Ρεπορτάζ

Αθώοι και οι 4 διαμεσολαβητές με Ρομά… που δεν γνώριζαν την διάλεκτο ρομάνι!

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 3 γυναίκες κι ένας άνδρας κατηγορούμενοι για ψευδή υπεύθυνη δήλωση (έκαστος κατά μόνας) και για απάτη (μόνο η τέταρτη), που φέρονται οι μεν τρεις να επεδίωξαν την πρόσληψή τους στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου παράρτημα Ρομά, ως διαμεσολαβητές, ισχυριζόμενοι ψευδώς, ότι γνώριζαν την… διάλεκτο ρομάνι και η μια να το πέτυχε.
Πιο συγκεκριμένα οι τρείς πρώτοι κρίθηκαν αθώοι καθώς ανεκάλεσαν την δήλωση τους ενώ η τέταρτη αφού έπαυσε υφ’ όρων η δίωξη για την απάτη κρίθηκε αθώα εκδόσεως ψευδούς υπεύθυνης δηλώσεως καθώς αποδείχτηκε οτι αφενός μπορούσε να συνεννοηθεί στην διάλεκτο και αφετέρου γιατί υπήρχαν ασάφειες στην διακήρυξη σχετικά με τον βαθμό γνώσεώς της.
Η πρώτη κατηγορουμένη εφέρετο συγκεκριμένα την 15η Φεβρουαρίου 2017, εν γνώσει της να δήλωσε ψευδή γεγονότα με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν.1599/1986 και συγκεκριμένα, αφού προσήλθε στο Δήμο Ρόδου προκειμένου να υποβάλει αίτηση για την πρόσληψή της σε θέση ΠΕ Διαμεσολαβητή του Προγράμματος “Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά” του Δήμου Ρόδου, κατέθεσε στο Δήμο Ρόδου υπεύθυνη δήλωση, την οποία συνέταξε επί του ειδικού εντύπου και στην οποία δήλωσε ότι γνώριζε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κοινότητας ΡΟΜΑ και της διαλέκτου της, γεγονός εν γνώσει της ψευδές, αφού αγνοούσε παντελώς την διάλεκτο “Ρομανί” της κοινότητας των Ρομά.
Ο δεύτερος και η τρίτη κατηγορήθηκαν ότι έπραξαν το ίδιο την 13η Φεβρουαρίου 2017 και την 7η Φεβρουαρίου 2017, αντίστοιχα, ενώ η τέταρτη εφέρετο παραπέρα, πέραν της ψευδούς βεβαιώσεως την 14η Φεβρουαρίου 2017 να παρέστησε ψευδώς στους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου μέσω υπεύθυνης δήλωσης ότι πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για την πρόσληψή της σε θέση ΠΕ διαμεσολαβητή του Προγράμματος “Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά” του Δήμου Ρόδου, μεταξύ των οποίων και η γνώση των κοινωνικών χαρακτηριστικών και της διαλέκτου των Ρομά, γεγονός εν γνώσει της ψευδές αφού αγνοούσε παντελώς την διάλεκτο «Ρομανί» της κοινότητας των Ρομά στην Ελλάδα, παραπλανώντας τους με τον τρόπο αυτό ώστε να προβούν σε περιουσιακή διάθεση και ειδικότερα στην πρόσληψη της κατηγορουμένης στο Δήμο Ρόδου δυνάμει της από 8ης Μαΐου 2017 σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και στην καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών μέχρι και την 30η Ιουνίου 2017, προκαλώντας βλάβη στην περιουσία του Δήμου με αντίστοιχο παράνομο περιουσιακό όφελος της κατηγορουμένης (προερχόμενο δηλαδή από την περιουσία του Δήμου).
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κκ. Γ. Φιλιππάκος, Δήμος Μουτάφης, Ηλίας Ζωγραφίδης, Κώστας Ταμπάκης, Σταματία Φίλια και Ε. Χατζηνικόλα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου