Τοπικές Ειδήσεις

Ροδίτης καταμήνυσε ομάδα και τρεις χρήστες του facebook για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση

Mε διάταξη του Αντιεισαγγελέα Εφετών έγινε δεκτή η προσφυγή ενός κατοίκου Ρόδου κατά διατάξεως της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου με την οποία απορρίφθηκε η έγκλησή του κατά διαχειριστή διαδικτυακής σελίδας στο facebook και τριών χρηστών για την πράξη της εξύβρισης μέσω διαδικτύου, που φέρεται να τέλεσαν την 18-12-2020.
Παραγγέλθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου η κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος των ανωτέρω.
Ειδικότερα, ο μηνυτής στην έγκλησή του εξέθεσε ότι ο διαχειριστής σελίδας του facebook προέβη σε δημόσια προσβλητική της τιμής του ανάρτηση και συγκεκριμένα τον αποκαλούσε «βιαστή» και πως προέτρεπε κόσμο να γίνουν βιαστές.
Επιπλέον, οι 3 εγκαλούμενοι χρήστες του facebook αναδημοσιεύοντας ορισμένοι από αυτούς την ανάρτηση, τον εξύβρισαν με χυδαίες εκφράσεις.
Όπως ισχυρίζεται ο εγκαλών, το γεγονός ότι τον αποκάλεσε βιαστή, προσέβαλε την τιμή του και μάλιστα δημοσίως.
Σύμφωνα με την διάταξη της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου οι αναρτήσεις έγιναν με αφορμή την δημόσια έκθεση των απόψεων του εγκαλούντα που πράγματι προήγαγε σεξιστικού τύπου συμπεριφορές μειωτικές για το αντίθετο φύλο, που έφθαναν στα όρια της δημόσιας επιδοκιμασίας πράξεων βιασμού και δικαίως ήγειραν τις αντιδράσεις των λοιπών χρηστών του facebook.
Ακόμη σύμφωνα με τη διάταξη της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου μολονότι ο εγκαλών δηλώνει ευθαρσώς πως δεν σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια της όποιας συντρόφου του, διαμαρτύρεται ότι προσεβλήθη από τον χαρακτηρισμό του επίδοξου βιαστή, χαρακτηρισμός πολύ πιο ήπιος από τις ζωώδεις συμπεριφορές που ο ίδιος με περηφάνεια επιδεικνύει και προάγει στο διαδίκτυο αναζητώντας μιμητές.
Ετσι, η Εισαγγελέας καταλήγει ότι ήταν δικαιολογημένη η αγανάκτηση των χρηστών του διαδικτύου, οι περισσότεροι εκ των οποίων απέδωσαν με τις αναρτήσεις τους χαρακτηρισμούς στον εγκαλούντα, ανάλογους των απόψεων που ο ίδιος εκθέτει δημοσίως για το άλλο φύλο, ανάλογους του χαρακτήρα που ο ίδιος υπερηφάνως διαφημίζει.
Επομένως, σύμφωνα με την κρίση της Εισαγγελέως, το αξιόποινο αίρεται αφενός λόγω του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και αποτροπής κάθε απόπειρας υποτίμησης της προσωπικότητας τους και διαπόμπευσης του σώματός τους, αφετέρου λόγω της δικαιολογημένης αγανάκτησης που προκαλούν οι δημοσίως εκπεφρασμένες βάναυσες απόψεις του εγκαλούντος για το άλλο φύλο.

Ωστόσο σύμφωνα με την κρίση του Αντιεισαγγελέα Εφετών, ο εγκαλών με άκομψο πράγματι τρόπο εκφέρει με την επώνυμη ανάρτησή του την άποψή του επί της ερωτοτροπίας και της ερωτικής ζωής μεταξύ ενηλίκων που συνευρίσκονται συναινετικά με διάφορες ερωτικές πρακτικές, όπως ο ίδιος τις αντιλαμβάνεται και παρέχει συμβουλές προς τη νεολαία.
Έτσι σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Εφετών η διάταξη έσφαλε όσον αφορά την κρίση της περί του ό,τι στην προκειμένη υπόθεση οι απόψεις του εγκαλούντος στην επίμαχη δημόσια ανάρτησή του στο facebook προήγαγαν σεξιστικού τύπου συμπεριφορές, μειωτικές για το αντίθετο φύλο, που έφθαναν στα όρια της δημόσιας επιδοκιμασίας πράξεων βιασμού και δικαίως ήγειραν τις αντιδράσεις των λοιπών χρηστών του facebook και ότι αίρεται το άδικο λόγω δικαιολογημένου ενδιαφέροντος προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και λόγω δικαιολογημένης αγανάκτησης και συνακόλουθα θα πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη για εξύβριση καθόσον υφίστανται επαρκείς ενδείξεις όπως αυτές προκύπτουν από τα πραγματικά περιστατικά που στηρίζουν κατηγορία εναντίον των 4 εγκαλουμένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου