Ειδήσεις

Απώλεια 5δισ. ευρώ από ΦΠΑ-Η Ελλάδα σε επίπεδα Ρουμανίας, Σλοβακίας

Απόκλιση ύψους 28,27% παρουσίασαν τα έσοδα από την είσπραξη του ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2015, οδηγώντας στην απώλεια 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την ικανότητα των χωρών-μελών της ΕΕ να πιάσουν τους στόχους τους.

Η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη χειρότερη επίδοση μετά τη Ρουμανία (37,18%) και τη Σλοβακία (29,39%).

Συνολικά στην ΕΕ οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ φτάνουν τα 152 δισ. ευρώ.

Κατά το δύσκολο 2015 στην Ελλάδα αυξήθηκαν διάφοροι συντελεστές ΦΠΑ με στόχο την ενίσχυση των εσόδων. Ωστόσο, τα πραγματικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ και το χάσμα ΦΠΑ αυξήθηκε από 25 σε 28%.

Την ίδια χρονιά τα μικρότερα ελλείμματα παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (3,5%) και την Κροατία (3,9%), ενώ τη μεγαλύτερη βελτίωση στο χάσμα μεταξύ στόχου και είσπραξης πέτυχαν η Μάλτα, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την κατάσταση προκύπτει πως υπάρχει ανάγκη σοβαρής μεταρρύθμισης, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση των εσόδων από τον ΦΠΑ για τους προϋπολογισμούς τους.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει των προτάσεων της Επιτροπής, τον Οκτώβριο, για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ.

.reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου