Παραμένει ο προβληματισμός στην ΔΕΥΑΡ σχετικά με την επάρκεια νερού στο νησί της Ρόδου κατά την φετινή τουριστική περίοδο, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα σε διάφορες περιοχές –είτε με μειωμένη ροή, είτε με έλλειψη επαρκών ποσοτήτων για ύδρευση και άρδευση.
Ο ίδιος προβληματισμός εκφράστηκε και κατά την χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης όπου εξετάστηκαν διάφορα θέματα, αλλά σημείο αιχμής αποτέλεσε η κατοχύρωση των πρακτικών για τους διαγωνισμούς ανάδειξης αναδόχου που θα αναλάβει την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων μέσα στον επόμενο μήνα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ‘προβληματικές’.
«Αυτό που επείγει είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν ώστε να εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσει τις ανορύξεις για νέες γεωτρήσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ‘προβληματικές’ όπως η Λίνδος, η Νότια Ρόδος, ο Αρχάγγελος και η περιοχή του πρώην Δήμου Πεταλούδων. Στην συνεδρίαση εγκρίθηκαν τα πρακτικά των διαγωνισμών για κάποιες δημοτικές ενότητες αφού το κύριο μέλημά μας, είναι να ξεκινήσει η λειτουργία αυτών των γεωτρήσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες όπως είναι γνωστό, η αξιοποίηση, η ηλεκτροδότηση, η ανόρυξη κ.λπ., κάτι που μάς προβληματίζει καθώς δεν υπάρχει πια χρόνος. Εμείς θα προσπαθήσουμε, να μην αντιμετωπίσει φέτος κανένα πρόβλημα με το νερό το νησί της Ρόδου -αν και υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε κάποιες περιοχές όπως στον Αρχάγγελο (με τις πολλές βλάβες που σημειώνονται καθημερινά), στο Γεννάδι, στο Κιοτάρι και σε κάποιες άλλες περιοχές προς Νότια Ρόδο. Εκτίμησή μου είναι πως θα καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα –αν και δεν μπορώ να προσδιορίσω ακόμη τον βαθμό απαιτήσεων. Μην ξεχνάτε πως κάθε χρόνο οι ανάγκες αυξάνονται και φέτος με την έναρξη λειτουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ενοικιαζομένων δωματίων, επιχειρήσεων κ.λπ. θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλ. Μανωλάκης.
Το μεγάλο πρόβλημα πάντως, εντοπίζεται στις περιοχές του νησιού που δεν τροφοδοτούνται με νερό από το Φράγμα Γαδουρά οπότε εκεί θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα.
Σημειώνεται ακόμη, ότι η ΔΕΥΑΡ βρίσκεται εν αναμονή για την παραλαβή αντλιών, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε μικρά χωριά, κοινότητες και περιοχές όπου εμφανίζονται πολλά προβλήματα με το νερό:
«Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τις αντλίες, με τις οποίες θα αντικαταστήσουμε τις ελαττωματικές αλλά θα έχουμε και εφεδρικές που θα μας βοηθήσουν να αντικαταστήσουμε ανά πάσα στιγμή μια καμένη αντλία, σε κάποια περιοχή. Αυτό που αποφασίσαμε είναι να ξεκινήσει η αντικατάστασή τους μέσα στην εβδομάδα ώστε να εξομαλυνθεί το σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Και αγορά 6 αυτοκινήτων με απ’ ευθείας ανάθεση
Η ΔΕΥΑΡ ενέκρινε χτες και την αγορά 6 αυτοκινήτων (ημιφορτηγών και βαν) ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που εμφανίζονται στο νησί:
«Επειδή ο διαγωνισμός που κάναμε πριν από έναν μήνα περίπου, για την προμήθεια 23 οχημάτων (ύψους 2εκ. ευρώ) που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αναγκών σε όλο το νησί κηρύχθηκε άγονος, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε απ’ ευθείας ανάθεση για προμήθεια 6 οχημάτων. Αυτά τα οχήματα θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών μας και θα διατεθούν ανά δημοτική ενότητα στο νησί ώστε τα συνεργεία μας, να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους και να εξυπηρετούν τους δημότες μας σε ό,τι πρόβλημα έχουν» είπε ο κ. Μανωλάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ