντας πολλές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Επειδή τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά, αναγκάζονται να ζητούν παρέμβαση του ΕΚΑΒ. Θα πρέπει να γίνει μια ισχυρή παρέμβαση σε όλα τα νοσοκομεία για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των αεροδιακομιδών. Τα Κέντρα Υγείας και οι δομές που είναι διάσπαρτα στα νησιά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις αυξημένες ανάγκες που εκτοξεύονται εν μέσω τουριστικής κίνησης. Το ΕΚΑΒ προσπαθεί να ανταποκριθεί κάνοντας τιτάνιες προσπάθειες…» κατέληξε ο κ. Καραταπάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου