Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Καθώς το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, κ. Στέλιος Κονταδάκης, μιλάει στην «δημοκρατική» για θέματα της αρμοδιότητάς του, για τον σκοπό και το περιεχόμενο του Συνεδρίου αλλά και για τις καινοτομίες που το διακρίνουν, καθώς δεν αποτελεί ένα από τα συνηθισμένα κομματικά συνέδρια όπου εκλέγονται όργανα κ.λπ. αλλά ένα συνέδριο όπου θα προσδιοριστούν «οι προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ως αυριανή κυβέρνηση και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ως αυριανού πρωθυπουργού. Άλλωστε αυτό το συνέδριο έχει ‘καινοτομίες’ και σύνθημα: ‘Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» όπως λέει ο κ. Κονταδάκης.
Επιπροσθέτως, δηλώνει ότι ‘στη Ν.Δ. δεν θέλουμε να αισθάνεται κανείς ότι υπάρχει ‘αθηνοκεντρικό’ κόμμα – καθεστώς που ασχολείται μόνο με την Αθήνα και τέτοιες επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα με τις κομματικές οργανώσεις, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν’.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κονταδάκη, βρεθήκατε ήδη στην Ρόδο με αφορμή την πραγματοποίηση της διευρυμένης συνεδρίασης της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Πώς ήταν η συμμετοχή και οι θέσεις που ακούστηκαν;
Ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση. Ακούστηκαν πολλές απόψεις, τα στελέχη ενημερώθηκαν για τις θέσεις του κόμματος, για το Συνέδριο, για θέματα οργανωτικά και υπήρξε μια αμφίδρομη σχέση από την οποία έλαβα πολλά αλλά και έδωσα. Πιστεύω ότι όταν τα στελέχη της Ν.Δ. ερχόμαστε κοντά με την κομματική μας βάση, αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια άλλη σχέση. Δεν θέλουμε να αισθάνεται κανείς ότι υπάρχει ‘αθηνοκεντρικό’ κόμμα – καθεστώς που ασχολείται μόνο με την Αθήνα και πιστεύω ότι τέτοιες συναντήσεις και επισκέψεις μόνον θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν.
• Βέβαια, αυτό το κάνατε σε όλη την Ελλάδα, γυρίσατε παντού και είχατε επαφές με τις κομματικές οργανώσεις.
Ναι, έχω….οργώσει όλους τους νομούς της χώρας και η εμπειρία που αποκόμισα με τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, με ωθούν να το ξανακάνω δύο και τρεις φορές –αν χρειαστεί!
• Μιλήστε μας για το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι το ίδιο με τα προηγούμενα.
Το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιείται στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017 στην Αθήνα. Αποτελεί την κορύφωση όλων των προσυνεδριακών δράσεων και εκδηλώσεων που προηγήθηκαν (έγιναν επτά προσυνέδρια και δύο προσυνεδριακές ημερίδες). Πρόκειται για ένα Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, μέσα από το οποίο, η Ν.Δ. θα συνδιαμορφώσει και θα επικυρώσει τις προγραμματικές θέσεις της, τους κεντρικούς άξονες των θέσεων και προτάσεών της. Από τα προσυνέδρια που προηγήθηκαν, καταγράφτηκαν αρκετά συμπεράσματα για πάρα πολλούς τομείς (προσφυγικό – μεταναστευτικό, επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, αγρότες, ανεργία, καθημερινότητα και ασφάλεια των πολιτών κ.λπ.) τα οποία θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια των εργασιών, θα επικυρωθούν και φυσικά, θα αποτελέσουν τις προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ.
Οι βασικές θεματικές ενόητες του Συνεδρίου θα έχουν τους ακόλουθους τίτλους:
– Υπηρεσίες στον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα.
– Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές.
– Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών.
Σε διπλανές αίθουσες θα υπάρχουν παράλληλες συνεδριάσεις τις οποίες έχουν οργανώσει οι Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας που θα αποτελέσουν ένα παράλληλο «κοινωνικό συνέδριο» που θα έχουν σχέση με κοινωνικά ζητήματα όπως η προστασία της οικογένειας, η ασφάλεια του κράτους, οι Έλληνες της Διασποράς, ο εθελοντισμός, η Τρίτη Ηλικία, τα ΑΜΕΑ και οι καλύτερες υπηρεσίες που πρέπει να τους προσφέρουμε για κοινωνική ένταξη κ.λπ.
Μια από τις «καινοτομίες» του Συνεδρίου θα είναι, το στήσιμο κάλπης στις οποίες οι σύνεδροι θα κληθούν να απαντήσουν με μυστική ψηφοφορία σε διλήμματα για καίρια ζητήματα πολιτικής.
Δεν θα υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες αλλά θέσεις και αρχές της Ν.Δ.
Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου το «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», όλα τα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να καταδειχθεί η προγραμματική ετοιμότητα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Στο Συνέδριό μας θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Αυτός είναι ο στόχος που θέτει ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
• Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο Συνέδριο αυτό;
Είναι δύο κατηγορίες συμμετεχόντων: οι εξ οφίτσιο (ex officio) σύνεδροι και όσοι σύνεδροι είχαν εκλεγεί στο προηγούμενο Συνέδριο του κόμματος, και συγχρόνως θα υπάρχει μια ομάδα «παρατηρητών». Οι Σύνεδροι διαφοροποιούνται από τους «παρατηρητές» ως προς το ό,τι θα έχουν δικαίωμα ψήφου για κάποια θέματα που ίσως τεθούν προς ψηφοφορία κατά την διάρκεια του Συνεδρίου ενώ οι «παρατηρητές» μπορούν απλά να παρακολουθήσουν.
• Υπάρχει περίπτωση να συζητήσετε προτάσεις ή να τεθούν εισηγήσεις για αλλαγές στο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας;
Όχι, αυτά έγιναν στο προηγούμενο Συνέδριο. Είναι μόνον για προγραμματικές θέσεις και αρχές. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως μία από τις καινοτομίες είναι ότι παράγεται πολιτική «από κάτω προς τα πάνω». Όλη την προηγούμενη περίοδο, περιοδεύσαμε σε όλη την Ελλάδα, κάναμε προσυνέδρια και ακούσαμε την βάση του κόμματος, ακούσαμε και προτάσεις από άτομα που δεν ανήκουν στη Ν.Δ. τα οποία συμμετείχαν στα πάνελ των συζητήσεων –προέρχονταν από διάφορες επαγγελματικές τάξεις και ομάδες οι οποίοι πρόσφεραν με την γνώση και την εμπειρία τους. Ακούσαμε στελέχη, μέλη και φίλους της Ν.Δ. που συμμετείχαν ηλεκτρονικά στην διαδικασία, καταγράψαμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους, και όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε για να ακουστούν και να αποτελέσουν την βάση του 11ου Συνεδρίου της Ν.Δ.
• Πόσο καιρό κράτησε αυτή η προσυνεδριακή διαδικασία με τα επτά προσυνέδρια και τις δύο προσυνεδριακές ημερίδες;
Κράτησαν πάνω από ενάμιση μήνα περίπου.
• Από ό,τι φαίνεται, στο εξής προχωράτε σε κάποιοι είδους «επανεκκίνηση» -όντας και στην Γραμματεία Οργανωτικού;
Βεβαίως! Έχω αναλάβει την Γραμματεία Οργανωτικού από τις 19 Ιανουαρίου 2017 και από την θέση αυτή, μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε έναν «οργανωτικό….οργασμό» (επιτρέψτε μου την φράση!) Όλες οι κομματικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό ‘ετοιμότητας’ ούτως ώστε οποτεδήποτε προκηρυχθούν εκλογές –και προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στην κυβέρνηση- θα είμαστε έτοιμοι να τους αιφνιδιάσουμε εμείς. Θεωρώ ότι οι κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. ανά την Ελλάδα είναι πανέτοιμες και θα φέρουν τα καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Μετά τις εισηγήσεις, ο λόγος θα δίνεται στους συνέδρους που θα μπορούν να μετάσχουν στον διάλογο που θα ακολουθεί σε κάθε ενότητα, όπως στις παράλληλες εργασίες του Κοινωνικού Συνεδρίου που θα γίνονται σε διπλανές αίθουσες του εκθεσιακού χώρου.
Την Κυριακή (σ.σ. σήμερα) εξάλλου θα μιλήσουν ο Επίτροπος στην Ε.Ε. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ