Πολιτιστικά

Η Βέμπο και η Κάλλας

Καταπληκτική βραδιά.

Φωνές που δεν ξεχάστηκαν στήνουν σκηνή στο ΑΚΡΟΠΟΛ ΠΑΛΛΑΣ για να περπατήσουν τη ζωή τους.

Κυρίες και κύριοι, η Μεγάλη Κάλλας συναντά την άλλη Ελληνίδα την Σοφία Βέμπο. Η συνάντηση είναι φανταστική και το περπάτημα δικό σας και δικό μας. Το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών αγκαλιάζουν τις νύκτες εκείνες που ξεχώρισαν είναι ίσως και οι καλύτερες βραδιές του καλοκαιριού. Ωραία πρωτοβουλία δόθηκε στο κοινό απλόχερα η Κάλλας και η Βέμπο, δυο Ελληνίδες που μας χάραξαν πορείες. Είναι σημαντικό στους σπουδαίους που πέρασαν να ξεχωρίζεις και ν’ αγκαλιάζεις αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους της Τέχνης.

Μέσα στην άγρια εποχή που ζούμε δυο κεριά αναμμένα. Βάλτε την ΚΑΛΛΑΣ και την ΒΕΜΠΟ σύνορο και προχωρείτε.

Το κοινό στην αρχή ήταν άφωνο κουμπωμένο μέχρι που η παράσταση κέρδισε, έδωσε και ξύπνησε, ταξίδεψε σε χώρους και σε χρόνους περασμένους.

Κυρίες και κύριοι είναι βραδιά υπερηφάνειας όταν σκεφτείς πως η ΚΑΛΛΑΣ έφερε την όπερα από τον βαθύ ύπνο της σε βραδιές ξεχωριστές. Είναι βραδιά υπερηφάνειας για την γυναίκα που τραγούδησε το Αλβανικό έπος του ‘40, με την Σοφία Βέμπο που στάθηκε στις μάνες που έστελναν τα παιδιά τους στο μέτωπο “στο καλό κι η Παναγιά μαζί σας”. Με το χαμόγελο στα χείλη, όχι πικρό περπατήσαμε εκείνες τις δύο βραδιές.

Κυρίες και κύριοι η Ειρήνη Καραγιάννη και η Αργυρώ Καπαρού συντροφιά μας θα κάνουν τις βραδιές συγκινητικές, θα σταθούν δίπλα σας για να θυμίσουν και συγκινήσουν, όταν σε τούτους τους καιρούς λιγοστέψουν όλα.

Κυρίες και κύριοι η κυρία Νάνσυ Τρυποσκούφη είναι συνοδηγός σε τούτο το ταξίδι.

Κυρίες και κύριοι η παράσταση τώρα αρχίζει την οποία βοήθεια μπορούσα προσδεθείτε μην χάσετε στιγμή από την προσπάθεια όλων.

 

Κυρίες και κύριοι

Η Βέμπο φεύγει το ‘42 για τη Μέση Ανατολή, είναι καλά μελετημένο το σχέδιο της απόδρασης το κατόρθωμα έγινε με τη βοήθεια του Ιωάννη Τσιγάντε και η επιχείρηση λεγόταν Μίδας. Μαζί της τότε ήταν ο Λεό Ραπίτης στο πιάνο και ο Μένιος Μανωλιτσάκης στ’ ακορντεόν.

Η πατρίδα είναι υπό κατοχή, οι ανάγκες πολλές, η Βέμπο στέλνει εκείνες τις χιλιάδες Αιγυπτιακών λιρών για της ανάγκες της πατρίδας.

Στην Αμερική φεύγει για τους ομογενείς και τους ζητά να βοηθήσουν την Ελλάδα. Το ποσόν των 12.000.000 δολαρίων για την Ελλάδα. Τα γεράματα θα βρουν τη Βέμπο να παίρνει σαν σύνταξη όσα έπαιρνε ο εργάτης την εποχή εκείνη.

Το δικό της θέατρο το πήρε ο Λειβαδάς επιχειρηματίας. Η Βέμπο θα ζει με πίκρες κι απογοητεύσεις.

Θύμισες που ξεφυτρώνουν και θυμίζουν την πορεία αυτής της γυναίκας όταν καθισμένη πριν αρχίσει η παράσταση αμίλητη κάθονταν στην τελευταία σειρά των καθισμάτων. Όμως σε λίγο το κουδούνι τρεις φορές θα σηκωθεί να πει ακόμη μια φορά το “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά”

Κυρίες και κύριοι η κληρονομιά της Βέμπο είστε εσείς. “Ν’ αγαπάτε την πατρίδα” “θα’ ρθουν δύσκολοι καιροί”.

Ήταν το πρωί της 11ης Μαρτίου το 1978 όταν στο φλιτζάνι είδε το θάνατο της και το πέταξε και το ‘σπασε.

Η Μεγάλη Σοφία Βέμπο έφυγε με την αγωνία της να σωθεί η πατρίδα.

 

Κυρίες και κύριοι

Η Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε μικρή ηλικία η οικογένειά της έρχεται στην Αθήνα. Η μικρή Κάλλας θα πάρει μαθήματα στο Ωδείο Αθηνών και δασκάλα της η Ελβίρα Χιντάλγκο που πάτησε πάνω στο σκούρο βαθύ χρώμα της φωνής αυτό που λέμε Τίμπρο και την έφτιαξε, όταν την οδήγησε στον χώρο της μουσικής.

Ο πόλεμος και η κατοχή την βρίσκουν στην Αθήνα. Η μικρή Κάλλας θα σταθεί τυχερή κοντά στη δασκάλα της. Η Λυρική Σκηνή της δίνει δυνατότητα να τραγουδήσει στο Ηρώδειο Φιντέλιο του Μπετόβεν μπροστά σε Γερμανούς επισήμους. Ήταν μια βραδιά που η Κάλλας τραγουδά την λευτεριά μέσα από το Φιντέλιο του Μπετόβεν. Οι Γερμανοί συνεπαρμένοι την χειροκροτούν, οι έλληνες της βραδιάς βλέπουν ότι μέσα από το Φιντέλιο την λευτεριά να ‘ρχεται.

Η Κάλλας τραγούδησε για τους Γερμανούς πολλές βραδιές όπως και η Βέμπο για μια τσάντα τρόφιμα.

Στο καμπαρέ Αρζεντινα επί της οδού Φιλελλήνων αργότερα μια νεαρή κοπέλα που την συνοδεύει ο Ray Morgan Άγγλος αξιωματικός του στρατού. Την Αρζεντίνα την είχε κάποιος Παρίσης που ήξερε ότι η κοπέλα ήταν η Μαρία Κάλλας και κάποια στιγμή τα φώτα χαμηλώνουν και η κοπέλα πάει στο πιάνο είναι η Κάλλας. Η Κάλλας που μαγεύει τους κατακτητές.

Η ζωή στην Αθήνα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο Κωστής Μπαστιάς έβλεπε πολύ καλά τι θα γινόταν και είπε στην κοπέλα του Φιντέλιο την Κάλλας “φύγε για να σωθείς τα πράγματα θ’ αλλάξουν”.

Στο Σαπόρο της Ιαπωνίας θα δώσει το τελευταίο ρεσιτάλ είναι μαζί με τον Ντι Στεφανο. Υπάρχει το video της τελευταίας εκείνης εμφάνισης. Η φωνή όμως έχει χαθεί. Όλα γίναν για να βοηθήσει τον Ντι Στεφανο που αντιμετωπίζει την ασθένεια της κόρης του και δεν άντεχε οικονομικά. Στο video φαίνεται ξεκάθαρα η λύπη της και η αγωνία του χωρισμού, ο τρόπος που κοιτάζει τον Ντι Στεφανο ήταν μια ικεσία “άσε με να φύγω” σαν να του λέει και δυο δάκρυα κυλούν στα μάτια εκείνα που προϊδεάζουν το χωρισμό.

Κυρίες και κύριοι έτσι λυπημένα η Κάλλας αποχωρίζεται από την όπερα. “Η αγάπη είναι σαν το πουλί πετά και χάνεται” όπως χιλιοτραγούδησε στην ΚΑΡΜΕΝ του Μπιζέ.

Κυρίες και κύριοι.

Όσοι ενδιαφέρεστε ν’ αποκτήσετε ένα από τα εσώρουχα της ΚΑΛΛΑΣ δεν έχετε παρά να βρεθείτε στη δημοπρασία των αντικειμένων.

Η αδελφή Jackie Σταθοπούλου και ο σύζυγός της Ανδρέας πουλούν στον Πετσάλη Διομήδη όλο το υλικό των εσωρούχων της Κάλλας. Τα εσώρουχα φωτογραφίζονται και έχουν την υπογραφή της αδερφής της από την πίσω μεριά για να πείσουν για τη γνησιότητά τους. Ένα τρομακτικά μεγάλο ποσόν πέφτει στις τσέπες του Πετσάλη Διομήδη και η αδερφή της γίνεται πλούσια πουλώντας και το τελευταίο εσώρουχό της.

Αυτό που αφήνει η Κάλλας είναι το ίδρυμα που φέρει το όνομά της από τις αμοιβές της.

Κυρίες και κύριοι το πιο πικρό τέλος στην ιστορία. Η Κάλλας θα φύγει αφού προηγουμένως η φίλη της Βάσω Δεβετζή θα την λεηλατήσει κυριολεκτικά

Η αποψινή βραδιά τελειώνει κάπου εδώ.

Περπάτημα μνήμης ήταν οι βραδιές εκείνες, είχες την Βέμπο και την Κάλλας μαζί, κοντά σου.

Το Διεθνές Κέντρο λογοτεχνών και μεταφραστών Ρόδου, ΔΟΠΑΡ έφερε τις δύο μεγάλες τραγουδίστριες μαζί για τις αξέχαστες εκείνες βραδιές.

Η φροντίδα και η επιμέλεια των παραστάσεων ήταν απ’ την δημοσιογράφο Νάνσυ Τρυποσκούφη. Έδωσε και το εισιτήριο της συνέχειας.

Μπράβο της.

Η αυλαία πέφτει σιγά σιγά και ακούγεται η φωνή της Βέμπο και της Κάλλας να τραγουδούν

Στο επανιδείν

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου