Εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την Ελλάδα και το εξωτερικό δέχονται καθημερινά οι κάτοικοι της Σύμης, που επλήγησαν από την κακοκαιρία της περασμένης Δευτέρας.
Την Τετάρτη, επισκέφθηκε το δοκιμαζόμενο νησί ο δήμαρχος της Ντάτσα συνοδευόμενος από συνεργάτες του προκειμένου να δηλώσουν την στήριξή τους στον δήμαρχο της Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα και τους κατοίκους που υπέστησαν ζημιές, δηλώνοντας ότι θα είναι δίπλα τους οτιδήποτε χρειαστούν.
Χθες Πέμπτη, κατέφθασε στη Σύμη ο δήμαρχος του Μαρμαρίς (φώτο) συνοδευόμενος από έναν περιφερειακό σύμβουλο της περιοχής για να εκφράσει δια ζώσης τη στήριξή του στον δήμαρχο του νησιού και τους κατοίκους, οι οποίοι φτάνοντας με το σκάφος από τα απέναντι τουρκικά παράλια, έμειναν άφωνοι βλέποντας από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία τα δημοσιεύματα και οι αναφορές των ΜΜΕ για την κατάσταση στη Σύμη είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Ο δήμαρχος Σύμης μιλώντας στην «δ», έκανε λόγο για συγκινητική συμπαράσταση στους κατοίκους του νησιού από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Τουρκία. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας, ο δήμαρχος της Ντάτσα δημοσιοποίησε και στον τουρκικό τύπο επιστολή στην οποία εκφράζει δημοσίως τη συμπαράστασή του και δηλώνει την στήριξή του στα «αδέλφια του Ελληνες της Σύμης».
Για τον αγώνα που δίνουν τα συνεργεία για να καθαρίσουν το νησί από τη λάσπη, τα μπάζα και τα φερτά υλικά μίλησε στην «δ» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου που παραμένει στη Σύμη, επιβλέποντας τις εργασίες που εκτελούνται.
«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε με εντατικούς ρυθμούς. Τα μόνα μηχανήματα που υπάρχουν πάνω στο νησί είναι της Περιφέρειας, του στρατού και του Δήμου Σύμης. Εχουμε προσλάβει ως Περιφέρεια εργολάβους Συμιακούς, τους οποίους πληρώνουμε εμείς, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Ξεκινάμε από το πρωί και τελειώνουμε αργά το βράδυ. Μπορεί το σώμα να κουράζεται αλλά η ψυχή μας έχει πολλά αποθέματα ακόμα για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Εχει γίνει πολλή δουλειά αλλά απαιτείται αρκετή ακόμα για να επανέλθει το νησί στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς του» δήλωσε ο κ. Χρ. Ευστρατίου που ανέφερε ότι η υποδοχή των κατοίκων στα συνεργεία ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος είπε ότι μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών η παρουσία της Περιφέρειας θα είναι συνεχής και καθημερινή, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθεί ακόμα αρκετό χρονικό διάστημα για να επανέλθει η πρότερη εικόνα του νησιού.

Ν. Σαντορινιός: Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για τους πληγέντες της Σύμης
Άμεσα έγιναν οι συνεννοήσεις για το πακέτο παγώματος φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προκειμένου να υποστηριχθούν οι πληγέντες από τη θεομηνία στη Σύμη, όπως είπε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.
«Ήταν μία θεομηνία πολύ μεγάλη, αντίστοιχη αυτού που βλέπουμε σήμερα σε Νέα Πέραμο και Αττική … Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η Σύμη είναι νησί και για να μπορέσουμε να πάμε εκεί, με βοήθεια, μηχανήματα, την Πυροσβεστική, πρέπει να μεταφερθούμε με πλοίο εν μέσω κακοκαιρίας. Αυτό ακριβώς έγινε», όπως είπε ο κ. Σαντορινιός.
Κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός για να μεταφερθούν στο νησί μηχανήματα του Στρατού, της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι «στην περιοχή του Γυαλού, του λιμανιού της Σύμης, δημιουργήθηκαν χείμαρροι που κατέβασαν πάρα πολλά φερτά υλικά. Γύρω στα 10 οχήματα έπεσαν στη θάλασσα, ενώ αρκετά ακόμη έχουν καταστραφεί. …. Από την Τρίτη, είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός, η αποκατάσταση των ζημιών και του οδικού δικτύου, αλλά και των άλλων υποδομών του νησιού».
Για τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις και σπίτια στο Γυαλό και σε άλλες περιοχές του νησιού και για τους πληγέντες κατοίκους, ετοιμάζεται το «πακέτο παγώματος» φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ένα χρονικό διάστημα … συνεννοηθήκαμε με την κ. Παπανάτσιου και τον κ. Πετρόπουλο και πολύ σύντομα αναμένονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις», όπως προανήγγειλε ο ίδιος.

Ο περιφερειάρχης
ευχαριστεί τα ΕΛΠΕ
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ, εκφράζει τις ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά του για την χορήγηση 5.000 λίτρων πετρελαίου, τα οποία θα τροφοδοτήσουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας, στου στρατού και όλων των δυνάμεων που εργάζονται για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της πληγείσας από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, Σύμης.
Η επιστολή του περιφερειάρχη έχει αποδέκτες τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Ευστάθιο Τσοτσορό, τον διευθύνοντα σύμβουλο ΕΛΠΕ, Γρηγόρη Στεργιούλη, τον γενικό διευθυντή Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας, Ρομπέρτο Καραχάνα, με κοινοποίηση στον διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων Ομίλου ΕΛΠΕ, Ιωάννη Κορωναίο.
«Η έμπρακτη συμπαράστασή σας, αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, που δοκιμάζεται και μετρά τις πληγές του εδώ και δύο ημέρες, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, καθώς η συνένωση δυνάμεων θα εξασφαλίσει στους κατοίκους του την αμεσότερη επιστροφή στην καθημερινότητα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χατζημάρκος και καταλήγει: «Για την συνεισφορά σας, την ευαισθησία και την αμεσότητά σας, δεχθείτε τις ευχαριστίες τόσο τις δικές μου όσο και των κατοίκων της Σύμης».

Μ. Κόνσολας: «Χορήγηση έκτακτης οικονομικής
ενίσχυσης σε νοικοκυριά
και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές
από τις πλημμύρες»
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για την αναγκαιότητα χορήγησης αποζημιώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από την θεομηνία, κατέθεσε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο βουλευτής αναφέρει ότι σε πολλά σπίτια στη Σύμη έχει καταστραφεί η οικοσκευή, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις είδαν τα προϊόντα και τον εξοπλισμό τους να καταστρέφεται.
Ο Μάνος Κόνσολας επικαλείται τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2014 για τις πλημμύρες στην Αττική από το Υπουργείο Εργασίας για τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, αλλά και με ποσά από 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.
Ζητά να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.
Ζητά, μάλιστα, οι αρμόδιοι υπουργοί να ενημερώσουν το Δήμο Σύμης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ό, τι αφορά στην καταγραφή των ζημιών και για τα κριτήρια καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Σε δήλωσή του , ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Το πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι μια επιβεβλημένη και αυτονόητη κίνηση αλλά δεν αρκεί. Υπάρχουν σπίτια που η οικοσκευή έχει καταστραφεί όπως και επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό και στα προϊόντα τους.
Δεν ζητώ τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστεί για τους πλημμυροπαθείς της Σύμης ό, τι εφαρμόστηκε και για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής το φθινόπωρο του 2014».

Ένα σχόλιο στο Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τη Σύμη από Ελλάδα και εξωτερικό

  1. Avatar Ο/Η george kosmos λέει:

    Παλι αγκαλιες,υποσχεσεις και συγχαρητηρια αλλα κανεις δεν παραιτητε σε αυτον τον τοπο!!!Ποτε δεν θα βαλετε μυαλο και ποτε δεν θα γινει κατι.Απο τυχη δεν σκωτωθηκε κανεις,αλλα την επομενη φορα να σας δω παλι να σιγκυνηστε στο φακο…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ