Πολιτιστικά

Το Χρονικό μίας Μεγάλης Πολιορκίας, 1522μ.Χ. – Ένα Μουσικό Αναλόγιο με τον Κωστή Σαββιδάκη

Την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου στις 20:00 κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 15ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ με ένα μοναδικό Μουσικό Αναλόγιο με θέμα: “Το Χρονικό μίας Μεγάλης Πολιορκίας” από το βιβλίο του Ιάκωβου Φοντάνου, De Bello Rhodio, του 1524, με τον γνωστό Ρόδιο ηθοποιό, Κωστή Σαββιδάκη.

Στον επιβλητικό, ιστορικό χώρο του Προμαχώνα του Αγ. Γεωργίου, τμήμα των αμυντικών οχυρώσεων της Μεσαιωνικής Πόλης όπου συνέβησαν σημαντικές μάχες κατά τη Β’ Μεγάλη Πολιορκία, ο Κωστής Σαββιδάκης θα διαβάσει αποσπάσματα από το συγκλονιστικό έργο του Φοντάνου, ζωντανεύοντας εικόνες από θρυλικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον μεσαιωνικό κόσμο, αφού η Ρόδος ήταν το τελευταίο προπύργιο της Δύσης που αντιστεκόταν στην εξάπλωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μετά και από την Άλωση της Πόλης. Και όπως είπε κάποτε ο Κάρολος Ε’, βασιλιάς της Ισπανίας: “Τίποτα στον κόσμο δε χάθηκε τόσο ένδοξα, όσο η Ρόδος”

Η αφήγηση της ιστορίας συνοδεύεται μοναδικά από μονωδίες και βυζαντινά ισοκρατήματα, δημιουργώντας μία ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα που αναδεικνύει το αφηγηματικό ύφος. Συμμετέχουν: ο ιεροψάλτης Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης συνοδεία ισοκρατών, ο μουσικός Σπύρος Τζουμερκιώτης στον Ταμπουρά και μέλη του συλλόγου “Μεσαιωνικό Ρόδο” στη δραματοποίηση.

Concept – Δημιουργικός Σχεδιασμός: Άννα Αχιολά

Επιμέλεια – Αφήγηση: Κωστής Σαββιδάκης

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Ιάκωβος Φοντάνος (Jacques Fonteyn) ήταν Βέλγος δικαστής που έφτασε στη Ρόδο το 1521 μαζί με τον τελευταίο Μεγάλο Μάγιστρο της Ρόδου, Φιλίπ Βιλιέ ντε λ’ Ιλ Αντάμ και έμελλε να γίνει αυτόπτης μάρτυρας της Β’ Μεγάλης Πολιορκίας της Ρόδου, ένα περίπου χρόνο μετά, το 1522μΧ. Το 1524 συνέγραψε αυτό το βιβλίο για να τιμήσει τους ήρωες που πολέμησαν γενναία σε αυτόν τον ανηλεή πόλεμο.

Οι περιγραφές του συγγραφέα ζωντανεύουν γλαφυρά τον αγώνα των Ιπποτών του Ιωαννιτικού Τάγματος αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που στήριξε την προσπάθεια των στρατιωτών (Ρόδιων και Κρητών) με κάθε τρόπο, απέναντι στην εχθρική εισβολή, και παρέχουν – άμεσα ή έμμεσα – πολλά ενδιαφέροντα πολιτισμικά στοιχεία για τη ζωή, την κοινωνία και τα ήθη της εποχής.

 

Σκοπός του Αναλογίου αυτού, πέρα από την καλλιτεχνική του αξία, είναι να συμβάλει στην κατανόηση του μακρινού ιστορικού παρελθόντος, γνωστοποιώντας μας θρυλικά γεγονότα και να αναδείξει μία ιστορική κληρονομιά, μέχρι πρότινος παραγνωρισμένη τοπικά αν και τόσο σπουδαία, που έγινε διαχρονικά αντικείμενο έρευνας πολλών μελετητών παγκοσμίως.

 

Το βιβλίο του Ιάκωβου Φοντάνου (Jacques Fonteyn, “De Bello Rhodio”, πρώτη έκδοση 1524) μεταφράστηκε πρόσφατα από τον εκδότη Μάνο Φωτάρα και εκδόθηκε για πρώτη φορά στα Ελληνικά το 2020, με τον τίτλο: «Περί του Ροδιακού Πολέμου». Το βιβλίο θα διατίθεται στο χώρο της εκδήλωσης.

 

Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου – Νήσων είναι μία Συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαιωνικό Ρόδο, με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ / Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Στήριξη του Ε.Β.Ε.Δ, με την Ευγενική Παραχώρηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδ/σου – ΥΠ.ΠΟ.Α.

 

Βρείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://2022.medievalfestival.gr/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου