Ειδήσεις

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των Μητροπόλεων Δωδ/σου

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου -συμπεριλαμβανομένης και της Εξαρχίας Πάτμου- με την ξεχωριστή τροπολογία που αναμένεται να φέρει ο Υπουργός Παιδείας προς ψήφιση στη Βουλή, στο επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, ρύθμισε μόνον μερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, όπως:

α. διορισμοί κληρικών που έλαβαν χώρα το 2010 και δεν δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ,
β. δυνατότητα διά νόμου της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Μητροπόλεων
γ. δυνατότητα στον εκάστοτε Μητροπολίτη να προτείνει προς την Ιερά Σύνοδο (Εκκλησίας Ελλάδος, ή Πατριαρχείου, ή Κρήτης κ.λπ.) την σύσταση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
δ. λύσεις σε θέματα α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης κ.ά.

ε. ξεκαθαρίζεται το καθεστώς στις ‘Μουμφτίες’ (οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στο Νομό Δωδεκανήσου παρά μόνο σε Κομοτηνή, Ξάνθη & Διδυμότειχο).
Ωστόσο, στο επίμαχο ζήτημα της δυνατότητας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και η Εξαρχία Πάτμου, δεν περιελήφθησαν.
Πηγές προσκείμενες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ανέφεραν ότι απαιτείται ξεχωριστή τροπολογία για να ρυθμιστεί ολοκληρωτικά το θέμα και γι’ αυτό τον λόγο οι νομικοί του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σε απ’ ευθείας συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο ζήτησαν να βρεθεί άμεσα λύση.

Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας στα Δωδεκάνησα, κρίνεται απαραίτητη ώστε να ρυθμιστούν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους Μητροπολίτες εδώ και χρόνια, αφού θα δοθεί η δυνατότητα για ανταποδοτικά οφέλη ώστε να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά και η αξιοποίηση και αποπεράτωση ναών και μία σειρά από άλλες δράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακίνητη περιουσία των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι (πράγματι) τεράστια και μπορεί να εξασφαλίσει πολλούς πόρους στην τοπική Εκκλησία.
Πέγκυ Ντόκου / pegkyd@hotmail.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου