Τοπικές Ειδήσεις

Μήνας δράσεων ο Νοέμβριος για το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου

Ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός μήνας δράσεων ήταν ο Νοέμβριος για το σχολείο μας. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε πλήθος δραστηριοτήτων ποικίλου είδους και να βιώσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες με την αρωγή του σχολείου μας. Άλλωστε, είναι μεγάλη χαρά για όλους μας να βλέπουμε τα παιδιά μας να προοδεύουν και να απολαμβάνουν τη μάθηση και εκτός του στενού πλαισίου της σχολικής τάξης.

Η πρώτη δράση μας αφορά στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Rhodes MRC που έλαβε χώρα στο νησί μας την περίοδο 18 – 21 Νοεμβρίου. Στην εκδήλωση αυτή, πήραν μέρος 30 μαθήτριες και μαθητές από όλες τις τάξεις του Λυκείου μας , με την καθοδήγηση των κ. Φιλιππάκη Κ. και κ. Ελβάνογλου Β. Στις μέρες αυτές, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας ανέλαβαν τον ρόλο των πρωθυπουργών χωρών και συζήτησαν για θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τον άνθρωπο της σημερινής εποχής. Ανάμεσα σε 152 έφηβους μαθητές από σχολεία της Ρόδου, της Κω και της Σύμης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στα αγγλικά και ως εκπρόσωποι χωρών στις επιτροπές Council of Europe on Human rights and Democracy, Council of Europe on Education , European Council και Our Planet Summit στα θέματα “Disinformation and the dissemination of fake news”, “Integrating refugees in formal education” , “Enhancing the involvement of women in governance and decision-making processes” and “Innovative business models: Ways to establish and promote renewable forms of energy”, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι ο μαθητής μας Κρίγκος Ιωάννης της Γ’ τάξης έλαβε διάκριση, γεγονός που μας δίνει μεγάλη χαρά και μας γεμίζει υπερηφάνεια, γι’ αυτό θα θέλαμε να τον συγχαρούμε.

Η επόμενη δράση μας πραγματοποιήθηκε την 25η Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Στη δράση αυτή, συμμετείχε το τμήμα Α2 με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κ. Ελβάνογλου Β. και την κ. Φιλιππάκη Κ. Με πρωτοβουλία της επιτροπής ισότητας του Δήμου Ρόδου κοντά μας βρέθηκε ο κύριος Τριάντος, Αντιδήμαρχος προγραμματισμού και Πρόεδρος του κέντρου ΔΙΟΔΟΣ, η κυρία Αποστολίδη – Πάττα, Πρόεδρος της επιτροπής ισότητας και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος στα θέματα ισότητας, καθώς και η κυρία Καραγιάννη, κοινωνιολόγος, ειδική σε θέματα φύλου, διευθύντρια προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου, που προθυμοποιήθηκαν να μας μιλήσουν για το θέμα της έμφυλης βίας καθώς και για τα βήματα αντιμετώπισης που έχουν γίνει στο στο νησί μας . Στη συνέχεια, η κυρία Φτάκα, ψυχολόγος και ο κύριος Στογιάννης, κοινωνικός λειτουργός από το κέντρο ΔΙΟΔΟΣ μάς καθοδήγησαν σε ένα καταπληκτικό βιωματικό εργαστήριο με θέμα τα στερεότυπα . Στόχος του εργαστηρίου ήταν η κατανόηση των κοινωνικά δομημένων ρόλων των γυναικών και των αντρών, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται τα στερεότυπα και τα κοινωνικά πρότυπα και η κατανόηση των διαφορών και των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων. Όπως είπαν και τα παιδιά, χωρίς τα στερεότυπα «βλέπουμε» πιο καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθήτριες και οι μαθητές προβληματίστηκαν και αφυπνίστηκαν σχετικά με ένα θέμα που – δυστυχώς – τον τελευταίο καιρό προβάλλει ιδιαίτερα επίκαιρο.

Στις 26 Νοεμβρίου, το σχολείο μας – και συγκεκριμένα το τμήμα Α5 από την Α’ Λυκείου – συμμετείχε στην Προσομοίωση Συνεδρίασης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την καθοδήγηση των κ.κ. Ελβάνογλου Β. και Φιλιππάκη Κ. Καθώς η πανδημία δεν επιτρέπει τη δια ζώσης υλοποίηση των Euroscola, των προσομοιώσεων που αφορούν σε συνεδριάσεις του ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών από όλη την Ευρώπη, αυτές γίνονται πλέον διαδικτυακά. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη σε ένα μείζον θέμα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή. Τα παιδιά του Α5 επέδειξαν αληθινό ενδιαφέρον κι εξέφρασαν

πραγματικά εύστοχες ερωτήσεις και προτάσεις για το μέλλον του πλανήτη μας. Μάλιστα, η πρόταση τους ψηφίστηκε ως 2η, ανάμεσα στις προτάσεις παιδιών από 124 σχολεία από όλη την Ευρώπη! Για άλλη μια φορά, νιώθουμε την ανάγκη να συγχαρούμε τη δημιουργική σκέψη και τη διάθεση των μαθητών να χτίσουν ένα μέλλον πιο αισιόδοξο

Τον κύκλο των δράσεων έκλεισε η προβολή της ταινίας «In front of the class» στις 28 Νοεμβρίου, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του σχολείου μας σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΜΕΑ Ρόδου. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Brad Cohen που από μικρός αυτός και η μητέρα του μαθαίνουν ότι έχει το σύνδρομο Tourette (Κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία). Με τη βοήθεια της μητέρας του και την υποστήριξη του διευθυντή του σχολείου του, ο Brad γίνεται τελικά ένας δάσκαλος βραβευμένος πάρα τις δυσκολίες που θα συναντήσει. Μέσα από την παρακολούθηση της συγκεκριμένης ταινίας, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν πως με πίστη στον εαυτό μας και με την υποστήριξη του περιβάλλοντός μας μπορούμε να ξεπεράσουμε ακόμα και δυσκολίες που φαντάζουν εκ πρώτης όψεως ανυπέρβλητες. Τη βραδιά συντόνισε το τμήμα Α4 με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ.κ. Σεμερτζίδου Ελ., Θεουλάκη Κ., Ελβάνογλου Β., Παπαγιαννόπουλου Ι. και Φιλιππάκη Κ. Από τον σύλλογο ΑΜΕΑ, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Φωνιαδάκης Π., ο κ. Χατζηδημητρίου Μ., μέλος του Δ.Σ, ο κ. Γερόλυμος Φ. μέλος του Δ.Σ., η κοινωνική λειτουργός, κ. Πιπίνου Γ. και η κ. Θαρρενού Κ., εκ γενετής τυφλή που μας έκανε την τιμή να παίξει αρμόνιο και τραγουδήσει στο τέλος της βραδιάς.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αυτός ο μήνας ήταν τόσο εποικοδομητικός για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που με την καθοδήγηση και τη στήριξη των εκπαιδευτικών του σχολείου μας συνειδητοποίησαν για άλλη μια φορά την ομορφιά της μάθησης και της γνώσης. Ελπίζουμε με τη συνδρομή των παιδιών μας το μέλλον όλων μας να γίνει πιο φωτεινό! Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μάς στήριξαν για την υλοποίηση των δράσεών μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου