Ειδήσεις

Ποιους ελληνικούς προορισμούς προτιμούν τώρα Γερμανοί και Βρετανοί

Ποιες τάσεις καταγράφουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης από τις δύο βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού.  Ποιοι προορισμοί πέτυχαν τη μεγαλύτερη αύξηση Γερμανών και Βρετανών ταξιδιωτών και ποιοι έγραψαν αρνητικό πρόσημο.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς η αεροπορική κίνηση από τις δύο βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αύξηση  η οποία χαρακτηρίζεται ως νόμισμα με δύο όψεις από επιχειρηματίες και έμπειρα στελέχη του χώρου. Η θετική όψη του νομίσματος αφορά στο γεγονός πως η άνοδος καταγράφηκε στην περίοδο που αποτελεί παραδοσιακά την αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού τουρισμού, με τη χαμηλότερη κίνηση του έτους.

Η άλλη όψη αποτυπώνει το γεγονός πως, ακριβώς επειδή η τουριστική κίνηση της συγκεκριμένης περιόδου είναι η χαμηλότερη της χρονιάς, η όποια άνοδος δενεπηρεάζει σημαντικά τα συνολικά μεγέθη της χρονιάς. Αποτελεί, ωστόσο, ισχυρή ένδειξη πως το χαώδες κενό της συγκεκριμένης περιόδου δείχνει πως αρχίζει σταδιακά να αμβλύνεται. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ωστόσο, πως η χρονιά θα κριθεί  από το τουριστικό ρεύμα που θα κατευθυνθεί στη χώρα μας στο πεντάμηνο Ιουνίου-Οκτωβρίου. Διάστημα στο οποίο θα μορφοποιηθεί και η φετινή πίτα τουριστικών εισπράξεων.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr αφορούν συνολική επιβατική κίνηση μεταξύ προορισμών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και αεροδρομίων σε δημοφιλείς τουριστικούς  προορισμούς της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου καταγράφηκε αύξηση επιβατών 17,3% από Γερμανία και 12,5% από το Ηνωμένο Βασίλειο σε βασικά περιφερικά αεροδρόμια της χώρας. Στην περίπτωση της Αθήνας, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς στο πρώτο τετράμηνο καταγράφηκε άνοδος επιβατών 33% από το Ηνωμένο Βασίλειο και 19% από τη Γερμανία.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δίνουν, ταυτόχρονα, μια πρόγευση της τουριστικής σεζόν που διανύουμε, «φωτογραφίζοντας» τις τάσεις  ζήτησης καθώς και τους κερδισμένους ή/και υποψήφιους χαμένους του καλοκαιριού.

Κως, Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα και Κεφαλονιά ήταν οι προορισμοί που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών από τη Γερμανία στο πρώτο τετράμηνο, με τις δύο πρώτες να εμφανίζουν τριψήφια ποσοστά. Πιο συγκεκριμένα, η Κως σημείωσε άνοδο 203,7% και η Σαντορίνη 161,4%. Ακολούθησαν Ρόδος (+71,2%), Κέρκυρα (+57,4%) και Κεφαλονιά (+35,5%).

Στον αντίποδα, Χανιά, Μύκονος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Σάμος και Ζάκυνθος υποδέχθηκαν λιγότερους Γερμανούς στο πρώτο τετράμηνο. Το αεροδρόμιο των Χανίων κατέγραψε μείωση 34,8%, η Μύκονος «έγραψε» -19,5% και η Ζάκυνθος -12%. Μηδενικές αφίξεις από Γερμανία κατέγραψαν Μυτιλήνη και Σάμος.

Διαφορετικές ήταν οι προτιμήσεις των Βρετανών στο πρώτο τετράμηνο καθώς οι προορισμοί που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Κως, η Ρόδος, η Μύκονος, η Πρέβεζα (Άκτιο) και η Θεσ/νίκη.

Η Κως σημείωσε αύξηση 94,7% των Βρετανών στο πρώτο τρίτο της χρονιάς, θέτοντας υποψηφιότητα να αποτελέσει ένα από τα μπεστ σέλερ του καλοκαιριού.  Ό,τι έχασε από Γερμανούς η Μύκονος, το αντιστάθμισε και με το παραπάνω προσελκύοντας 89,2% περισσότερους Βρετανούς. Η Ρόδος προσέλκυσε 49,5% περισσότερους Βρετανούς ενώ η Θεσ/νίκη σημείωσε άνοδο 52,8%.  Τα παράλια της Ηπείρου αποτέλεσαν νέο προορισμό των Βρετανών στο πρώτο τετράμηνο καθώς το αεροδρόμιο της Πρέβεζας (Άκτιο) δεκαπλασίασε την επιβατική του κίνηση από βρετανικά αεροδρόμια.

Στον αντίποδα, λιγότερους Βρετανούς υποδέχθηκαν Ζάκυνθος (-31,4%) , Κεφαλονιά (-31,8%) και Χανιά (-13,2%).

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου