Ρεπορτάζ

Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην πλατεία Δημαρχείου χθες οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. ζητώντας τη στήριξη όλων για να συνεχίσει η λειτουργία της δομής και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, οπότε και λήγει το καταστατικό της. Δίπλα στους εργαζόμενους, ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το Εργατικό Κέντρο και πολλά σωματεία. Οι εκπρόσωποι των φορέων και των σωματείων, τόνισαν την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, Αγαπητός Πάλλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ύστερα από 15 χρόνια λειτουργίας, λήγει το καταστατικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στο τέλος του χρόνου. Εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας αυτής της δομής που αποδειγμένα συνδράμει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πυροπροστασία. Είμαστε όλοι δίπλα στους εργαζόμενους, όπως είναι ο Περιφερειάρχης και ο δήμαρχος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να γίνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση που θα μας δίνει τη δυνατότητα παράτασης του καταστατικού. Ευχαριστώ όλους, όσους στήριξαν την εταιρεία, τον περιφερειάρχη, το δήμαρχο και τον ίδιο τον κόσμο. Ευχαριστώ τους εργαζόμενους οι οποίοι πέραν του χρονικού ορίου των συμβάσεων απασχόλησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προσφέρουν όταν χρειαστεί.
Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία μας ήταν άψογη. Τα χρήματα της προγραμματικής έπιασαν τόπο και αυτό είναι προς όφελος όλου του νησιού».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζόμενων, κ. Νίκος Ρεσβάνης είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν το έργο της εταιρείας και τη σημαντική της προσφορά στον τόπο. Σημείωσε όμως ότι οι τοπικοί βουλευτές και ο αν. υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Ν. Σαντορινιός τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μίας νέας δομής η οποία δεν θα έχει σχέση με την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. και όπου πιθανότατα να μη μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι.
«Όλοι αναγνωρίζουν το έργο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Αξίζουν λοιπόν όλοι ο συνάδελφοι μία ευκαιρία. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε να παραμείνει ανοιχτή η εταιρεία που όλα αυτά τα χρόνια έχει συνδράμει τα μέγιστα σε όλα τα σημαντικά περιστατικά. Γιατί να κλείσει μία δομή που έχει αποδείξει ότι λειτουργεί άψογα;
Οι βουλευτές μας, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός δεν είναι απόλυτα θετικοί ή αρνητικοί απέναντι στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Λένε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία διαφορετική δομή… Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς θα έχουμε θέση σε μία νέα εταιρεία, σε μία νέα δομή, όποια μορφή και αν έχει αυτή…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρεσβάνης ο οποίος ζήτησε ραντεβού με τον υπουργό εσωτερικών, Α. Χαρίτση.
Ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης είπε ότι η συνεργασία με την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. είναι άψογη και δήλωσε ότι ήδη ο περιφερειάρχης συνομιλεί με τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση για την νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί και πέραν του 2018.
«Η Περιφέρεια αναγνωρίζοντας την προσφορά της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έχει ήδη θέσει στον υπουργό Εσωτερικών το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να συνεχίσει η εταιρεία απρόσκοπτα το έργο της και μετά το 2018. Τα τελευταία χρόνια, με τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, η εταιρεία αναβαθμίστηκε, προφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στο νησί της Ρόδου. Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να έχει αίσιο τέλος. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να υπάρξει ομόφωνο ψήφισμα. Άλλωστε ο περιφερειάρχης βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση για να προχωρήσει το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης», είπε ο κ. Ζαννετίδης, ενώ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Ευστρατίου τόνισε: «Είμαι καθημερινά με τους εργαζόμενους και βλέπω τον αγώνα που κάνουν. Δίνουν πραγματικά όλο τους τον εαυτό για το νησί, οποιαδήποτε στιγμή. Η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Εργατικό Κέντρο είμαστε σήμερα εδώ για να δείξουμε ότι θέλουμε να συνεχίσει η λειτουργία αυτής της δομής. Θα πρέπει αντίστοιχα και οι βουλευτές να ενεργοποιηθούν και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση».
Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σ. Χατζησάββας κάλεσε τους τοπικούς βουλευτές να πάρουν θέση, λέγοντας: «Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου είναι πάντα δίπλα στο σωματείο και στην εταιρεία. Φθάσαμε στο παρά πέντε για να δοθεί λύση. Πρέπει επιτέλους να νομοθετήσει η κυβέρνηση για την παράταση της λειτουργίας της εταιρείας. Μαζί με εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας θα επισκεφθούμε τον υπουργό για να θέσουμε το θέμα και να τον υποχρεώσουμε να ικανοποιήσει το αίτημα. Καλούμε δε όλους τους τοπικούς βουλευτές να πάρουν θέση, να ζητήσουν από τον υπουργό να ενσωματώσει την τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συνεχισθεί η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, το νησί τη χρειάζεται».
Οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος είπε ότι αποδεδειγμένα ο Δήμος στηρίζει την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ, ενώ τόνισε πώς θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που θα γίνει την Σύρο τις επόμενες μέρες, να προχωρήσει το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης.

Συνάντηση με τον
περιφερειάρχη
Με τους εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, τους οποίους δέχθηκε στο γραφείο του, συναντήθηκε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου. Τους εργαζόμενους συνόδευαν ο πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, Αγαπητός Πάλλας και ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Νίκος Ρεσβάνης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, με τον περιφερειάρχη και το πολιτικό προσωπικό της Περιφερειακής Αρχής να δεσμεύονται ότι θα στηρίξουν την Εταιρεία και τους εργαζόμενους της, με όλες τις δυνάμεις τους.
Ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές ότι η προγραμματική συνεργασία της Περιφέρειας με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και την ΠΕΔ είναι μια συνεργασία με κοινωνικό αποτύπωμα, η οποία δίνει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα και διέξοδο σε διοικητικά αδιέξοδα του τόπου μας.
Η Περιφερειακή Αρχή, πιστή στην ανάγκη διατήρησης και λειτουργίας της δομής που λέγεται ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εξασφαλίζοντας όλα αυτά τα χρόνια τους απαιτούμενους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία της, στην τετραετία αυτής της συνεργασίας, εκτιμά το αποτέλεσμα ως κρίσιμο και χρήσιμο για τον τόπο.
Εξ αυτού δεσμεύεται προς τους εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά κυρίως προς την κοινωνία, να συνδράμει και να στηρίξει τη δράση αυτή με όλες της τις δυνάμεις. Με αυτό ως δεδομένο, η Περιφερειακή Αρχή θα στηρίξει, ως δίκαιη και αναγκαία, την νομοθετική παρέμβαση για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου