ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Χατζημάρκος: «Χρέος μας να καταστήσουμε τα νησιά μας χώρο ίσων ευκαιριών, σύμφωνα με την ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χατζημάρκος

Σε­βα­σμό των ιδιαι­τε­ρο­τή­των, βελ­τί­ω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και άρση των δια­χρο­νι­κών αδι­κιών εις βάρος των νη­σιών, ζή­τη­σε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης στην διάρ­κεια τη­λε­διά­σκε­ψης για τον Πε­ρι­φε­ρεια­κό Χω­ρο­τα­ξι­κό Σχε­δια­σμό του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου

 

Σε τη­λε­διά­σκε­ψη με στε­λέ­χη της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Χω­ρι­κού Σχε­δια­σμού & Αστι­κού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος του Υπουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λο­ντος & Ενέρ­γειας συμ­με­τεί­χε σή­με­ρα ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος.

Αντι­κεί­με­νο της τη­λε­διά­σκε­ψης, της οποί­ας προ­ή­δρευ­σε ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέα Χω­ρι­κού Σχε­δια­σμού και Αστι­κού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος του ΥΠΕΝ, Ευ­θύ­μιος Μπα­κο­γιάν­νης, ήταν η συ­ζή­τη­ση επί του Β1 στα­δί­ου της με­λέ­της «Αξιο­λό­γη­ση, Ανα­θε­ώ­ρη­ση και Εξει­δί­κευ­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Πλαι­σί­ου Χω­ρο­τα­ξι­κού Σχε­δια­σμού & Αει­φό­ρου Ανά­πτυ­ξης Πε­ρι­φέ­ρειας Ν. Αι­γαί­ου».

Συμ­με­τεί­χαν σε αυτήν – εκτός του Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη και υπη­ρε­σια­κών πα­ρα­γό­ντων της Πε­ρι­φέ­ρειας – όλοι οι δή­μαρ­χοι του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, καθώς και εκ­πρό­σω­ποι όλων των το­πι­κών πα­ρα­γω­γι­κών και επι­στη­μο­νι­κών φο­ρέ­ων των νη­σιών (Επι­με­λη­τή­ρια, ΤΕΕ, Εμπο­ρι­κοί Σύλ­λο­γοι κλπ).

Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, στην το­πο­θέ­τη­σή του ανα­φέρ­θη­κε στις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες του νη­σιω­τι­κού χώρου που πρα­κτι­κά με­τα­φρά­ζο­νται στην ανά­γκη κάθε νησί να λει­τουρ­γή­σει ως μια αυ­το­τε­λής εδα­φι­κή οντό­τη­τα, που δια­θέ­τει το σύ­νο­λο των λει­τουρ­γιών και ανα­γκών ενός ηπει­ρω­τι­κού Νομού.

Τό­νι­σε την ανά­γκη να ανα­γνω­ρι­στεί και να απο­κα­τα­στα­θεί ο επί δε­κα­ε­τί­ες απο­κλει­σμός των νη­σιών από τα με­γά­λα Το­με­α­κά Προ­γράμ­μα­τα, γε­γο­νός που συ­νι­στά από μόνο του μια ιστο­ρι­κών δια­στά­σε­ων αδι­κία αλλά και πηγή ανι­σό­τη­τας και ερ­μη­νεί­ας των σο­βα­ρών ελ­λεί­ψε­ων σε υπο­δο­μές.

Κα­τέ­λη­ξε υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι στό­χος της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου πα­ρα­μέ­νει η βελ­τί­ω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των νη­σιών, η άρση των δια­χρο­νι­κών αδι­κιών και η εξα­σφά­λι­ση, εντέ­λει, για τους νη­σιώ­τες ενός χώ­ρους ίσων ευ­και­ριών, όπως ακρι­βώς ήταν και η ρη­μα­τι­κή δια­τύ­πω­ση στην Συν­θή­κη της Ρώμης που γέν­νη­σε την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση.

 

Συ­γκε­κρι­μέ­να, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης στην το­πο­θέ­τη­σή του ανέ­φε­ρε:

«Η ανα­θε­ώ­ρη­ση και εξει­δί­κευ­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Πλαι­σί­ου Χω­ρο­τα­ξι­κού Σχε­δια­σμού της

Πε­ρι­φέ­ρειας Ν. Αι­γαί­ου, είναι ένα πολύ με­γά­λο και απαι­τη­τι­κό έργο, ανα­γκαίο σε μια σύγ­χρο­νη Δυ­τι­κή χώρα, που έφτα­σε μετά από πε­ρι­πέ­τεια πριν την ψή­φι­ση του. Το γε­γο­νός ότι λύ­θη­καν οι εμπλο­κές που είχαν πα­ρου­σια­στεί στην εκ­πό­νη­ση του, είναι ιδιαί­τε­ρα θε­τι­κό και μας θέτει όλους προ των ευ­θυ­νών μας. Των ευ­θυ­νών μας, στο να συμ­βά­λου­με, ο κα­θέ­νας από την θέση του, στην αρ­τιό­τε­ρη δυ­να­τή κα­τάρ­τι­ση του.

Ζούμε στην πε­ρί­ο­δο με τις με­γα­λύ­τε­ρες προ­κλή­σεις που με­τα­ξύ άλλων είναι και ιδιαί­τε­ρα απαι­τη­τι­κή ως προς το γε­γο­νός ότι είναι μια πε­ρί­ο­δος με­τα­βα­τι­κή. Μόνο που, λόγω και της παν­δη­μί­ας, που λει­τουρ­γεί ως απει­λή και κα­τα­λύ­της ταυ­τό­χρο­να, σή­με­ρα σε πολλά θέ­μα­τα πρέ­πει να προ­βλέ­ψου­με αυ­ρια­νές εξε­λί­ξεις. Το Νότιο Αι­γαίο είναι η πιο δύ­σκο­λη στην με­λέ­τη πε­ριο­χή γιατί κάθε νησί λει­τουρ­γεί σαν ένας ολό­κλη­ρος Νομός της Ηπει­ρω­τι­κής Ελ­λά­δας. Κάθε νησί είναι μια αυ­το­τε­λής εδα­φι­κή οντό­τη­τα που έχει το σύ­νο­λο των λει­τουρ­γιών και ανα­γκών ενός ηπει­ρω­τι­κού Νομού, είτε ως προς την υγεία, την παι­δεία, τα δί­κτυα με­τα­φο­ρών, τις υπο­δο­μές ενέρ­γειας, ύδα­τος, απορ­ριμ­μά­των κοκ. Η χώρα μας οφεί­λει στα νησιά μας την ανα­γνώ­ρι­ση του επί δε­κα­ε­τί­ες απο­κλει­σμού τους από τα με­γά­λα Το­με­α­κά Προ­γράμ­μα­τα, γε­γο­νός που συ­νι­στά από μόνο του μια ιστο­ρι­κών δια­στά­σε­ων αδι­κία αλλά και πηγή ανι­σό­τη­τας και ερ­μη­νεί­ας των σο­βα­ρών ελ­λεί­ψε­ων σε υπο­δο­μές. Για να κα­λύ­ψου­με αυτό το κενό, το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα δώ­σα­με με­γά­λες μάχες και φέ­ρα­με κα­θο­ρι­στι­κής ση­μα­σί­ας, για το μέλ­λον των νη­σιών μας, νίκες. Σή­με­ρα, νέες αγω­νί­ες έχουν προ­βάλ­λει στα νησιά μας, μέσα από την ατελή λει­τουρ­γία της δη­μό­σιας διοί­κη­σης , που απαι­τούν σχέ­διο αντι­με­τώ­πι­σης. Πα­ρα­δείγ­μα­τα τέ­τοιων αγω­νιών είναι οι ανε­ξέ­λεγ­κτη αδειο­δό­τη­ση πάρ­κων ανε­μο­γεν­νη­τριών και οι Δα­σι­κοί Χάρ­τες. Ως Πε­ρι­φέ­ρεια έχου­με ήδη απευ­θυν­θεί γρα­πτώς στους Δή­μους των νη­σιών μας ζη­τώ­ντας να μας κα­τα­γρά­ψουν τις δικές τους πα­ρα­τη­ρή­σεις επί του υπό συ­ζή­τη­ση Χω­ρο­τα­ξι­κού Πλαι­σί­ου. Στον χρόνο που αυτές θα συ­γκε­ντρω­θούν, θα οδη­γη­θού­με σε συ­νε­δρί­α­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου στην οποία θα δια­μορ­φώ­σου­με την δική μας τε­λι­κή θέση επί του σχε­δί­ου. Στό­χος μας πα­ρα­μέ­νει η βελ­τί­ω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των νη­σιών μας, η άρση των δια­χρο­νι­κών αδι­κιών ως προς την συμ­με­το­χή των νη­σιών στα με­γά­λα Το­με­α­κά Προ­γράμ­μα­τα, η εξα­σφά­λι­ση εντέ­λει για τους νη­σιώ­τες ενός χώ­ρους ίσων ευ­και­ριών, όπως ακρι­βώς ήταν και η ρη­μα­τι­κή δια­τύ­πω­ση στην Συν­θή­κη της Ρώμης που γέν­νη­σε την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.