Ειδήσεις

Στον αέρα η σύνταξη των δασικών χαρτών

Σειρά ερωτημάτων για την καθυστέρηση του έργου σύνταξης των δασικών χαρτών έθεσαν χθες εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, οι οποίοι ζητούν παράλληλα την απόσυρση του σχεδίου νόμου που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τίτλο «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Σπύρος Μάμαλης, των γραφείων μελετών (ΣΕΓΜ) Κων/νος Καλλέργης, της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων Θανάσης Μπουζινέκης και του Συλλόγου Μελετητών-Γεωτεχνικών Νίκος Χλύκας υποστήριξαν πως η ανάθεση του έργου σύνταξης των δασικών χαρτών στη δασική υπηρεσία θα οδηγήσει στη μη ολοκλήρωση ενός από τα βασικά προαπαιτούμενα για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Όπως τόνισαν, οι δασικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν ούτε το προσωπικό, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε την τεχνογνωσία για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Πρόσθεσαν πως το σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί εντός των ημερών, προωθείται εξαιτίας ιδεολογικών εμμονών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αφού προβλέπει δεκάδες διορισμούς και αποσπάσεις, μάλιστα κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων!

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τον καθορισμό των ορίων στους οικισμούς προ του 1923. Προβλέπεται πως θα καθοριστούν από επιτροπή, με τον τελευταίο λόγο να ανήκει στον υπουργό. «Είναι σαν να ανοίγω το συρτάρι και να περιμένω», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των δασικών χαρτών σχεδόν για το 50% της έκτασης της Ελλάδας, δηλαδή για 22 νομούς, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Όμως, μόνο το 1% έχει κυρωθεί, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αφού η κύρωση των χαρτών θα φέρει στην επιφάνεια την απίστευτη έκταση της παράνομης δόμησης στην Ελλάδα, ενώ «θα βγάλει από το λαγούμι» χιλιάδες καταπατητές οι οποίοι εκμεταλλεύονται παράνομα τεράστιες κρατικές εκτάσεις.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των πέντε φορέων, η σύνταξη των δασικών χαρτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Μάλιστα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία κατά τη σύνταξη του κτηματολογίου. Σήμερα, οι δασικές υπηρεσίες είτε δεν καταθέτουν στοιχεία στο κτηματολόγιο, είτε καταθέτουν ακόμα και ιδιωτικές εκτάσεις ως δημόσιες (ώστε να είναι σίγουροι πως δεν θα κατηγορηθούν για ζημία του δημοσίου…) και καλούνται οι πολίτες να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά μέσω ενστάσεων!

Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει πως η σύνταξη των δασικών χαρτών για το υπόλοιπο 50% της χώρας θα γίνει από τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες θα προσλάβουν προσωπικό (με συμβάσεις κ.λπ.) και θα συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες κατά το δοκούν. Οι εκπρόσωποι των φορέων υποστηρίζουν πως το δημόσιο πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο και όχι να αναλαμβάνει εργασίες που μέχρι σήμερα τις κάνει ικανοποιητικά ο ιδιωτικός τομέας. Ο τελευταίος επένδυσε, μάλιστα, σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε εξοπλισμό και προσωπικό, επισημαίνουν, αλλά τώρα κινδυνεύει να κυνηγάει «τα 20αράκια», τους διαγωνισμούς που θα βγάζει η δασική υπηρεσία.

Οσο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, τη Δευτέρα προκηρύσσεται ο νέος διαγωνισμός για την κτηματογράφηση της υπόλοιπης χώρας, με τους μηχανικούς να επισημαίνουν πως ακόμα δεν έχουν δεσμευθεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Οπως είπε ο κ. Χλύκας, για 22 νομούς έχουν θεωρηθεί οι δασικοί χάρτες αλλά δεν έχουν αναρτηθεί, ώστε να ακολουθήσουν η υποβολή και η εκδίκαση των αντιρρήσεων. Και επίσης τόνισε πως απουσιάζουν τα ποιοτικά κριτήρια για την υλοποίηση του έργου, εκτιμώντας ότι θα κατακερματιστεί με την υλοποίηση μικροαναθέσεων.

Ο κ. Θανάσης Μπουζινέκης τόνισε πως για την ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη απαιτείται εξειδικευμένη εργασία, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι για τον νομό Αχαΐας υπήρχαν 10.164 ψηφιακά αρχεία! Ωστόσο με χρηματοδότηση της ΕΚΧΑ και ιδιώτες μελετητές ολοκληρώθηκαν σε τρία χρόνια δασικοί χάρτες για 22 νομούς της χώρας. Τώρα, με το νομοσχέδιο -είπε χαρακτηριστικά-, ο νομοθέτης ζητά από τον διευθυντή δασών να εκτιμήσει αν μπορεί σε επίπεδο νομού να προχωρήσει ή όχι στην ολοκλήρωση της σύνταξης δασικών χαρτών. Εξηγώντας αναλυτικά τις τεχνικές δυσκολίες, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή όσων προβλέπει το σχέδιο νόμου.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου