Ρεπορτάζ

Γ. Xατζημάρκος: «Ο ιός είναι ακόμα εδώ, εξίσου απειλητικός, εξίσου επιθετικός»

«Πρωτοφανείς» για τα χρονικά της χώρας να κάνει τουρισμό εν μέσω πανδημίας, χαρακτήρισε χτες τις προσπάθειες της Ελλάδας για την φετινή τουριστική σεζόν, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μίλησε για την κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται, για τον Τουρισμό, ενώ απάντησε στις αιτιάσεις για τον ΦΟΔΣΑ αλλά και για την ετοιμότητα της ΠΝΑι στα θέματα υγειονομικής θωράκισης.
«ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ»
ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχικώς, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη στην Σαντορίνη από όπου έγινε η παρουσίαση του νέου τουριστικού πλάνου και περιέγραψε την κατάσταση στην οικονομία και στον Τουρισμό, όπως τείνει να διαμορφωθεί: «Όλοι οι συμπατριώτες μας, αναρωτιούνται ‘τι περιμένουμε’ από την φετινή σεζόν. Τα προβλήματα και οι καταστάσεις που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ πιεστικές αφού βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση, όπου η οικονομία έχει περάσει ‘στον πάγο’ και η αγωνία είναι στο κατακόρυφο. Αφενός, παρατηρούμε και την αγωνία όλων να επιστρέψουμε στις τουριστικές περιόδους του παρελθόντος και αφετέρου, αν αυτό γίνει θα τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο η δημόσια υγεία. Κι αυτό γιατί η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει δώσει ακόμη τις απαντήσεις στο υγειονομικό κομμάτι. Ο ιός είναι ακόμη εδώ, εξίσου απειλητικός, εξίσου επιθετικός. Περάσαμε από το δύσκολο στάδιο, αλλά η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον πλανήτη. Εχουμε την δυνατότητα να κάνουμε μια μικρή –έστω- τουριστική περίοδο αφού η χώρα πέτυχε να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Εμείς ως ΠΝΑι φροντίσαμε να θωρακίσουμε τα νησιά μας και τις υποδομές υγείας ώστε να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την κρίση, από υγειονομική άποψη. Παρακολουθούμε τις αγορές, καθημερινά. Σύμμαχοί μας δεν είναι οι χώρες –έχει η καθεμιά τα προβλήματά της. Σύμμαχοί μας είναι οι αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να πετάξουν τα αεροπλάνα τους καθώς και οι τουρ οπερέιτορς που θέλουν να πουλήσουν πακέτα και να διακινήσουν τουρίστες. Δυστυχώς, η διεθνής οικονομία ζει ένα ‘Λουτρό Αίματος’. Και αυτό είναι αλήθεια. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν να έρχονται τα αεροπλάνα στα νησιά μας και σιγά σιγά θα αρχίσει η αγορά να βγαίνει από τον πάγο και να ανεβάζει ρυθμούς. Είμαστε σε εντελώς ‘αχαρτογράφητα’ νερά αφού αυτό το εγχείρημα δεν έχει προηγούμενο. Πάντως, ο δυνητικός επισκέπτης δεν ρωτάει για την προστασία της υγείας του, αλλά αν θα συναντήσει ένα περιβάλλον φιλόξενο. Σε τρεις μέρες, θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα για τις πτήσεις και το τοπίο…»
Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στο υγειονομικό κομμάτι όπου η ΠΝΑι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση λέγοντας πως έλαβε έγκαιρα πρωτοβουλίες για την προμήθεια εξοπλισμού στα νησιά –και συνεχίζει. Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης μίλησε για την αναγκαστική περικοπή κονδυλίων από έργα της περιοχής, για την θωράκιση των νησιών σε εξοπλισμό, ενώ έκανε αναφορά στα έργα που προχωρούν όπως το λιμάνι της Σαντορίνης και η γέφυρα στο Χαράκι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΟΝ Φ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΔΣΑ
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου κ. Φ.Χατζηδιάκου που εξέφρασε επιφυλάξεις ότι ο Δήμος Ρόδου με την δημιουργία του ΦΟΔΣΑ θα χάσει υποδομές, ο κ. Χατζημάρκος, δήλωσε: «Ο ΦΟΔΣΑ έγινε κρατική εταιρεία. ΦΟΔΣΑ έχει όλη η Ελλάδα κι εμείς ήμασταν οι τελευταίοι που αποκτήσαμε. Μας τραυμάτισε πάρα πολύ αυτή η συζήτηση σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Για ένα 5νθήμερο περίπου, διάβαζα μόνον ψέματα στο διαδίκτυο. Επέλεξα να μην μιλήσω. Ο ΦΟΔΣΑ περιγράφτηκε μέσα στον περιφερειακό σχεδιασμό του Ν.Αιγαίου το 2016 και όχι πρόσφατα. Έγινε αποδεκτό από τον α’ βαθμό Τ.Α. και η ΠΝΑι το πλήρωσε χωρίς να έχει την υποχρέωση, διότι κάποιοι δεν έκαναν την δουλειά τους! Αν δεν το πληρώναμε θα χάναμε 100εκ. ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους για έργα περιβαλλοντικά! Τόσο αγαπάνε το περιβάλλον… Ό,τι έργο ύδρευσης, αποχέτευσης, ΧΥΤΑ κ.λπ. γίνεται με αυτά τα χρήματα που σώσαμε εμείς. Είναι αυτός ο βουλευτής (Σ.Φάμελλος) που το 2016 ενώ το υπέγραψε, έκανε τον… ανήξερο μέσα στην Βουλή και αυτοί οι δήμαρχοι που τότε συναίνεσαν για να σωθούν τα 100εκ. ευρώ για τα οποία σήμερα θέλουν να κόβουν… κορδέλες. Και συνεχίζουν αυτή την αθλιότητα. Ποια περιουσιακά στοιχεία χάνετε; Όλα με ευρωπαϊκούς πόρους γίνονται. Και να σας πω και κάτι άλλο: ο ΧΥΤΑ Βορείου Τριγώνου είναι ο μεγαλύτερος στο Ν.Αιγαίο και λειτουργούσε μέχρι σήμερα χωρίς… άδεια λειτυργίας! Αν δώσω στην δημοσιότητα την Έκθεση Προσδιορισμού Επικινδυνότητας από το υπουργείο για τα απορρίμματα, θα αρχίσουν να μιλάνε και πάλι οι υπερασπιστές της πιο ελεεινής πολιτικής περιόδου που γνώρισε ο τόπος. Να κάνω μία πρόβλεψη: την ημέρα που θα υπογραφτεί το πρωτόκολλο παράδοσης σ’ εμάς, θα αρχίσουν και οι καταγγελίες για τον ΧΥΤΑ Βορείου Τριγώνου!…» κατέληξε ο κ. Γ. Χατζημάρκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου