Ρεπορτάζ

Εστιάτορες: Η εστίαση είναι ο πιο αδικημένος κλάδος!

Τα προβλήματα που απασχόλησαν τον κλάδο κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν, την προετοιμασία για την επόμενη και την προοπτική να «ανοίξει» το Σωματείο ώστε να ενταχθούν στους κόλπους του και άλλες επιχειρήσεις από συναφή επαγγέλματα, συζήτησαν την Τετάρτη οι εστιάτορες του νησιού, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Νότια Ρόδο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Νήσου Ρόδου ‘Πρωτοπορία’ κ. Γιάννης Κλούβας, ο προβληματισμός παραμένει έντονος και για την επόμενη τουριστική σεζόν:
«Με τους συναδέλφους εστιάτορες της Νότιας Ρόδου, καλέσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργο Ματσίγκο, και από την Ένωση Λογιστών τον κ. Μιχάλη Δαμιανό και τον κ. Κομνηνό Δράκο για να μας κάνουν πλήρη ενημέρωση τόσο για την πορεία του τουρισμού όσο και για τα λογιστικά μας πράγματα και τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους εστιάτορες που μένουν ανοιχτοί, κυρίως τους χειμερινούς μήνες αφού δεν έχει κίνηση και φυσικά, προερχόμενοι από την κρίση της πανδημίας δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημίες που είχαμε. Τα περιοριστικά μέτρα είναι πολύ βαριά για εμάς ενώ και οι άλλοι κλάδοι της εστίασης, όπως τα μπαρ και οι καφετέριες, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Ωστόσο, δεν ξέρουμε εάν η επόμενη σεζόν θα είναι καλή. Εμείς θα είμαστε όμως, έτοιμοι.
Επίσης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα του Σωματείου ώστε να συμμετέχουν και άλλοι κλάδοι που ανήκουν στην εστίαση, όπως τα μπαρ, οι καφετέριες, τα σνακ μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κ.λπ. καταστήματα (υγειονομικού ενδιαφέροντος) ώστε να μην είμαστε αμιγώς σωματείο εστιατόρων. Σκοπός μας είναι να γίνει Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων για να μπορέσουν να εκπροσωπούνται και άλλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, στο νησί της Ρόδου».
Μείζον ζήτημα παραμένουν τα οικονομικά, αφού όπως τόνισε ο κ. Κλούβας, όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ για χρηματοδότηση, ΔΕΝ έχουν ακόμη λάβει τίποτε.
«Κλείνει το 2021 και όσοι επαγγελματίες εγκρίθηκαν και μπήκαν στο πρόγραμμα, δεν έχουν λάβει ακόμη τίποτε», είπε ο κ. Κλούβας.
Μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα και την συλλογή υπογραφών που συγκέντρωσαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην εστίαση, οι Εστιάτορες της Ρόδου, προσανατολίζονται σε νέα συνάντηση για συντονισμό ενεργειών και δράσεων.
«Οι εστιάτορες, υποφέρουν. Ο τζίρος όσων εστιατόρων λειτουργούν τον χειμώνα έχει μειωθεί πάνω από το 50%. Εμείς κάναμε κάποιες προτάσεις και καταθέσαμε τα αιτήματά μας μέσα από την κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε για να υπενθυμίσουμε στους κυβερνώντες τα προβλήματα μας.
Η εστίαση, είναι ο πιο αδικημένος κλάδος», όπως ανέφερε.
Θυμίζουμε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης (μαζί με την ΠΟΕΣΕ) είχαν καταθέσει μια σειρά από αιτήματα στην κυβέρνηση για να μπορέσει να ανακουφιστεί ο κλάδος:
• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου
• Επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών 2021

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    17.12.2021 08:36

    Επειδή είναι ο πιο αδικημένος κλάδος, προτείνω σε όποιον πελάτη δεν πηγαίνουν νόμιμη απόδειξη να φεύγει χωρίς να πληρώσει
    Κάποιες φορές (επειδή όλοι στον ίδιο κόσμο ζούμε) να προσέχουν κάποιοι εκπρόσωποι τις ανακοινώσεις που δημοσιεύουν γιατί χάνουν και το δίκιο τους
    Το ίδιο ισχύει για πολλούς επαγγελματίες (ιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολογους, ταξιτζίδες κτλ κτλ)

    * Στον ίδιο κόσμο ζούμε και εμείς και αυτοί που μας κυβερνούν

Σχολιασμός άρθρου