ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διυπουργική σύσκεψη για τους οικολογικούς κίνδυνους στα νησιά του Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σωσίβια
Μέγεθος γραμμάτων

Οι οι­κο­λο­γι­κοί κίν­δυ­νοι που σχε­τί­ζο­νται με το θέμα της δια­χεί­ρι­σης των απο­βλή­των στα νησιά του Αι­γαί­ου που πλήτ­το­νται από τις προ­σφυ­γι­κές και με­τα­να­στευ­τι­κές ροές, απα­σχό­λη­σαν την έκτα­κτη δι­υ­πουρ­γι­κή σύ­σκε­ψη, με τη συμ­με­το­χή του ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος Γιάν­νη Τσι­ρώ­νη και του υφυ­πουρ­γού πάρα τω Πρω­θυ­πουρ­γώ για το Συ­ντο­νι­σμό του Κυ­βερ­νη­τι­κού Έργου, Τέ­ρενς Κουίκ.

Στη σύ­σκε­ψη που έγινε στα γρα­φεία του υπουρ­γεί­ου Επι­κρα­τεί­ας, συμ­με­τεί­χαν επί­σης οι τε­χνι­κοί και νο­μι­κοί σύμ­βου­λοι των δύο αν­δρών, καθώς επί­σης και ο πρό­ε­δρος του Ελ­λη­νι­κού Ορ­γα­νι­σμού Ανα­κύ­κλω­σης (ΕΟΑΝ) Δη­μή­τρης Πο­λι­τό­που­λος, ενώ έγινε και τη­λε­διά­σκε­ψη με τη συμ­με­το­χή του δη­μάρ­χου Λέ­σβου, Σπύ­ρου Γα­λη­νού.

“Ο με­γα­λύ­τε­ρος όγκος των απο­βλή­των αφορά πλα­στι­κό υλικό, το οποίο προει­δο­ποιώ ότι σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν μπο­ρεί να θα­φτεί στα νησιά ή όπου αλλού, γιατί αυτό θα συμ­βά­λει σε μία τε­ρά­στια οι­κο­λο­γι­κή κα­τα­στρο­φή και απώ­λεια πόρων”, δή­λω­σε μετά την πο­λύ­ω­ρη σύ­σκε­ψη ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Πε­ρι­βάλ­λο­ντος Γιάν­νης Τσι­ρώ­νης – και συ­νέ­χι­σε:

“Με πι­λο­τι­κό πρό­γραμ­μα στη Λέσβο που δέ­χε­ται και τη με­γα­λύ­τε­ρη με­τα­να­στευ­τι­κή και προ­σφυ­γι­κή εισ­ροή, και με την επι­κεί­με­νη συ­νερ­γα­σία των εκ­προ­σώ­πων της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης και των άλλων νη­σιών του Αι­γαί­ου που έχουν ανά­λο­γα ζη­τή­μα­τα, θα πρέ­πει τά­χι­στα να προ­χω­ρή­σου­με στη δια­χεί­ρι­ση αυτού του υλι­κού που είναι ακέ­ραιες ή σπα­σμέ­νες βάρ­κες, φου­σκω­τά, σω­σί­βια, εξω­λέμ­βιες μη­χα­νές, κα­τε­στραμ­μέ­να ήδη ρου­χι­σμού κλπ. Μία δια­χεί­ρι­ση η οποία θα συμ­βά­λει και στη μη απώ­λεια πόρων προς όφε­λος των ΟΤΑ και της δη­μιουρ­γί­ας θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας μέσα από ανά­λο­γες επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, κατά το δυ­να­τόν το­πι­κές. Σε αυτή τη δια­χει­ρι­στι­κή στρα­τη­γι­κή πρέ­πει να υπάρ­ξει συ­νερ­γα­σία, είτε με ΚΥΑ είτε με νο­μο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις με δή­μους, πε­ρι­φέ­ρειες, συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία, όπως το Εσω­τε­ρι­κών, Ναυ­τι­λί­ας, Οι­κο­νο­μι­κών, Πε­ρι­βάλ­λο­ντος, όπως επί­σης το Λι­με­νι­κό, την Αστυ­νο­μία κλπ.”

Ο κ. Τσι­ρώ­νης πρό­τει­νε μά­λι­στα να οριο­θε­τη­θούν χώροι συ­γκέ­ντρω­σης όλων αυτών των υλι­κών, με αυ­στη­ρές προ­δια­γρα­φές ασφά­λειας ένα­ντι όποιων κιν­δύ­νων, με απώ­τε­ρο σκοπό την ανα­κύ­κλω­ση, με­τα­ποί­η­ση ή ακόμα και αλ­λη­λέγ­γυ­ες προ­σφο­ρές σε κράτη της Αφρι­κής, ση­μειώ­νο­ντας μά­λι­στα πως υπάρ­χουν σχε­τι­κά αι­τή­μα­τα – π.χ. για σω­σί­βια που μπο­ρούν να σώ­σουν ζωές, όπως για πα­ρά­δειγ­μα στη λίμνη Βι­κτώ­ρια, όπως ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Στη σύ­σκε­ψη προ­τά­θη­κε τέλος, να ορι­στεί μια μικρή, ευ­έ­λι­κτη ομάδα ερ­γα­σί­ας, ενώ συμ­φω­νή­θη­κε ότι το γε­νι­κό­τε­ρο συ­ντο­νι­σμό για το συ­γκε­κρι­μέ­νο ζή­τη­μα θα έχει ο υφυ­πουρ­γός παρά τω Πρω­θυ­πουρ­γώ Τέ­ρενς Κουίκ, και ότι μέσα στο επό­με­νο δε­κα­ή­με­ρο οι κ.κ. Τσι­ρώ­νης και Κουίκ θα κά­νουν μια πρώτη επί­σκε­ψη στη Λέσβο για συ­νερ­γα­σία με τον εκεί δή­μαρ­χο Σπύρο Γα­λη­νό, και στη συ­νέ­χεια συ­νά­ντη­ση ερ­γα­σί­ας με τους δη­μάρ­χους εκεί­νων των νη­σιών, που εμπλέ­κο­νται στο θέμα των προ­σφυ­γι­κών και με­τα­να­στευ­τι­κών εισ­ρο­ών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.