Ειδήσεις

Καματερός σε Πολάκη: “Χρειαζόμαστε τομές στην Υγεία!”

Για τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Κω αλλά και γενικότερα του τομέα της υγείας στο νησί της Κω ενημέρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τον Βουλευτή Δωδεκανήσου Ηλία Καματερό, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του, τη Δευτέρα (17/7) στη Βουλή.
Ο Ηλίας Καματερός αρχικά έκανε αναφορά στις θετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη στελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές με την παροχή ειδικών κινήτρων σε γιατρούς, αλλά και στην εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Υγείας.
Ταυτόχρονα όμως τόνισε το κενό που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, ύστερα από τη λήξη των συμβάσεων των ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΑΒ, το οποίο δημιουργεί προβλήματα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης καθώς και της αποχώρησης του Ερυθρού Σταυρού από το Κέντρο Υποδοχής στο Πυλί.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας με στοιχεία που παρουσίασε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρθηκε στον συνεχώς αυξανόμενο προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Κω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην επιπλέον χρηματοδότησή του, ώστε να αποπληρωθούν παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη του ιδρύματος (από 1.395.000 € που ήταν ο προϋπολογισμός του 2015 έχει φτάσει σήμερα στα 3.679.000 €!!!).
Επίσης σημείωσε πως ύστερα από πολλά χρόνια προκηρύχτηκαν θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (χειρουργός, καρδιολόγος, νεφρολόγος, παθολόγος, αναισθησιολόγος, παιδίατροι) και πως ειδικά για τις θέσεις των παιδιάτρων επαναπροκηρύχτηκαν ως θέσεις διευθυντή, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο.
Σε ό,τι αφορά τη λήξη των συμβάσεων ΕΚΑΒ και ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ.Πολάκης επισήμανε την επέκταση του προγράμματος PHILOS και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζεται η δημόσια υγεία, το εθνικό σύστημα υγείας και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο Κω προβλέπονται 7 θέσεις γιατρών, 12 λοιπού προσωπικού και 7 διασώστες (πληρώματα ασθενοφόρου), ενώ για το ΚΥΤ 6 γιατροί, 8 νοσηλευτές, 6 ψυχολόγοι, 8 κοινωνικοί λειτουργοί και 8 διαπολιτισμικοί μεσολαβητές.
Στη δευτερολογία του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του πως με την ερώτησή του δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα, όπως σε τι κατάσταση παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, τι έργο έχει υλοποιηθεί και τι προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα.
Χαρακτήρισε ως θετικό τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σημειώνοντας όμως πως είναι αναγκαία η πραγματοποίηση κάποιων αποσπάσεων για τη θερινή περίοδο, ώστε να καλυφτούν οι άμεσες ανάγκες του Νοσοκομείου.
Σοβαρή ενίσχυση στο νησί της Κω, τόνισε ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής, που θα είναι πραγματικά τομή θα είναι η δημιουργία τριών (3) μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
Επιπλέον ο Ηλίας Καματερός υπογράμμισε την ανάγκη μεγάλων θεσμικών αλλαγών στην Υγεία, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, έτσι ώστε να μην περιορίζεται η κυβέρνηση της Αριστεράς στην καλύτερη από τους προηγούμενους διαχείριση, αλλά να προχωρά σε ουσιαστικές τομές.
Δεν είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται στην ίδια διοικητική δομή τα νοσοκομεία του Αιγαίου με αυτά της Αττικής ούτε τα Κέντρα Υγείας των νησιών να ανήκουν διοικητικά στη ΔΥΠΕ και όχι στα νοσοκομεία αναφοράς τους, επισήμανε.
Πρότεινε τέλος να ληφθεί υπόψη του Υπουργείου Υγείας η κατηγοριοποίηση των νησιών που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία στα νησιά-κόμβους, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, να λειτουργούν επικουρικά στις μονάδες υγείας των μικρότερων γειτονικών νησιών και να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ελλείψεις (π.χ. με βραχύβιες αποσπάσεις να καλύπτονται κενά σε ιατρικό προσωπικό).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου