Τοπικές Ειδήσεις

«Πρωταθλήτρια» στον τουρισμό αναδεικνύεται η Ρόδος!

Αισιόδοξα τα μηνύματα και για τον Οκτώβριο

Τον τίτλο της «πρωταθλήτριας» του τουρισμού αποδεικνύει πως κατέχει επάξια η Ρόδος. Έχοντας ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο αλλοδαπών επισκεπτών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, βάζει πλώρη για τον επόμενο «μεγάλο» στόχο. Τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν πως είναι πλέον βέβαιο ότι το νησί μέχρι το τέλος της σεζόν θα έχει δεχθεί τουλάχιστον 1,3 εκατομμύριο τουρίστες, δηλαδή άνω του 50% των τουριστών που φιλοξένησε το 2019!
Οι εξαιρετικές επιδόσεις τον μήνα Αύγουστο δίνουν στη Ρόδο ένα μεγάλο προβάδισμα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Όπως προκύπτει ειδικότερα από στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, τον Αύγουστο οι τουριστικές αφίξεις έφθασαν τις 375.958 σε σχέση με τις 189.251 (+98,66%) το 2020 και τις 477.518 (-21,27%) το 2019. Από την αρχή της σαιζόν μέχρι και τον Αύγουστο ειδικότερα, έχουν αφιχθεί στο νησί 868.195 αλλοδαποί επισκέπτες σε σχέση με τις 300.700 (+188,72%) το 2020 και τις 1.754.429 (-50,51%) το 2019.
Αγορές, όπως η Ρουμανία και η Ουκρανία, παρουσιάζουν εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης ενώ υπάρχουν και “new entry”, νέες αγορές στις οποίες έκανε άνοιγμα ο προορισμός όπως αυτή της Ισπανίας. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Ρόδος δέχθηκε 1.300 περίπου Ισπανούς επισκέπτες τον μήνα Αύγουστο.
Αναλυτικότερα, οι παρακάτω 14 αγορές είχαν περισσότερες αφίξεις τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ +17,51%
ΠΟΛΩΝΙΑ +27,92%
ΓΑΛΛΙΑ +51,52%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ +17,11%
ΔΑΝΙΑ +14,00%
ΒΕΛΓΙΟ +15,89%
ΑΥΣΤΡΙΑ +11,12%
ΟΥΓΓΑΡΙΑ +2,32%
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ +21,81%
ΡΟΥΜΑΝΙΑ +152,57%
ΙΡΛΑΝΔΙΑ +37,34%
ΟΥΚΡΑΝΙΑ +236,87%
ΣΛΟΒΕΝΙΑ +11,53%
ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ
Οι θετικές εξελίξεις από την αγορά της Γερμανίας, καθώς δεν θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα οι ταξιδιώτες, που επιστρέφουν από τους ελληνικούς προορισμούς αφού η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα με τις «περιοχές κινδύνου», αναφορικά με τον κορωνοϊό, συντελούν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Παράλληλα η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για την ακύρωση της πλήρους υποχρέωσης καραντίνας για τους εμβολιασμένους επιβάτες (ή αυτούς που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό) που φθάνουν από τις “πράσινες” και “πορτοκαλί” χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, αποτελεί ακόμη μία θετική εξέλιξη.
«Έχει ανακάμψει η αγορά του Ισραήλ, χωρίς όμως οι ροές να μπορούν να συγκριθούν με αυτές που είχαμε συνήθως τέτοια εποχή. Μπορεί να έχει αρθεί το μέτρο της καραντίνας στους ενήλικες, ισχύει όμως για τα ανεμβολίαστα παιδιά και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά», δήλωσε η ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, κα Γιολάντα Κάππα και συμπλήρωσε ότι: «Το Σεπτέμβριο κάποιες αγορές κάνουν μία μικρή κοιλιά, ενώ ο Οκτώβριος φαίνεται πώς εξελιχτεί δυναμικά. Από την αρχή της σεζόν δεχόμασταν πολλές κρατήσεις για το τέλος, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που απέφυγαν από ανασφάλεια να ταξιδέψουν νωρίς. Γενικότερα όμως, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά και όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσουμε φέτος το 50% των αφίξεων του 2019. Πολύ καλύτερα αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα το 2022 χωρίς και πάλι να περιμένουμε ότι θα “βουλιάξει” από κόσμο το νησί».
Τέλος, μπορεί αφίξεις από την Αγγλική αγορά, τη νούμερο ένα τουριστική αγορά για τη Ρόδο, να κυμαίνονται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα φέτος απ’ ό,τι συνήθως, παρατηρείται όπως αύξηση της ζήτησης και των κρατήσεων για το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον έφορο δημοσίων σχέσεων της ΕΞΡ, κ. Νίκο Γερονικόλα, ο οποίος δηλώνει τα εξής: «Η τουριστική κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι ικανοποιητική, ενώ και ο Οκτώβριος φαίνεται πώς θα εξελιχθεί καλά. Εβδομάδα με την εβδομάδα αυξάνονται οι κρατήσεις από την Αγγλία ενώ και οι η αγορά του Ισραήλ ανακάμπτει δειλά, δειλά. Δεδομένων πάντα των συνθηκών, είναι αξιοσημείωτες οι τουριστικές ροές που δέχεται η Ρόδος, παρόλα αυτά τα ξενοδοχεία θα καταγράψουν απώλειες σε σύγκριση με το 2019. Φαίνεται πως ευνοήθηκαν μόνο κάποια πολύ ακριβά ξενοδοχεία που προσέλκυσαν μία ειδική κατηγορία επισκεπτών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου