Συνεντεύξεις

Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ψύχραιμα και αποφασιστικά τη θρασύτητα των γειτόνων της»

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ψύχραιμα και αποφασιστικά τη θρασύτητα των γειτόνων της». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα* -αναφορικά με την στάση που τηρεί απέναντι στην χώρα μας, η γείτων Τουρκία.
Επίσης μιλάει για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, με διάφορες μεθόδους ως βασικό στοιχείο της τουρκικής προπαγάνδας, για την πραγματική θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την τριετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι αυτή του πρωταγωνιστή και όχι του ουραγού ενώ, σχετικά με την τάση ανόδου της ακροδεξιάς και παρεμφερών μορφωμάτων στην Ευρώπη, η κυρία Ασημακοπούλου απαντά κατηγορηματικά πως ‘Το «αντίδοτο» σε αυτά τα φαινόμενα είναι περισσότερη αλληλεγγύη και ενότητα…’
• Κυρία Ασημακοπούλου, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την πρακτική της με επιθέσεις στην Ελλάδα, με προκλήσεις, με προσβολές και με ψευδείς ισχυρισμούς (αναφορές στην ιστορία κ.λπ.). Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη γείτονα και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
Η ακραία επιθετική ρητορική και προπαγάνδα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, κατά της Ελλάδας, είναι συνεχής και κλιμακούμενη, με ευθεία μάλιστα απειλή κατά της εθνικής μας κυριαρχίας, που εστιάζεται, τελευταία, στα νησιά του Αιγαίου. Το αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, οι αμφισβητήσεις και οι παραφράσεις Διεθνών Συνθηκών, η αδιαφορία για το Διεθνές Δίκαιο και άλλες προκλητικές και παράνομες ενέργειες δείχνουν πλέον ξεκάθαρα τις προθέσεις του κ. Ερντογάν, που εδράζονται αποκλειστικά σε ένα νέο-οθωμανικό μοντέλο με επεκτατικά οράματα. Επιπρόσθετα, πρακτικές όπως το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, που καταδικάζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Η.Π.Α., οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, οι υπερπτήσεις, η επαναλαμβανόμενη εργαλειοποίηση απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων, με την ταυτόχρονη εκτόξευση ανυπόστατων κατηγοριών για επαναπροωθήσεις, έρχονται σε συνέχεια αυτής της προπαγάνδας, που λειτουργεί ως μηχανισμός «νομιμοποίησης» των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Παρατηρώντας κανείς την ακολουθία λόγων και πράξεων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, θα διαπιστώσει ότι γινόταν χρήση μίας αντίστοιχης προπαγανδιστικής ρητορικής. Συγκρίνοντας τους δύο Προέδρους, αβίαστα προκύπτει ότι και οι δύο διακατέχονται από αναθεωρητισμό και οραματίζονται την αναβίωση αυτοκρατοριών του μακρινού παρελθόντος.
Η Ευρώπη, με αυτό το δεδομένο, θα πρέπει να ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο τα αντανακλαστικά της. Υπάρχει χρόνος να αποτρέψουμε μιμητές του Ρώσου Προέδρου, τον οποίο δυστυχώς δεν αντιμετωπίσαμε έγκαιρα. Όπως είπα και στην πρόσφατη παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ειδικά όταν πρόκειται για την προπαγάνδα του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το σκληρό μάθημα που πήραμε από τον Πούτιν, γιατί όταν ανεχόμαστε την προπαγάνδα, τα χειρότερα έπονται.
Όσον αφορά στη στάση της Ελλάδας, είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει ψύχραιμα και αποφασιστικά τη θρασύτητα των γειτόνων της, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι διαφορές λύνονται με διάλογο. Επίσης, υπενθυμίζω ότι η χώρα μας αδιάκοπα διεθνοποιεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.
• Συγκεκριμένα, σχετικά με το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, η τουρκική προπαγάνδα έχει καταφέρει να πλήξει την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη;
Όπως προανέφερα, βασικό στοιχείο της τουρκικής προπαγάνδας αποτελεί η εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, με διάφορες μεθόδους. Όλοι θυμόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την επιχείρηση εισβολής, από την τουρκική πλευρά, χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, όπως και το πρόσφατο περιστατικό, πάλι στον Έβρο, με τους 38 μετανάστες, που τελικά βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος και δεν υπήρξε κανένα νεκρό παιδί ανάμεσά τους. Απελπισμένοι άνθρωποι γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, με σκοπό την άσκηση πίεσης προς τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Τούρκο Πρόεδρο. Δυστυχώς, όμως, αυτού του τύπου η προπαγάνδα βρίσκει, αρκετά συχνά, ένθερμους υποστηρικτές ανάμεσα σε Ελληνες ευρωβουλευτές της Αντιπολίτευσης, απλά για μικροπολιτικό όφελος. Τη στάση τους αυτή υπογράμμισα σε ομιλία μου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλους όσοι επιχειρούν να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν τη χώρα μας διεθνώς. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά, ενώ έχει διασώσει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο και θα συνεχίσει να το κάνει, όσο η Τουρκία επιτρέπει στα κυκλώματα των διακινητών να εργαλειοποιούν και να θέτουν σε κίνδυνο αθώες ψυχές, όπως συνέβη και στην περίπτωση των πολύνεκρων ναυαγίων στη Λέσβο και στα Κύθηρα.
• Στο καυτό θέμα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθεί σε δόσεις. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πώς θα κινηθούν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που όλοι περιμένουμε;
Η ενεργειακή είναι μία ακόμη εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας κρίση, η οποία μάλιστα διαδέχθηκε την υγειονομική, και τη βιώνουν όλες οι χώρες. Η ελληνική Κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που έλαβαν άμεσα μέτρα, για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πράγματι δύσκολος για όλους μας. Στην προκειμένη περίπτωση, η λύση είναι μία και είναι η κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ήδη προτείνει από τον περασμένο Μάρτιο, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, την αποσύνδεση της τιμής του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ως προς την προμήθεια και την αποθήκευσή του. Η συγκεκριμένη πρόταση κινητοποίησε 15 κράτη-μέλη, τα οποία ζήτησαν την υιοθέτησή της και τελικά, μόλις πρόσφατα, έγινε αποδεκτή και από την πρόεδρο, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, παρά τις περί του αντιθέτου αντιπολιτευτικές φωνές, ότι η πραγματική θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την τριετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτή του πρωταγωνιστή, και όχι του ουραγού.
• Παρακολουθούμε ότι υπάρχει μια τάση ανόδου της ακροδεξιάς και παρεμφερών μορφωμάτων στην Ευρώπη. Θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτό και πώς θα το αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή οικογένεια;
Η νεότερη ιστορία έχει αποδείξει ότι οι ισχυροί οικονομικοί κλυδωνισμοί είναι ικανοί να προκαλέσουν κοινωνική αποσταθεροποίηση. Σε περιόδους οικονομικής πίεσης, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή, με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Εμφανίζονται στο προσκήνιο λαϊκιστικά μορφώματα, όπως αυτά που αναφέρετε, που με τη δημαγωγική τους ρητορική υπόσχονται «μαγικές», ανεδαφικές, λύσεις και διχάζουν τις κοινωνίες μας. Το «αντίδοτο» σε αυτά τα φαινόμενα είναι περισσότερη αλληλεγγύη και ενότητα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που βιώνουν οι κοινωνίες μας και τη στήριξη των πολιτών, ώστε τέτοιου είδους μορφώματα να μη βρίσκουν ζωτικό χώρο να αναπτυχθούν.
*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου