ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Σάμυ Μοντιάνο πήρε το χρίσμα του “Ιππότη του Μεγαλόσταυρου”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σαμυ μοντιανο

Τον τίτλο του Ιππότη του Μεγα­λό­σταυ­ρου της Ιτα­λι­κής Δημο­κρα­τίας πήρε ο Σάμυ Μοντιάνο που μεγά­λωσε στην Ρόδο και επέζησε του Ολο­καυ­τώ­μα­τος των Εβραίων.

Ο Ιταλός πρό­ε­δρος, Σέρτζιο Ματα­ρέλα απο­φά­σισε να απο­νεί­μει τον τίτλο του Ιππότη του Μεγα­λό­σταυ­ρου της Ιτα­λι­κής Δημο­κρα­τίας στον 90χρονο Σάμυ Μοντιάνο. Ο Μοντιάνο γεν­νή­θηκε και μεγά­λωσε μέχρι τα δεκα­τέσ­σερά του χρόνια στη Ρόδο. Στην συνέ­χεια εκτο­πί­στηκε στο Άου­σβιτς. Κατά­φερε να επι­ζή­σει του Ολο­καυ­τώ­μα­τος και αφιέ­ρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην προ­σφορά μιας προ­σω­πι­κής, λεπτο­με­ρούς μαρ­τυ­ρίας, με την οποία εξήγησε τι προ­κά­λεσε, ακριβώς, η ναζι­στική και φασι­στική θηριω­δία.

Ο Μοντιάνο, τον χειμώνα ζει στην Ρώμη, ενώ περνά τα καλο­καί­ρια του στην Ρόδο, σε στενή επαφή με την μικρή, τοπική εβραϊκή κοι­νό­τητα. Είναι ένας από τους μόλις 25 Εβραί­ους της Ρόδου, που γύρισαν ζωντα­νοί από τα χιτλε­ρικά στρα­τό­πεδα εξό­ντω­σης. Πρό­σφατα, δήλωσε στην εφη­με­ρίδα La Repubblica πως και σε ό,τι αφορά την κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης του κορο­νοϊού “τελικά δεν πρό­κει­ται να υπε­ρι­σχύ­σει ο φόβος, αλλά η αδελ­φο­σύνη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.