Ειδήσεις

Τέθηκαν «επί τάπητος» όλα τα σοβαρά προβλήματα

Θέματα σχετικά με την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, την απροθυμία του κράτους να στηρίξει τις κοινωνικές δομές και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τόσο ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που είναι μέλος της ΠΕΔ, όσο και ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Η Κως εκπροσωπήθηκε από το νέο δήμαρχο κ. Γιώργο Κυρίτση, που είναι μέλος της ΠΕΔ και τον κ. Θεοδόση Νικηταρά, προσωρινό δήμαρχο.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΠΕΔ δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όσους έχουν εκλεγεί δήμαρχοι στην αναμέτρηση του Μαιου.

«Θέλω να υπογραμμίζω πως συνεχίζεται η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές αρχές. Είναι περίεργη η μεταβατική περίοδος για αυτούς που παραδίδουν γιατί έχει μεγάλη διάρκεια. Δεν πρέπει να φανεί πως υπάρχει κενό τους μήνες που απομένουν μέχρι το Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να υπάρχει ομαλότητα. Η τοπική κοινωνία περιμένει πολλά από την ΤΑ. Όλα τα παράπονα έρχονται στο δήμαρχο. Οι πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ των δήμων του νομού και της νέας περιφερειακής αρχής.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πως πρόθεσή του είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Τόνισε πως στις προθέσεις του είναι να κατοχυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση η επίλυση των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί ΟΤΑ. Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί, όπως δήλωσε και σύσκεψη για το θέμα αυτό.

«Εκτός από τις ευχές θα χρειαστεί και η συνεργασία γιατί έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια πολύ δύσκολα. Θα προχωρήσουμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Ο πρώτος βαθμός περιμένει από μας στήριξη, κατανόηση και εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για τη λύση προβλημάτων. Πρόθεσή μας είναι να εισάγουμε κάτι νέο στη συνεργασία φορέων και ΤΑ», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«Η τριετία που πέρασε και για τους δήμους και για τις κοινωνίες των νησιών ήταν καθοριστική. Πετύχαμε πολλά», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης. «Να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με το β’ βαθμό για να εξυπηρετηθούν οι μικροί δήμοι. Η επόμενη πενταετία θα είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος.

«Να πιέσουμε όλοι μαζί μήπως και λειτουργήσει το κράτος, όπως πρέπει. Υπάρχει δυσλειτουργία και γραφειοκρατία. Τα προβλήματα έπρεπε να έχουν λυθεί», δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για την τροποποίηση του προϋπολιγισμού της ΠΕΔ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Στάθης Κουσουρνάς οι πόροι που λαμβάνει από το κράτος η Περιφερειακή Επιτροπή είναι μειωμένοι σε ποσοστό 65%. Το χειρότερο από όλα είναι πως τα χρήματα έρχονται με το σταγονόμετρο. Επισημάνθηκε πως αν δεν έρθει η επόμενη δόση τότε θα παγώσει η λειτουργία της επιτροπής.
Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών και την απροθυμία του κράτους να τις χρηματοδοτήσει. Αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα που χρειάζονται για τις κοινωνικές δομές.

«Λείπουν 60 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Να ασκήσουμε όλη την επιρροή μας για να βρεθούν οι πιστώσεις. Αν δεν βρεθούν φοβάμαι πως κάποιοι δήμοι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν και μπορεί να κλείσουν τις δομές που λειτουργούν. Περισσότερο κινδυνεύουν οι υπηρεσίες, όπως τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Τραγική διαπιστώθηκε πως είναι η κατάσταση στον τομέα της υγείας παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

«Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Θα επισημάνουμε με δυναμικό τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει στα νησιά μας και θα καταστήσουμε υπεύθυνους εκείνους που δεν δίνουν λύσεις», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Νησιά, όπως η Αστυπάλαια, έμειναν με ένα γιατρό. Έχουν αναλογιστεί πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Μόνο από καθαρές συμπτώσεις δεν θα έχουμε συμβάντα. Στη χώρα μας περιμένουμε να συμβεί κάποιο τραγικό συμβάν για να δώσουμε λύσεις. Να σταλεί ψήφισμα σε όλους τους αρμοδίους», είπε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος.

Στα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας στη Νότια Ρόδο αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Φ. Ζαννετίδης.
«Δυστυχώς η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Δεν μπορεί να ενισχύσει το ΚΥ Γενναδίου. Ο γιατρός που υπηρετούσε τη δική μας δομή τώρα είναι στο Καστελόριζο. Η περιοχή έχει μείνει με μια νέα αγροτική ιατρό που διορίστηκε τώρα. Η υπομονή μας εξαντλείται. Να προχωρήσουμε σε κάτι πολύ πιο πιεστικό για να αναδειχθεί το πρόβλημα που υπάρχει στα νησιά. Είχαμε αποφασίσει να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε», τόνισε ο κ. Ζαννετίδης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο νέος δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης κατήγγειλε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τις δομές υγείας. Η τραγική κατάσταση και οι σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο της Κω, όπως δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, ώθησε γιατρούς της γειτονικής χώρας να απλώνουν μέσω εταιρειών τη δραστηριότητά τους στην Κω.

«Στην Κω έχουμε κάτι χειρότερο δηλαδή την επέλαση των μεγάλων ιατρικών μονάδων της Τουρκίας που με το μανδύα συνεταιρισμού με ιατρούς μας, κάνουν παράνομα διακομιδές από την Κω στην γειτονική χώρα. Από τη μαρίνα φεύγουν σκάφη με ασθενείς. Το νοσοκομείο του νησιού μας είναι στη χειρότερη κατάσταση. Εμείς από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινήσεις και όπου καταλήξουμε», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κυρίτσης.

«Αυτοί στο κέντρο μας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Έφυγε ο κ. Α. Γεωργιάδης και μπήκε ο κ. Μ. Βορίδης, μην τυχόν και παρεκκλίνει η πολιτική του υπουργείου Υγείας. Να σκεφθούμε σοβαρά και να αντιδράσουμε. Να κάνει αγώνα και το νέο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν πάει άλλο με τα προβλήματα που μένουν άλυτα και δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Ή θα υπάρξει σύγκρουση με το κατεστημένο αυτό ή έχουμε τελειώσει», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νησιωτική Ανατροπή», δήμαρχος Λειψών, Μπενέτος Σπύρου.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Να κτίσουμε ένα μέτωπο που να είναι συμπαγές και ενιαίο. Αυτά που γίνονται ξεχωριστά δεν έχουν θετική κατάληξη. Το μόνο που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα είναι μια συνολική πρόταση και διευθέτηση του ζητήματος. Προσπαθώ με μια ομάδα ανθρώπων να κοστολογήσουμε τη λειτουργία του τομέα υγείας σε όλη την Περιφέρεια», είπε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«Είναι άγνοια, αδιαφορία ή ανικανότητα του κέντρου για ό,τι συμβαίνει στα νησιά; Δεν τους θεωρώ πλέον τόσο έξυπνους, να προωθούν τα θέματα υγείας στους ιδιώτες. Πρέπει να βάλουμε νέους στόχους όχι μόνο στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Συζήτηση έγινε και για το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία που αποσύρθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού. Επισημάνθηκε πως θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη διαβούλευση για αυτό.
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ μετά την παραίτηση του κ. Ηλία Μπούκλα αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου