Ρεπορτάζ

Ο κορωνοϊός κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία του στη Ρόδο!

Βελτιώνεται η κατάσταση με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ρόδο, αν και συνεχίζεται η διασπορά στην κοινότητα με πολλούς από τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, να χρήζουν νοσηλείας.
Αυτό τόνισε χτες, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, περιγράφοντας τις εξελίξεις:
«Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και πρόσφατα, σημειώθηκε έξαρση σε κρούσματα. Ίσως στην μεγάλη διασπορά, να έπαιξε ρόλο ο συνωστισμός (κατά την καλοκαιρινή περίοδο και κατά την προεκλογική περίοδο) αλλά και οι θερμοκρασίες. Παρ’ όλα αυτά, η δραστηριότητα είναι συνεχής και δεν έχουν σταματήσει τα κρούσματα. Τις τελευταίες όμως εβδομάδες, η κατάσταση τείνει να βελτιωθεί. Να αναφέρουμε ότι έχει έρθει και στη Ρόδο, το νέο εμβόλιο και οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου».
Σχετικά με τις νοσηλείες, ο κ. Καραταπάνης ανέφερε πως για μία περίοδο, σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά (αλλά ο αριθμός βαίνει μειούμενος) με πολλούς ασθενείς να είναι άνω των 65 ετών και μάλιστα, να παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα –κυρίως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Δυστυχώς, πάντα έχουμε περιστατικά με νοσηλείες. Μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες, τρεις θάλαμοι ήταν καθημερινά… γεμάτοι. Καταλαβαίνετε ότι το Γ.Ν. Ρόδου δέχτηκε πίεση. Υπήρξαν και απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά μόνον σε περιπτώσεις που υπήρχαν άλλα νοσήματα και επιβάρυναν την κατάστασή τους. Ο κόσμος στην Ρόδο πρέπει να ξέρει ότι ο κορωνοϊός ‘δεν μας έχει ξεχάσει’ και βρίσκεται ακόμη εδώ. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να δίνουμε περισσότερη σημασία στις ευπαθείς ομάδες».
ΤΑ ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Για το νέο εμβόλιο σημειώνονται τα εξής:
Ο εμβολιασμός γίνεται 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση. Το νεότερο στοιχείο, είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό. Οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή είναι ότι μπορεί να μειώσει κατά 30% τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης (στο ένα χέρι το ένα και στο δεύτερο το άλλο). Είναι εποχικά εμβόλια και τα δύο, οπότε εμβόλια για τον έρπητα ζωστήρα, τον πνευμονιόκοκκο κτλ μπορούν να γίνουν αργότερα. Το νέο επικαιροποιημενο εμβόλιο δεν περιλαμβάνει τον αρχικό ιό, ο οποίος πλέον δεν ανιχνεύεται και περιλαμβάνει την παραλλαγή XBB1.5, που ανιχνεύεται σε υψηλά ποσοστά. Βέβαια, δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό αλλά για ευάλωτες ομάδες, ωστόσο όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο δωρεάν, ακόμη και εάν δεν ανήκει στις πληθυσμιακές ομάδες που συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
* Προτεραιότητα εμβολιασμού έχουν:
-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
-Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας.
-Έγκυες γυναίκες.
-Άτομα με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2, όπως οι υγειονομικοί.
Η ΕΙΚΟΝΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ
Σχετικά με την γρίπη και την εξέλιξή της, ο κ. Καραταπάνης επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για εμβολιασμούς αφού απαιτείται ένα διάστημα 4 – 6 εβδομάδες, για να είναι ο οργανισμός πλήρως καλυμμένος. «Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και συστήνουμε το εμβόλιο, σε άτομα άνω των 65 ετών και κυρίως, οι ευπαθείς ομάδες. Η γρίπη δημιουργεί επιπλοκές και μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας».
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ
Σε ερώτηση πώς είναι η κατάσταση με τις ειδικότητες των γιατρών στο Γ.Ν. Ρόδου, ο κ. Καραταπάνης δήλωσε τα εξής:
«Αυτή τη στιγμή η διοίκηση του Γ.Ν. Ρόδου κάνει ενέργειες σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί γιατροί είναι έτοιμοι για συνταξιοδότηση, αλλά υπάρχει και το περιθώριο να δοθεί παράταση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό είναι η έλλειψη σε παθολόγους. Ευελπιστούμε ότι θα το λάβει υπόψη και η κεντρική διοίκηση για να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε. Εμείς έχουμε ενημερώσει και τους τοπικούς φορείς και πολιτικούς εκπροσώπους μας. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και σημειώνεται έλλειψη σε παθολόγους, σε όλη την Ελλάδα. Π.χ. το Νοσοκομείο της Κω, είναι χωρίς παθολόγο. Εάν δεν ανταποκριθεί κανείς, είναι πολύ πιθανόν και στο Γ.Ν. Ρόδου να μείνουμε χωρίς παθολόγους».

Την ίδια στιγμή βελτιώνεται η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, αναμένονται ακόμη τρεις αναισθησιολόγοι που ανεβάζουν τον αριθμό σε τέσσερις μόνιμους. «Θα είναι μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτό που αντιμετωπίσαμε εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν και άλλες ειδικότητες σε έλλειψη, όπως οι ακτινολόγοι. Κατά την εκτίμησή μου, εάν δεν δοθούν πολύ γενναία κίνητρα για τα νησιά, δεν θα έρχονται οι γιατροί από άλλα μέρη της χώρας. Το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό και δεν μπορεί κάποιος να αντεπεξέλθει στα έξοδα. Από την άλλη, υπάρχουν ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα –ακόμη και σε μεγάλες κλινικές. Έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση κι ελπίζουμε όλοι να λάβουν μέτρα –ειδάλλως θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την λειτουργία των παθολογικών κλινικών στα νησιά…» -κατέληξε ο κ. Καραταπάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου