Ειδήσεις

CNBC: Γιατί όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Grexit

Ποιες είναι οι επιλογές της χώρας και ποια λύση προκρίνει ως λιγότερο επικίνδυνη η οικονομική ιστοσελίδα

Η Ελλάδα προτίθεται να υποβάλλει την Πέμπτη αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης προς τους δανειστές της, σημειώνει το CNBC. Η εξέλιξη αυτή, ναι μεν αποφορτίζει το τεταμένο κλίμα μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup της Δευτέρας, όμως δεν σημαίνει ότι πλέον το Grexit είναι εκτός συζήτησης.

Αντίθετα, βάσει των συλλογισμών των συντακτών της ιστοσελίδας, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Grexit!

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται οι βασικές επιλογές της χώρας και οι πιθανότερες συνέπειες κάθε μιας από αυτές.

Μία επιλογή θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή στο συμφωνημένο πρόγραμμα και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις. Αυτό θα σήμαινε πως ο ελληνικός λαός θα συνέχιζε να «υποφέρει υπό την λιτότητα», γεγονός που θα οδηγούσε στην άνοδο ακραίων κομμάτων και εν συνεχεία στην απόφαση η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη και να χρεοκοπήσει.

Ως δεύτερη επιλογή, το CNBC «βλέπει» την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους πιστωτές, κάτι που θα αποφασισθεί σε Eurogroup την Παρασκευή και κατόπιν σε νέα συμφωνία. Η Ελλάδα έτσι θα διασφάλιζε κάποια αναβολή, χωρίς όμως να διώξει τα προβλήματα, που παραμένουν. Η Γερμανία θα διασπάσει τους δικούς της θεσμούς και κανόνες, κάτι που δεν αποκλείει παρόμοια κρίση με την τωρινή να συμβεί ξανά. Για το γεγονός αυτό όμως δεν υπάρχει «βεβαιότητα» και θεωρείται ως ένα βαθμό, η πιο «ελπιδοφόρα» επιλογή.

Τρίτη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης κατά το CNBC, θα ήταν να υποβάλλει αίτημα για νέο πρόγραμμα μετά τις 28 του Φλεβάρη. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν είναι πιθανό να έχουμε νέα συμφωνία, κάτι που θα οδηγήσει στον τερματισμό της βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες και τελικά στην χρεοκοπία και το Grexit.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου