Τοπικές Ειδήσεις

Χωρίς “απρόοπτα” η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Με μια σειρά από τυπικά θέματα προεξάρχουσας της ομόφωνης έγκρισης (πλην του λευκού του κ. Τ.Πότσου) για την ίδρυση νέου σχολείου στην Κρεμαστή και με μηνιαίο μίσθωμα της τάξης των 10.000 ευρώ, ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, χτες, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και πάλι με τηλε-διάσκεψη λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού.
«Είναι πρωτόγνωρες οι ημέρες που ζούμε και το κλίμα παραμένει να είναι βαρύ. Μακάρι να βρούμε το δρόμο προς την κανονικότητα. Θα πρέπει κι εμείς ως δημοτικό συμβούλιο να προτρέψουμε τους συμπολίτες μας, να κάνουν Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά στα σπίτια μας για να διαφυλάξουμε την υγεία μας στο νησί», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Φ.Χατζηδιάκος. Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεσή του για τον τρόπο που λειτουργεί και συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή –διά περιφοράς κ.λπ.
Από την πλευρά του, ο κ. Δ.Κρητικός εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί και τρίτο κύμα της πανδημίας λέγοντας πως
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να το αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει κι εμείς να πείσουμε τους δημότες μας, να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.
Έρχεται και ο χειμώνας, θα προστεθεί η γρίπη και ίσως εμείς ως εκλεγμένοι να πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στις εκκλήσεις μας, για το καλό του τόπου μας».

Η ΔΟΜΗ
ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Ο κ. Κρητικός, επανέφερε το ζήτημα με τα παλαιά σφαγεία λέγοντας πως η πρόταση της παράταξής του, ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα. «Θα παρακαλούσα την δημοτική αρχή να πιέσει την αστυνομία να κάνει το καθήκον της» ανέφερε.
Απαντώντας για τα σφαγεία, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αν. Καμπουράκης ξεκαθάρισε πως έχει αποσταλεί σχετική επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης ενώ ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
Στη συνέχεια, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στ.Καρίκης υπογράμμισε πως: «Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το ζήτημα σε καθημερινή βάση. Εμείς, διαχειριστήκαμε το τελευταίο διάστημα, τρεις φορές την κατάσταση ενώ όσον αφορά στην Εισαγγελία είναι μόνον η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δήμου Ρόδου για ένα θέμα για το οποίο δεν έχουμε αρμοδιότητα. Εμείς σχεδιάζουμε το ‘σφράγισμα’ της δομής μαζί με τον κ. Δ.Κωνσταντίνου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για να την κλείσουμε οριστικά. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι μέσα σε αυτή την παράτυπη δομή κι εμείς συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους να διαχειριζόμαστε το θέμα».

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Μεταξύ των τοποθετήσεων που ακούστηκαν, ήταν κι εκείνη του κ. Σάββα Καραταπάνη (ως διευθυντή του ΕΚΑΒ στο Αιγαίο) να έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για την ίδρυση δημοτικού ιατρείου στη Νότια Ρόδο λόγω των πολλών προβλημάτων σε θέματα υγείας που σημειώνονται στην περιοχή –καθώς και την ίδρυση ενός κτηνιατρείου λόγω του μεγάλου αριθμού αδέσποτων που σημειώνεται.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Δ.Ζανεττούλλης, ζήτησε την παρέμβαση του δημάρχου για την συστηματική απουσία (όπως ανέφερε) του εκπροσώπου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στις συνεδριάσεις του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ.
Ο αντιδήμαρχος κ. Τ.Σπανός εξήρε την απόδοση και την λειτουργία των υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου σε όλες τις δημοτικές ενότητες παρά την κατάσταση με τον κορωνοϊό και το lockdown.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Β. Μανέττας αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει ο βιολογικός στ’ Αφάντου που δεν έχει αδειοδοτήσεις για μια σειρά από θέματα.
«Προχωρήσαμε στη σύναψη συμφωνίας και μέσω αυτής, θα προχωρήσουμε στις αδειοδοτήσεις για όλους τους βιολογικούς στο νησί ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πόρους μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αν.Καμπουράκης απάντησε αρχικώς, στον κ. Δ.Κρητικό σχετικά με τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την λύση στο ζήτημα των παλαιών σφαγείων με την φιλοξενία των παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
«Για την ΔΕΥΑΡ, σύμφωνα με το Καταστατικό πρέπει να συμμετέχει στο δ.σ. παραγωγικός φορέας» ενώ μίλησε για τα οικονομικά της επιχείρησης για τα οποία εξέφρασε την ανησυχία του: «Δεν είμαι σύμφωνος, σε εποχές κρίσης, να επιβαρύνουμε τον δημότη με κόστη στα οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όσο κάθομαι στην καρέκλα του δημάρχου, δεν μπορώ να κοροϊδέψω τον δημότη. Μια σοβαρή συζήτηση είναι προ των πυλών για αλλαγές στην επιχείρηση…» είπε μεταξύ άλλων.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΙΑ
Στο πρώτο θέμα (Αναμόρφωση Προϋπολογισμού, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ρόδου, οικονομικού έτους 2020) δήλωσε ‘παρών’ ο κ. Φ.Χατζηδιάκος, συμφώνησε στα υπόλοιπα θέματα ενώ στο θέμα για την παραχώρηση της Καστελλανίας είχε αντιρρήσεις.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Σ.Δράκος. «Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να παραχωρηθούν τα ακίνητα στον Δήμο Ρόδου. Δεν συμφωνούμε όμως σε αυτό το θέμα, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσβαση των ΑΜΕΑ (αφού είναι όροφος).
Ο χώρος είναι πολύ μικρός ενώ στο υπόγειο, ασφυκτιά η κρατική βιβλιοθήκη» ανέφερε, εκφράζοντας τις θέσεις του για το θέμα.
Στον τέως δήμαρχο απάντησε ο κ. Δράκος, λέγοντας πως ‘είχε στην διάθεσή του 5 χρόνια για να κάνει παρεμβάσεις αλλά δεν έκανε αυτό που έπρεπε’.
Απαντώντας ο ίδιος ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις που είχαν δηλώσει οι προκάτοχοι στην δημοτική αρχή Ρόδου μέχρι που… έφτασε ο κόμπος στο χτένι κι έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις:
«Τα βιβλία μεταφέρθηκαν μέσα σε κοντέινερ μαζί με έπιπλα κ.λπ. Το να διηγούμαστε την ιστορία δεν καταφέρνουμε τίποτε.
Η βιβλιοθήκη σε παρακινεί για ανάγνωση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα σε ένα κτήριο όπου η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Θεωρώ ότι η Ρόδος πρέπει να έχει μια βιβλιοθήκη που της αξίζει, με σύγχρονο πρόγραμμα software, με καταγεγραμμένους τους τίτλους σε ηλεκτρονικό τρόπο και όχι σε καρτέλες, να είναι στο διαδίκτυο και να έχει μια λειτουργική μορφή όπου εκτίθενται κάποια βιβλία και ταυτόχρονα, να υπάρχει ψηφιακή μορφή των τίτλων (που ανέρχονται στις 30.000 τον αριθμό περίπου)» είπε μεταξύ άλλων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου