Ρεπορτάζ

Παρουσιάστηκε η στρατηγική για τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Η στρατηγική της Περιφέρειας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, που φέτος θα έχουν κοινή πορεία, παρουσιάστηκε χθες στη Ρόδο.
Την παρουσίαση έκαναν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη και η περιφερειακή σύμβουλος αρμόδια για τον πολιτισμό κ. Ε. Σβύνου.
Το παρών στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, έδωσαν η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μ. Καμπουρόπουλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου κ. Λη Μηναίδου, η προισταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού κ. Β. Σέρβου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Χατζηιωάννου, η αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καραγιάννη, ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Νίκος Φρόνας, ο γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κάσσεν Χαρμπ και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας.

«Έχουμε καταθέσει το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και από την τουριστική κίνηση. Θα πρέπει να δώσουμε βάρος και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αποφασίσαμε το έτος 2014 να δώσουμε βαρύτητα στον πολιτισμό που δίνει υπεραξία και στον τουρισμό. Οι επισκέπτες δεν έρχονται μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά και για την ιστορία του τόπου μας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Έχουμε γερά πατήματα στον επισκέπτη να απολαύσει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Κρίναμε πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού με σχέδιο και πρόγραμμα. Θα κατευθύνουμε και πόρους ευρωπαϊκούς και δικά μας χρήματα», τόνισε ο περιφερειάρχης.
«Οι ίδιοι πόροι για τον πολιτισμό θα είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο με στόχους και αξιολόγηση των όποιων προγραμμάτων και προτάσεων. Οι δράσεις μας θέλουμε να έχουν εξωστρέφεια και αποτέλεσμα που θα συγκλίνει», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως θα πρέπει να λειτουργήσουν δομές για τον πολιτισμό, όπως για παράδειγμα το παλαιοντολογικό μουσείο.
«Μακάρι το 2014, που για εμάς είναι έτος πολιτισμού, να προχωρήσουν και οι επισκευές στο Εθνικό Θέατρο. Το προσκλητήριο αφορά όλους. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Λίτσα Φτακλάκη που έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα μεγαλόπνοο.
«Για πρώτη φορά συναντάται ο πολιτισμός με τον τουρισμό. Το πρόγραμμά μας στον τουρισμό είναι μεγαλόπνοο. Έχουν προστεθεί πολλές δράσεις που θα κάνουν τη διαφορά και θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Είναι σημαντικό για μας η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημιουργία ταυτότητας του προορισμού. Δεν καταλήξαμε τυχαία στο έτος πολιτισμού. Είναι σημαντική η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος», δήλωσε η κ. Λίτσα Φτακλάκη.
«Η στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό στηρίζεται στην τουριστική πολιτική που εφαρμόζουμε στο συντονισμό δράσεων, στη δημιουργία μηχανισμών και δομών, στην οικοδόμηση συνεργασιών με ΟΤΑ και φορείς του τουρισμού και πολιτισμού. Σημαντική για μας είναι και η κατάρτιση», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.
«Οι στόχοι μας είναι συγκεκριμένοι. Θέλουμε ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος, ανάπτυξη των νέων αγορών και στήριξη των παραδοσιακών, άμβλυνση της εποχικότητας, δημιουργία του μπράντ κάθε νησιού και την ανάδειξη του προορισμού στο εξωτερικό», τόνισε η κ. Φτακλάκη και πρόσθεσε πως είναι σημαντικές και οι συνεργασίες στον τουρισμό.

Ακολούθως το λόγο πήρε η κ. Σβύνου που αναφέρθηκε στον τομέα του πολιτισμού.
«Πρέπει να κρατηθούν χέρι -χέρι ο πολιτισμός και ο τουρισμός για να προχωρήσουμε, να πολλαπλασιάσουμε και να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Θέλω να αναφέρω πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα 48 της νησιά δίνει σημασία εκτός από τις υποδομές και στον πολιτισμό. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε η κ. Σβύνου.
Χαιρετισμό απηύθυνε στην συνάντηση και η κ. Χριστιάνα Καλογήρου.
«Είμαι με ιδιαίτερη χαρά παρούσα, θέλοντας να σηματοδοτήσω την αναγκαιότητα του να είναι το κράτος δίπλα και αρωγός σε όλα αυτά τα πολύ σημαντικά που γίνονται στην Περιφέρεια στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η λέξη κλειδί είναι η συνεργασία» , δήλωσε η κ. Χριστιάνα Καλογήρου.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των φορέων του πολιτισμού και τουρισμού, που εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου