Τοπικές Ειδήσεις

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Με αφορμή την ανοικτή νομαρχιακή συνέλευση του ΚΙΝΑΛ, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Πλάζα, βρέθηκε στη Ρόδο ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου, σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και αναλύοντας τις βασικές θέσεις του Κινήματος.
Σχετικά με την επιλογή της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητοστάκη, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε τα εξής: «Το ΚΙΝΑΛ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας, θέτοντας τα απαιτούμενα κριτήρια προκειμένου να επιτύχει η πρόταση του πρωθυπουργού τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Και όντως, η πρόταση ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος των κριτηρίων αφού η κα Σακελλαροπούλου είναι μία καταξιωμένη γυναίκα με τεράστιες γνώσεις, που ανήκε πάντα στον προοδευτικό χώρο, που ύψωσε το ανάστημά της όταν στην αρχή της κρίσης είχαν αμφισβητηθεί οι πολιτικές που ακολουθήσαμε εμείς και που απέρριψε ουσιαστικά την δυνατότητα αντισυνταγματικότητας των μνημονίων. Σε όλη τη διαδρομή της επέδειξε ήθος, παραμένοντας προσηλωμένη στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Μπορεί να μην είναι πολιτικός, με τη στενή έννοια του όρου, είναι όμως ένα δημόσιο πρόσωπο, αφού η στάση της ήταν πάντα θετική και δημοκρατική σε καίριας σημασίας ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα. Εμείς ανυπόκριτα και ομόφωνα αποφασίσαμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητά της. Το να λάβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα μεγάλο αριθμό ψήφων είναι κάτι θετικό και διασκεδάζει τις εντυπώσεις από τη-κατά τη γνώμη μας λαθεμένη επιλογή-της υποβάθμισης της εκλογής του ΠΤΔ από σχετικές πλειοψηφίες».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ΚΙΝΑΛ δεν συμφωνεί γενικότερα με την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον εκλογικό νόμο, δηλώνοντας ότι: «Ο κύριος Μητσοτάκης επέμεινε σε μία στρατηγική αυτοδυναμίας κάνοντας σχεδιασμούς για διπλές εκλογές που δεν έχει ανάγκη η χώρα. Θα μπορούσε να συζητήσει νηφάλια ένα εκλογικό νόμο που να είναι συμφωνημένος από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία των παρατάξεων ώστε να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα το οποίο θα είχε μεγάλη διάρκεια. Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης, στο όνομα της αυτοδυναμίας και του μονήρους δρόμου που αποφάσισε να ακολουθήσει, έφερε ένα εκλογικό σύστημα που δεν αλλάζει αυτό της απλής αναλογικής». Επιπλέον, ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι τάσσεται υπέρ ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα διασφαλίζει κυβερνησιμότητα με ποσοστό άνω του 40%-41% και όχι με μικρότερα ποσοστά.

Για τα ελληνοτουρκικά
Η χώρα, όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, θα πρέπει να βάλει κόκκινες γραμμές και να μην επιτρέψει να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να σχηματίσει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι σε όσα διακυβεύονται σε γεωστρατηγικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
«Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι… Αποτελεί για μία ακόμη φορά ένα θέατρο επιχειρήσεων, καθώς έχει μεταφερθεί εδώ το επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Είναι φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Τουρκία, υποδηλώνει ένα αναθεωρητικό επεκτατισμό που θίγει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Εμείς ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να είναι σαφής, να οριοθετήσει μέχρι πού φτάνει η δική μας επιμονή. Μετά το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Ερντογάν έχει κάνει ένα βήμα πέρα από τα μέχρι τώρα παραδεγμένα. Πρέπει να βάλουμε κόκκινες γραμμές, να μην επιτρέψουμε να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς και έχει την συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Έπρεπε όμως να διασφαλίζει ένα εσωτερικό, αρραγές μέτωπο που θα δώσει τη δύναμη στον ελληνισμό να αντεπεξέλθει σε τεράστια προβλήματα, καθώς διακυβεύονται γεωστρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στην περιοχή», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:
«Στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Αμερική, φάνηκε ότι ενδώσαμε στη διεύρυνση της βάσης της και στην αναβάθμιση της βάσης Λάρισας, στην ελεύθερη χρησιμοποίηση της βάσης της Καρπάθου και στη νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη. Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι κερδίσαμε απ’ όλη τη διαδικασία. Το ίδιο συνέβη και με το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη. Οι ρητορικές αναφορές δεν εγγυώνται ότι θα έχουμε συμπαράσταση στην ειρηνική επίλυση των διαφόρων μας με την Τουρκία και στην εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων».
Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης την παραλλήλισε με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει καν εφαρμογή εθνικής στρατηγικής. Η οικονομική πολιτική παρέμεινε στα χνάρια που χάραξε η …ηρωική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Θα μπορούσε να ήταν ένας προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει κοντό ορίζοντα δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση τέτοια που να δίνει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας που βγήκε από την οξεία φάση της κρίσης, προσπαθώντας να γυρίσει σελίδα».

Η «αναγέννηση» του ΚΙΝΑΛ
Αισιόδοξος για την «αναγέννηση» του ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε ο κ. Σκανδαλίδης, η οποία θα αλλάξει τους συσχετισμούς!
«Μπορεί η κοινωνία να έδειξε συντηρητική στάση…, όμως πολιτικοποιείται. Με τα εθνικά θέματα, με το μεταναστευτικό κλπ, η πολιτική ξανάρχεται στο προσκήνιο. Θέματα που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού και που αποτελούν το στοιχείο της δικής μας παράταξης, έρχονται στο προσκήνιο ξανά. Ό,τι μεγάλο έγινε στην πορεία της χώρας, οφείλεται στην παράταξή μας. Η επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο, δίνει μεγάλο χώρο στην παράταξή μας. Ο κόσμος θυμάται, κάνει την αυτοκριτική του και δεν αναφέρομαι μόνο στα στελέχη μας, αλλά και στους ψηφοφόρους οι οποίοι αναζήτησαν αλλού τη δικαίωση των προσδοκιών τους. Είναι λοιπόν θετικό που επανέρχεται η πολιτική στο προσκήνιο, τώρα που είναι πιο ώριμη η κοινωνία μας. Ανοίγουμε τώρα τη νέα σελίδα του κινήματος, η οποία ξεκινά με την ιδεολογικοπολιτική οριοθέτηση στη συνδιάσκεψή μας. Θα προχωρήσουμε στην οργανωτική ανασυγκρότηση από την βάση της πυραμίδας των οργάνων του κινήματος. Ακολουθούμε μία πολιτική αυτόνομης στρατηγικής που αντιπολιτεύεται ισχυρά την συντηρητική διακυβέρνηση και συμφωνεί σε όλα όσα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά, δείχνοντας πώς πρέπει να είναι μία επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να το αποδείξει η παρούσα κυβέρνηση, το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Μεσοπρόθεσμα, η δική μας αναγέννηση θα αλλάξει τους συσχετισμούς και τις πολιτικές εξελίξεις που φάνηκαν να κατοχυρώνονται με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Νούλα    18.01.2020 10:43

    Ο Μητσοτάκη έθελε λέει αυτοδυναμία γιαυτό θε και να λάξει το νόμο της αναλογικής ώστε και με 30+ % να εκλέγεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε μάλλον ξεχάσατε τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚΟΙ. Μια φορά πάτησεντην η ΝΔ που εσυγκυβέρνησε μαζί σας στο μνημόνιο και άλλο πιο δεν θέλει.

Σχολιασμός άρθρου