Ειδήσεις

Απάτες με εικονικά ένσημα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρόδου!

5 δικογραφίες σε βάρος ενός 47χρονου Ροδίτη, ιδιοκτήτη εταιρείας με κύριο αντικείμενο εργασιών την ανέγερση κατοικιών, σχηματίστηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, μετά την υποβολή ισάριθμων μηνύσεων από τη διευθύντρια του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου κ. Μ. Κανταζίδου, όταν μετά από έρευνα επιθεωρητών του ασφαλιστικού ταμείου, εξιχνιάστηκε απάτη εικονικών ασφαλίσεων αλλοδαπών.

Ο δράστης είχε δηλώσει εικονικά 45 αλλοδαπούς εργάτες σε οικοδομές. Οι εν λόγω «εργαζόμενοι» ελάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις απορρέουσες παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα κ.ά.).
Οι επιθεωρητές του ΙΚΑ διαπίστωσαν από τις έρευνές τους ότι ο 47χρονος εργοδότης υπέβαλε Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για απασχόληση εργαζομένων αλλά και τις προβλεπόμενες εισφορές παρότι δεν υφίσταντο στοιχεία δραστηριότητας της εταιρείας του.

Διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι είχε καταβάλει σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των ενσήμων συγκεκριμένων αλλοδαπών εργαζομένων, που απασχολούντο δήθεν, στην ανέγερση συγκεκριμένων ακινήτων, τα οποία είτε δεν είχαν αρχίσει να οικοδομούνται είτε ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο οικοδόμησης (μπετά κλπ).
Αξιοποιώντας συγκεκριμένα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματός του, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε, μέσω των αρμοδίων οργάνων, σε ελέγχους σε εργοδότες που υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.

Μέσω αυτών των ελέγχων, εντοπίστηκαν ενέργειες επιτήδειων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών, υπέβαλαν τις ΑΠΔ.
Η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ είχε δώσει εξάλλου συγκεκριμένες οδηγίες στα Υποκαταστήματα και αποτέλεσμα των οδηγιών-ενεργειών αυτών ήταν να αποδειχθεί ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις δεν υφίσταντο ή είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι δεν είχαν απασχοληθεί στα οικοδομικά έργα, αλλά είχαν «αγοράσει τις ημέρες ασφάλισης έναντι αμοιβής» από συγκεκριμένα άτομα.
Από την πλευρά του ο καταγγελλόμενος φέρεται να ισχυρίζεται ότι ανέγειρε ταυτόχρονα πολλές οικοδομές και ασφάλιζε τους εργαζόμενους κατανέμοντάς τους ανάλογα. Ουσιαστικά διατείνεται ότι δεν τηρούσε ορθώς το μητρώο της κάθε οικοδομής.

Πέραν του ανωτέρω είναι σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος ακόμη ενός ατόμου, με ομοειδές αντικείμενο, ο οποίος φέρεται ομοίως να υπέβαλε μέσω Ιντερνετ ψεύτικες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ δηλώνοντας εργαζόμενους και μέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.
Οι δηλωμένοι εργαζόμενοι που είχαν κάνει συμφωνία μαζί του φέρονται να έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και όλες τις παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση καταβάλλοντας την εισφορά που τους αναλογούσε στο ΙΚΑ, και στον δήθεν εργοδότη το ποσό που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, ο οποίος όμως δεν το κατέβαλε στο ΙΚΑ, όπως υποχρεούται από το νόμο.

Πιθανολογείται και θα ερευνηθεί ότι στόχος ήταν μεταξύ άλλων η νομιμοποίηση αλλοδαπών στο νησί της Ρόδου.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κεντρικά προέβη μετά την αποκάλυψη της δραστηριότητας των ανωτέρω στις συγκεκριμένες ενέργειες:
– Ακύρωσε την εικονική ασφάλιση και συνεχίζει τη διαδικασία.
– Κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές.
Αρμόδιοι του ταμείου δήλωσαν στη “δ” ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα διεκδικήσει και θα αποκαταστήσει τα συμφέροντα του Ιδρύματος, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.
Ενημέρωσαν εξάλλου ότι κλειδώνεται το σύστημα πιστοποίησης εργοδοτών και υποβολής ΑΠΔ, μέσω Internet, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, και ουσιαστικά, αποτρέπεται η επανάληψη τέτοιων φαινομένων.
Μελετώνται επιπλέον θεσμικές παρεμβάσεις (νομοθετικές ρυθμίσεις), που θα αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και θα διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα του Ιδρύματος.

Συστήνεται ομάδα τεκμηρίωσης, η οποία θα παρακολουθεί αδιαλείπτως το σύστημα και θα προτείνει συνεχείς βελτιώσεις.
Θα ενημερωθούν άλλοι φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, που καταβάλει επιδόματα και οι Περιφέρεειες, από τις οποίες ανανεώνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών.
Θα αναζητηθούν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, που χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, στους φερόμενους ως «απασχοληθέντες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου