Ειδήσεις

ΣΔΟΕ: Φοροδιαφυγή – μαμούθ – Εικονικά τιμολόγια 613 εκατ. ευρώ σε 8 μήνες

Έξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής με τη χρήση εικονικών και πλαστών τιμολογίων, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Από την αρχή του έτους, μόνο από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ έχουν αποκαλυφθεί 267 υποθέσεις, όπου εμπλέκονται επιχειρήσεις κάθε είδους, οι οποίες είτε εξέδωσαν είτε έλαβαν τιμολόγια – “μαϊμού”.

Ο όγκος αυτών των τιμολογίων ανέρχεται στα 613 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ! Όπως αναφέρουν έμπειροι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι αετονύχηδες αν και παλιά είναι λίαν αποτελεσματικά, καθώς αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις “τρύπες” του συστήματος.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι το στήσιμο επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την έκδοση δεκάδων στοιχείων σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή ημερών. Εν συνεχεία οι υπεύθυνοι “εξαφανίζονται” και η επιχείρηση εντοπισμού τους από τις Διωκτικές Αρχές χαρακτηρίζεται δυσχερής. Επίσης επιχειρήσεις- “μαϊμού” στήνονται με πλαστά ή κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας, όπως προκύπτει από δεκάδες καταγγελίες. Οι υπεύθυνοι γίνονται άφαντοι, έχοντας πλημμυρίσει εν τω μεταξύ την αγορά με τιμολόγια μεγάλης αξίας. Επιχειρήσεις στήνονται κι από “αχυρανθρώπους”, δηλαδή αλλοδαπούς, υπερήλικες ή ακόμα και άστεγους, οι οποίοι αποτελούν τη βιτρίνα των πραγματικών υπεύθυνων.

Τα τιμολόγια – “μαϊμού” χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την αύξηση των εκπιπτόμενων δαπανών και ακολούθως για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος αλλά και για επιστροφές ΦΠΑ.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως για απάτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου με τριγωνικές συναλλαγές κυκλώματος επιχειρήσεων ουσιαστικά χάνεται ο ΦΠΑ, όπως επίσης για την κάλυψη περιπτώσεων τοκογλυφίας, “ξεπλύματος” χρήματος και λαθρεμπορίου. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σε πρώτη φάση σχεδιάζει να γίνει ξεκαθάρισμα και εν συνεχεία απενεργοποίηση τουλάχιστον 100.000 ανενεργών ΑΦΜ.

Πάντως “κλειδί” χαρακτηρίζεται η άμεση εφαρμογή της διάταξης που καθιστά υποχρεωτική τη μηνιαία υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στις Μονάδες ελέγχου να δώσουν χαρακτήρα κατεπείγοντος στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι έλεγχοι για τα εμβάσματα, τα ακίνητα του εξωτερικού, τις κινήσεις λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ έχουν ξεπεράσει τις 2.000 οι μηνυτήριες αναφορές στον Οικονομικό Εισαγγελέα για περιπτώσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής. Στόχος είναι να έχουν βεβαιωθεί τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Πηγή: Μegatv

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου