Τοπικές Ειδήσεις

Ομαλά εξελίσσεται στη Ρόδο η διαδικασία των εμβολιασμών

Ομαλά εξελίσσεται η πορεία των εμβολιασμών στη Ρόδο –παρά την ‘έκρηξη’ που σημειώθηκε αρχικώς, με την έναρξη της λειτουργίας του mega-Εμβολιαστικού Κέντρου στο Φαληράκι. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρούλα Γιασιράνη, παρατηρείται μια ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου για να εμβολιαστούν:
«Η ΠΝΑι θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε μια νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, ώστε να πειστούν ακόμη και όσοι είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Θέλω να σημειώσω, πως η φετινή τουριστική σεζόν –όπως όλοι το παρακολουθούμε- δεν είναι ακόμη αυτή που θα θέλαμε.
Οι ξένοι τουρ οπερέιτορ, ζητούν να μάθουν πόσα κρούσματα καταγράφονται ανά περιοχή και πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι, για να δουν εάν είναι ‘πράσινος’ προορισμός ή όχι. Από την στιγμή λοιπόν που οι εμβολιασμοί βρίσκονται κοντά στο 30% των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων αυτό δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό.
»Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρατηρείται κάμψη στα κρούσματα. Ωστόσο, εμείς θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, να εμβολιαστούν ώστε να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας, να μπορέσει να εξελιχθεί καλύτερα η τουριστική σεζόν και να υπάρχει εργασία για όλους. Επίσης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας –δεν εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι- και να θυμούνται πως ‘ο ιός είναι ακόμη…. εδώ!
Ας κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή μέχρι να φτάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ζήτηση στα εμβόλια AstraZeneca (για το οποίο γράφονται και ακούγονται πολλά) η αντιπεριφερειάρχης Υγείας είπε: «Κατ’ αρχήν να διαβεβαιώσω πως το mega-Εμβολιαστικό Κέντρο στο Φαληράκι, λειτουργεί με άριστες συνθήκες.
Ο πολίτης εξυπηρετείται άμεσα, ταχύτατα και με συνέπεια χωρίς προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τα είδη των εμβολίων, το mega-Εμβολιαστικό Κέντρο έχει ενισχυθεί με περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές και μάλιστα με το εμβόλιο της Pfizer (το οποίο, σημειωτέον, έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των συμπολιτών μας αυτή την περίοδο).
Αντιθέτως, το AstraZeneca και το μονοδοσικό Johnson & Johnson δεν έχουν την ίδια ζήτηση. Εδώ όμως, να σημειώσω πως όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και οι επιστήμονες τα συνιστούν. Η αμφιβολία που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα από τις ειδήσεις που κυκλοφορούν, έχει τον ίδιο αντίκτυπο και στη Ρόδο».
Είπε ακόμη, πως μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή βαριά περιστατικά από τους εμβολιασμούς, πλην των συνηθισμένων παρενεργειών.
Σημειώνεται πως η ΠΝΑι συνεχίζει να αγοράζει Rapid Tests τα οποία και διανέμει.
«Τα Rapid Tests συνεχίζονται καθημερινά σε συγκεκριμένα σημεία όπως στο παλιό νοσοκομείο Ρόδου από τις 09.00 – 14.30 αλλά και σε χωριά. Βέβαια, το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί από την στιγμή που βγήκαν τα Self Tests αλλά ο κόσμος συνεχίζει να προσέρχεται. Να σημειώσουμε ακόμη, ότι ύστερα από απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην αγορά Rapid Tests και θα τα διανείμει στις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που έχουν τα νησιά μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού».

«ΕΜΠΛΟΚΗ» ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
«Εμπλοκή» έχει παρουσιαστεί στο διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων στους δικαιούχους των κοινωνικών παντοπωλείων περιοχής ευθύνης της ΠΝΑι (Ρόδου, Καλύμνου, Κω και Καρπάθου και αφορούν 10.000 άτομα περίπου) με συνέπεια εδώ και πολλούς μήνες να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά και να διανείμουν τα τρόφιμα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όπως εξήγησε η κα Γιασιράνη:
«Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έχει στον ‘αέρα’ έναν διεθνή διαγωνισμό από πέρσι τον Ιούνιο. Υπό κανονικές συνθήκες, θα μπορούσαμε να έχουν με ανάδοχο – προμηθευτή από τον… Αύγουστο του 2020! Ωστόσο, οι πέντε συμμετέχουσες προμηθευτικές εταιρείες σε αυτό τον διαγωνισμό, έχουν εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο σε όλες τις φάσεις του. Δηλαδή, ενώ είχε αναδειχθεί ο καταλληλότερος ανάδοχος (σύμφωνα με την πρόσκληση) οι υπόλοιποι προσέφυγαν σε ενστάσεις, εξαντλώντας οποιοδήποτε νομικό μέσο έχουν στην διάθεσή τους.
Έχουν στρέψει τα βέλη τους ο ένας κατά του άλλου με αποτέλεσμα, η ΠΝΑι να βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και σε αναμονή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
»Εμείς ως φορέας, σκεπτόμενοι τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τα τρόφιμα, δεν σταματήσαμε να τους βοηθάμε. Εξαντλήσαμε όσα περιθώρια μάς δίνει η νομοθεσία ώστε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία σε όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης μας, με μικρούς διαγωνισμούς να είναι εφοδιασμένα με τρόφιμα. Μας ενδιέφερε να ΜΗΝ σταματήσει η διανομή, μέχρι το πέρας της νομικής διαδικασίας μεταξύ των προμηθευτών. Να σημειώσω ακόμη, πως η τελευταία εμπλοκή του Κοινωνικού Παντοπωλείου εκδικάστηκε στο διοικητικό Εφετείο Πειραιώς στις 23 Μαρτίου 2021. Μόλις την Τετάρτη 16 Ιουνίου, βγήκε η απόφαση, η οποία δεν μας έχει κοινοποιηθεί, επίσημα για να προχωρήσουμε την διαδικασία (να πάει ξανά στην Οικονομική Επιτροπή για να αναδειχθεί ανάδοχος). Καταλαβαίνετε ότι με όλες τις δικαστικές διαμάχες, η μία απόφαση ανατρέπει την άλλη.
Μπορεί να είναι διαδικαστικά θέματα, αλλά ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος και η ΠΝΑι είναι βαθύτατα στενοχωρημένος καθώς όλα αυτά δημιουργούν καθυστερήσεις και φυσικά, ο κόσμος αυτή την περίοδο έχει πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη για τα τρόφιμα ενώ εμείς, έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο χρηματοδοτικού εργαλείου…».

«ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ» ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Τέλος, αναφερόμενη η αντιπεριφερειάρχης Υγείας στην πρωτοβουλία μαζί με το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’, ως το επιστέγασμα της Συμφωνίας που έχει υπογράψει ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος με τον κ. Γ. Γιαννόπουλο είπε τα εξής: «Πρωτοπόροι στην Ελλάδα, προχωράμε σε μια εκστρατεία με τίτλο ‘Μένει Μυστικό’ –που τελεί υπό την αιγίδα της ΠτΔ κας Σακελλαροπούλου. Σε αυτό το πρότζεκτ ετοιμάζουμε ένα δίκτυο που θα προστατεύει τα κακοποιημένα παιδιά. Είχαμε ήδη μια πρώτη τηλε-διάσκεψη όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι (δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, στρατός, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνική μέριμνα κ.λπ.)
Μπορώ να βεβαιώσω πως το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό καθώς άπαντες δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια. Στο επόμενο στάδιο θα καλέσουμε κι άλλους φορείς καθώς έχουμε την ευθύνη να προστατεύουμε κάθε παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης» κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου