Συνεντεύξεις

Γ. Πλακιωτάκης στη “δ”: «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση ως λογιστικό, αλλά ως ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα»

Για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του, από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, την αποζημίωση ναυτικών εν μέσω της κρίσης, τις μετακινήσεις στα νησιά μέχρι και την απαγόρευση για κολύμπι, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση ως λογιστικό, αλλά ως ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα -και με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσει και την επόμενη ημέρα, όταν ο ιός θα έχει νικηθεί…»
• Κύριε υπουργέ, να ξεκινήσουμε από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Από ό,τι δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καταφέραμε ως χώρα, να μην υπάρχει τεράστια διασπορά. Είναι αυτό ενθαρρυντικό για την επόμενη μέρα;
Η κυβέρνηση ακολούθησε τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων και έλαβε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα, πράγματι, η εξάπλωση του COVID-19 να είναι στη χώρα μας περιορισμένη. Ασφαλώς η εικόνα σήμερα είναι ενθαρρυντική, δεν πρέπει όμως αυτό να μας κάνει να εφησυχάσουμε. Όπως λένε οι ειδικοί, είμαστε στα μισά του δρόμου και οφείλουμε να συνεχίσουμε να τηρούμε με απόλυτη συνέπεια τα μέτρα, ώστε να ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη αυτή κρίση που ζούμε όλοι μας.
• Πρόσφατα πήρατε μια γενναία απόφαση για την αποζημίωση ναυτικών οι οποίοι έχουν ανάγκη –εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η απόφαση στήριξης των ναυτικών μας, όπως και γενικότερα της ναυτιλίας μας, ήταν επιβεβλημένη. Πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας μας, που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, έναν κλάδο που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Αποφασίσαμε λοιπόν, όπως οφείλαμε, μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ναυτικών μας, αλλά και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία.
Ειδικά λοιπόν για τους ναυτικούς μας θεσμοθετήσαμε συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την υπαγωγή τους στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, για τρεις αρχικά περιπτώσεις:
-Εκείνους που απολύθηκαν από 1.3.2020.
-Εκείνους που εργάζονται σε πλοία, των οποίων οι εταιρίες θα επιλέξουν τη μη εκτέλεση δρομολογίων, λόγω της καθίζησης του μεταφορικού έργου.
-Εκείνους που θα απασχολούνταν σε πλοία που είχε προγραμματισθεί η δρομολόγησή τους το επόμενο διάστημα, αλλά τελικά δεν θα γίνει.
Τα μέτρα αυτά τα επεκτείναμε ώστε να καλύπτουν και τους ναυτικούς μας που απασχολούνται σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία και τουριστικά πλοία.
Όλοι οι παραπάνω έχουν ενταχθεί ήδη στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν το επίδομα των 800 ευρώ.
Σημαντικά εξάλλου είναι επίσης τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη των νησιωτών και της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά μας.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που η νησιωτική επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται, έχει υπογραφεί ήδη κοινή υπουργική απόφαση και δόθηκε προκαταβολή 60% σε επιχειρήσεις που το αίτημα πληρωμής τους για το μεταφορικό ισοδύναμο εμπίπτει σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Κατά συνέπεια περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ ενισχύουν άμεσα τη ρευστότητα αυτών των νησιωτικών επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών.
Με την πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση, η επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα διασφαλίζεται πλήρως, όπως και η οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών μας, που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας.
Την ίδια ώρα σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου της ακτοπλοΐας και με γνώμονα την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη τροφοδοσία των νησιών, προχωράμε στην εφαρμογή ειδικού σχεδίου το οποίο προβλέπει τη διατήρηση ενός ελάχιστου ικανού αριθμού δρομολογίων για τις γραμμές του εθνικού και τοπικού δικτύου για όσο καιρό το μέτρα περιορισμού της κίνησης θα συνεχίζονται.
Με βάσει το σχέδιο αυτό προσδιορίσαμε 36 γραμμές του εθνικού και τοπικού θαλάσσιου συγκοινωνιακού δικτύου, τις οποίες και θα επιδοτήσουμε την κάλυψη τους με πλοία της ακτοπλοΐας, εφόσον οι εταιρίες που τις καλύπτουν τώρα με πλοία τους δηλώσουν αδυναμία.
Παράλληλα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργαζόμαστε ειδικό πρόγραμμα – καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους.
• Τελικά, δεν κάναμε Πάσχα όπως τις άλλες χρονιές αφού απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις ακόμη και τους νησιώτες. Είναι σαφής η εντολή;
Οι αποφάσεις της Πολιτείας ήταν απολύτως σαφείς και χαίρομαι γιατί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων τις ακολουθεί με συνέπεια. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες, για την κατανόηση τους και ειδικότερα θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους των νησιών που έπραξαν το σωστό.
Δεν ταξίδεψαν στα νησιά τους, επιλέγοντας να στερηθούν τη συντροφιά αγαπημένων τους προσώπων, προκειμένου να προστατέψουν και το νησί τους και του αγαπημένους τους.
Είναι κάτι που το ζω και ο ίδιος, αφού έμεινα μακριά από το Λασίθι, τους γονείς μου, τους φίλους και συμπατριώτες μου, με τους οποίους κάθε χρόνο περνώ τις ημέρες του Πάσχα. Μία πολύ μικρή θυσία, προκειμένου να μπορούμε να γιορτάζουμε στον τόπο μας, με τους αγαπημένους μας, για όλα τα επόμενα χρόνια.
Τι θα γίνει όσους διδάσκουν στις σχολές του εμπορικού ναυτικού; Έχει προχωρήσει η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης;
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ευγενίδου και τη συνεισφορά της Microsoft θεσμοθετήσαμε πλέον την τηλεκπαίδευση στις ναυτικές μας σχολές, διαμορφώνοντας μια νέα, σύγχρονη πραγματικότητα. Ήδη τουλάχιστον 5.500 σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε και από τους σπουδαστές και από τους καθηγητές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Για εμάς, το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, είναι η μεγαλύτερη τομή και η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που μπορούμε να αφήσουμε στη Ελληνική ναυτιλία, αλλά και στον τόπο μας. Συνεχίζουμε, τις παρεμβάσεις μας στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση με στόχο τη δημιουργία περί τα τέλη του έτους ενός νόμου πλαισίου για τη ναυτική εκπαίδευση, ώστε η ναυτιλία μας να έχει στελέχη με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής μας. Για τον λόγο αυτό υπογράψαμε πρόσφατα πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το οποίο προβλέπει ότι το Ι.Ε. αναλαμβάνει να εκπονήσει και να καταθέσει εισήγηση για μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
• Οι έλεγχοι από το λιμενικό είναι επαρκείς για την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων, την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων, ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών στα ελληνικά λιμάνια;
Ασφαλώς και είναι επαρκείς, όπως άλλωστε διαπίστωσαν όσοι ταξίδεψαν. Μου δίνετε μάλιστα την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας, ενώ, παραλλήλως, φυλάσσουν ημέρα και νύχτα τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. Η υγειονομική κρίση, δεν έχει αλλάξει τα επιχειρησιακά μας σχέδια στο Αιγαίο. Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό, οδήγησε σε διεύρυνση των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων και έτσι, πράγματι, υλοποιήσαμε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για μέγιστη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις, γνωρίζει καλά την αποφασιστικότητα μας. Την είδε τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αν. Αιγαίο και γνωρίζει πλέον ότι οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιχειρούν καθημερινά, κάτω από οποιεσδήποτέ συνθήκες, προστατεύοντας τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα.

• Η υπόθεση με το κολύμπι στις παραλίες είναι κατά την άποψή σας ενδεδειγμένο μέτρο; Κάποιοι το θεώρησαν…. υπερβολικό!
Όλα τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι αναγκαία.
Όταν στόχος μας είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας, δεν μπορούμε να έχουμε γεμάτες με κόσμο παραλίες, κάτι που είδαμε πριν τη λήψη των μέτρων.
Τις παραλίες και τη θάλασσα θα μπορούμε να τις χαρούμε με ασφάλεια, αμέσως μόλις οι επιστήμονες εκτιμήσουν ότι αυτό δεν θα δημιουργεί κινδύνους για την υγεία όλων μας,
Ποια είναι τα σχέδια σας για την «επόμενη μέρα» της κρίσης; Πώς θα ελεγχθούν οι μετακινήσεις, τα ταξίδια με τον τουρισμό; Θα υπάρξουν μέτρα στα λιμάνια για τους επισκέπτες μας –κι φυσικά για όσους μετακινούνται εντός χώρας;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν αποδείξει ότι κινούνται με σύνεση και αποφασιστικότητα, εκτιμώντας σωστά την πραγματικότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα εκθειάζεται από τα ΜΜΕ ολόκληρου του κόσμου και προβάλλεται ως θετικό παράδειγμα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία.
Με την ίδια σύνεση και αποφασιστικότητα, ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, θα πάρουμε τις αποφάσεις και θα προχωρήσουμε στα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα ώστε να επανέλθει η ζωή μας στην κανονικότητα.
Είναι προφανές ότι η επόμενη ημέρα για την κοινωνία και την οικονομία συνολικά, αλλά και για τα νησιά, τις μετακινήσεις, τον τουρισμό, σχεδιάζεται με βάση τα υγειονομικά δεδομένα, αλλά και τα σενάρια για τη χρονική διάρκεια της κρίσης.
Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα, ώστε η επάνοδος στην κανονικότητα να είναι ομαλή. Αυτό που είναι σημαντικό, κυρία Ντόκου, είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση ως λογιστικό πρόβλημα. Την αντιμετωπίζει ως ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα και με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσει και την επόμενη ημέρα, όταν ο ιός θα έχει νικηθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου