Ρεπορτάζ

Προκήρυξη διαγωνισμού για την εκμίσθωση των παραλιών

Στην προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκμίσθωση των παραλιών θα προχωρήσει το συντομότερο ο Δήμος Ρόδου καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη της θερινής περιόδου.

Για να μην παρουσιαστούν όμως προβλήματα θα συσταθεί επιτροπή που θα διενεργήσει ελέγχους προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την απροθυμία κάποιων επιχειρηματιών να καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο στο Δήμο για τη χρήση των παραλιών.

Η διαχείριση των παραλιών ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά.

Συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννης Περδίκης, ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Ψυλλάκης, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Γιώργος Παυλούς, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Άννα Παρασκευοπούλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

“Στηριχθήκαμε στην ΚΥΑ που υπεγράφη πρόσφατα για την παραχώρηση των παραλιών στο Δήμο Ρόδου. Ο Δήμος κράτησε τις ακτές όπου ισχύσει το προτιμησιακό δικαίωμα για τις επιχειρήσεις. Για τις υπόλοιπες την ευθύνη θα έχει η ΔΕΡΜ ΑΕ ”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως η ΔΕΡΜ ΑΕ θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των παραλιών που της έχουν παραχωρηθεί.

“Θα δοθεί παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου προκειμένου οι επιχειρηματίες που έχουν προτιμησιακό δικαίωμα στις παραλίες να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις. Τα αιτήματα θα εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο”, εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως θα γίνει προσπάθεια για να λυθούν τα προβλήματα, που κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους.

“Με απόφαση του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά θα προχωρήσουμε στη σύσταση τριμελούς επιτροπής που θα διεξάγει ελέγχους στις παραλίες γιατί κάποιοι επιχειρηματίες αυθαίρετα, δηλαδή, χωρίς να αιτηθούν προτιμησιακό δικαίωμα, τοποθετούν ομπρέλες και δεν καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο στο Δήμο Ρόδου, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης”, δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν σύντομα.

“Μετά τη λήξη της προθεσμίας, στις 31 Μαρτίου, η επιτροπή θα διεξεργήσει ελέγχους στις παραλίες για να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων έχουν πράξει τα δέοντα”, δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως όσοι κάνουν χρήση των παραλιών θα πρέπει να αποδώσουν τα οφειλόμενα στο Δήμο.

“Ζητήσαμε και βοήθεια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να μην δημιουργηθούν προβλήματα φέτος”, δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.

Στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από τη ΔΕΡΜ ΑΕ αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Περδίκης.

“Πλησιάζουμε στην έναρξη της θερινής περιόδου. Στην σύσκεψη εξετάστηκαν θέματα σχετιζόμενα με τις παραλίες. Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα και ξεκινήσαμε την υλοποίησή του. Να είστε βέβαιοι πως όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Κάποιοι πιστεύουν πως οι ακτές θα είναι προσβάσιμες για τους λουόμενους από τις 15 Μαρτίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί θα υπάρξουν και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα απαιτήσουν εργασίες αποκατάστασης”, δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης και πρόσθεσε πως σε ορισμένες παραλίες, στην ανατολική πλευρά του νησιού, έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες.

“Προγραμματισμός έχει γίνει για τις συντηρήσεις και την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού, όπου απαιτείται. Φέτος θα έχουμε ειδικές υποδομές και για τα ΑΜΕΑ. Ο,τι είναι δυνατό θα γίνει και από την υπηρεσία καθαριότητας. Έχουμε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία με τους ομπρελάδες και τα μέλη συλλόγων του νησιού που ενδιαφέρονται για τις ακτές. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόσθεσε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΡΜ ΑΕ θα καθορίσει το πρόγραμμα των διαγωνισμών για την εκμίσθωση των παραλιών στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου.

“Ευελπιστούμε, όλες οι διαδικασίες να έχουν τελειώσει έως το τέλος Απριλίου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου για τις πιο απομακρυσμένες παραλίες”, είπε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ.

“Εξετάζουμε ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα λύσουμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα προηγούμενα χρόνια και σχετίζονται με την αλληλο-κάλυψη ορισμένων θέσεων στις παραλίες”, τόνισε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε πως όσοι επιχειρηματίες έχουν προβεί σε αυθαιρεσίες θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις ακτές μπροστά από τα καταστήματά τους μόνο αφού τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με την Πολεοδομία.

“Όποιος έχει αυθαιρεσίες και αιτηθεί να πάρει πόστο σε κάποια παραλία, κάνοντας χρήση του προτιμησιακού δικαιώματος, πρώτα θα ελεγχθεί πολεοδομικά και μετά θα του δοθεί η έγκριση. Θέλουμε να υπάρξει ίση μεταχείριση όλων των ενδιαφερομένων”, δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου