ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημήτρης Γάκης: «Η Νησιωτική ανάπτυξη να γίνει υπόθεση όλων!»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δ. ΓΑΚΗΣ

Συ­νέ­ντευ­ξη του προ­έ­δρου της Επι­τρο­πής Πε­ρι­φε­ρειών του Ελ­λη­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, βου­λευ­τή Δω­δε­κα­νή­σου Δη­μή­τρη Γάκη, στο Αθη­ναϊ­κό-Μα­κε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ει­δή­σε­ων.

«Η νη­σιω­τι­κή ανά­πτυ­ξη να γίνει υπό­θε­ση όλων» ανα­φέ­ρει σε συ­νέ­ντευ­ξή του στον Λουκά Μαστή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Δη­μή­τρης Γάκης, το­νί­ζο­ντας ότι εκεί είναι που θα κρι­θεί η κυ­βέρ­νη­ση από τους κα­τοί­κους των νη­σιών. Ανα­φέ­ρε­ται επί­σης στη φε­τι­νή του­ρι­στι­κή κί­νη­ση στα νησιά, στην επι­βο­λή του τέ­λους δια­νυ­κτέ­ρευ­σης, στα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κά­τοι­κοι των νη­σιών και στη δυ­να­τό­τη­τα προ­σέγ­γι­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με τη Δη­μο­κρα­τι­κή Συ­μπα­ρά­τα­ξη.

Ακο­λου­θεί το πλή­ρες κεί­με­νο της συ­νέ­ντευ­ξης:

H εφαρ­μο­γή των νη­σιω­τι­κών πο­λι­τι­κών θα γί­νουν επι­τέ­λους πράξη έτσι ώστε να αλ­λά­ξει η ζωή των νη­σιω­τών;

Έχου­με επί­γνω­ση των προ­βλη­μά­των που βιώ­νουν οι νη­σιω­τι­κές κοι­νω­νί­ες εξαι­τί­ας της γε­ω­γρα­φι­κής ιδιαι­τε­ρό­τη­τας και της μα­κράς οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης. Γνω­ρί­ζου­με ότι πρέ­πει να γε­μί­σου­με ένα αδεια­νό που­κά­μι­σο. Γι’ αυτό, το κυ­βερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα για τα νησιά μας, πρέ­πει να αντι­στοι­χη­θεί συ­νο­λι­κά στις ανά­γκες αλλά και στις δυ­να­τό­τη­τες της νη­σιω­τι­κής κοι­νω­νί­ας. Εκεί θα κρι­θού­με. Και ήδη κρι­νό­μα­στε. Κα­θη­με­ρι­νά. Με τη συ­νε­πή στρο­φή μας προς ένα νέο εξω­στρε­φές μο­ντέ­λο, που χρη­σι­μο­ποιεί ολο­έ­να και πε­ρισ­σό­τε­ρο τις «έξυ­πνες» τε­χνο­λο­γί­ες σε όλους τους το­μείς που απο­τε­λούν τους ση­μα­ντι­κούς μο­χλούς ανά­πτυ­ξης στη νη­σιω­τι­κή Ελ­λά­δα: Στην αλιεία, στον αγρο-δια­τρο­φι­κό τομέα, στον του­ρι­σμό και στον πο­λι­τι­σμό. Στην αντι­με­τώ­πι­ση των δυ­σκο­λιών της εν­δο­νη­σια­κής επι­κοι­νω­νί­ας των μι­κρών και απο­μα­κρυ­σμέ­νων νη­σιών, στην ενερ­γεια­κή επάρ­κεια και στην υδα­τι­κή αυ­το­νο­μία τους. Και σε αυτό τον σχε­δια­σμό μας, δεν μπο­ρεί παρά να βα­δί­ζου­με με σύμ­μα­χο την κοι­νω­νία.

Παρά το γε­γο­νός ότι η του­ρι­στι­κή κί­νη­ση εξε­λίσ­σε­ται πολύ καλά υπάρ­χουν έντο­να πα­ρά­πο­να στην το­πι­κή αγορά για μειω­μέ­νη αγο­ρα­στι­κή δύ­να­μη των επι­σκε­πτών. Υπάρ­χει τρό­πος αντι­με­τώ­πι­σης του θέ­μα­τος;

Ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός, που έδει­ξε αντο­χή και δυ­να­μι­κή στην αντι­με­τώ­πι­ση της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης και του προ­σφυ­γι­κού, χρειά­ζε­ται ένα ρε­α­λι­στι­κό στρα­τη­γι­κό σχέ­διο που θα δίνει έμ­φα­ση στην ανά­πτυ­ξη του ποιο­τι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος και τη δια­φο­ρο­ποί­η­ση των πα­ρε­χό­με­νων του­ρι­στι­κών υπη­ρε­σιών. Που θα στη­ρί­ζε­ται σε πα­ρά­γο­ντες που επι­μη­κύ­νουν την του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο, τη δια­σύν­δε­σή του με τον πο­λι­τι­σμό και την το­πι­κή αγρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή, με ένα συ­ντο­νι­σμέ­νο σχέ­διο που θα προ­βάλ­λει διε­θνώς τα ει­δι­κά ανα­πτυ­ξια­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα των νη­σιών μας. Πι­στεύω, ότι πρέ­πει να το δούμε όλοι σο­βα­ρά . Έχου­με πε­τύ­χει στην πο­σό­τη­τα. Στό­χος μας τώρα η ποιό­τη­τα.

Θε­ω­ρεί­τε ότι μπο­ρεί το του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν να αντέ­ξει ένα νέο φόρο όπως ο φόρος δια­νυ­κτέ­ρευ­σης;

Σε μια κα­θο­ρι­στι­κή χρο­νι­κή συ­γκυ­ρία για τον ελ­λη­νι­κό Του­ρι­σμό, που δί­νε­ται μια ση­μα­ντι­κή μάχη για την αύ­ξη­ση των εσό­δων θα πρέ­πει, πρω­τί­στως, να δια­φυ­λά­ξου­με και να ανα­δεί­ξου­με πε­ραι­τέ­ρω τα ποιο­τι­κά συ­γκρι­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού. Πολλά όμως, θα εξαρ­τη­θούν και από πα­ρά­γο­ντες που κα­θο­ρί­ζουν την πο­ρεία της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας συ­νο­λι­κό­τε­ρα, από τις ει­σπρά­ξεις στον του­ρι­σμό ει­δι­κό­τε­ρα, από τα απο­τε­λέ­σμα­τα της χρή­σης του πλα­στι­κού χρή­μα­τος στις συ­ναλ­λα­γές αλλά και από τη μεί­ω­ση των φαι­νο­μέ­νων φο­ρο­δια­φυ­γής/φο­ρο­α­πο­φυ­γής.

Το τέλος δια­νυ­κτέ­ρευ­σης, όπως και η κα­τάρ­γη­ση του ει­δι­κού φόρου κα­τα­νά­λω­σης αλ­κο­ο­λού­χων ποτών, σε συν­δυα­σμό με την κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ, θα απο­τε­λέ­σουν ένα σο­βα­ρό ανα­σταλ­τι­κό πα­ρά­γο­ντα. Απαι­τεί­ται σο­βα­ρή, συ­νο­λι­κή και τεκ­μη­ριω­μέ­νη συ­στρά­τευ­ση των το­πι­κών πα­ρα­γό­ντων για την ακύ­ρω­ση όλων αυτών των μέ­τρων.

Με το ζή­τη­μα της υγεί­ας που είναι μεί­ζον θέμα για τους κα­τοί­κους των πε­ρισ­σό­τε­ρων νη­σιών θα έχου­με εξέ­λι­ξη;

Κυ­ρί­αρ­χο μέ­λη­μα μας είναι η δια­σφά­λι­ση της πα­ρο­χής ποιο­τι­κών υπη­ρε­σιών υγεί­ας και πε­ρί­θαλ­ψης στη νη­σιω­τι­κή χώρα. Προ­χω­ρά­με γρή­γο­ρα και στα­θε­ρά. Με άξονα ένα κα­τάλ­λη­λα ορ­γα­νω­μέ­νο δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας, θα πρέ­πει πα­ράλ­λη­λα να εφαρ­μό­ζου­με καλές πρα­κτι­κές δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας με­τα­ξύ των αρ­μο­δί­ων υπη­ρε­σιών του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας (Νο­σο­κο­μεία, ΚΥ, ΕΚΑΒ, κ.ά.) και των το­πι­κών και πε­ρι­φε­ρεια­κών αρχών, ώστε να δια­σφα­λι­στεί η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα τους, ει­δι­κό­τε­ρα στα μικρά νησιά του Αι­γαί­ου με τις αυ­ξη­μέ­νες ανά­γκες στη θε­ρι­νή πε­ρί­ο­δο. Γι’ αυτό πρέ­πει να επι­τα­χύ­νου­με έργα για εκτε­τα­μέ­νη χρήση των δυ­να­το­τή­των που δίνει σή­με­ρα η νέα τε­χνο­λο­γία (π.χ. τη­λεϊ­α­τρι­κή), προς όφε­λος των κα­τοί­κων των μι­κρών νη­σιών. Τέλος, ει­δι­κά για τη Δω­δε­κά­νη­σο, θα ήθελα να ανα­φερ­θώ σε ένα κρί­σι­μο ζή­τη­μα που αφορά στο ΓΝΡ, που θεωρώ ότι θα ανα­βαθ­μί­σει την πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών υγεί­ας στους Δω­δε­κα­νή­σιους. Πρό­κει­ται για τη λει­τουρ­γία της Μο­νά­δας Εντα­τι­κής Νο­ση­λεί­ας Νε­ο­γνών, ΜΕΝΝ, θέμα που θα συ­ζη­τη­θεί τη Δευ­τέ­ρα 17/7 στη Βουλή, σε επί­και­ρη ερώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σα. Η ανά­γκη για τη λει­τουρ­γία της Μο­νά­δας έχει αι­τιο­λο­γη­θεί σε υψηλό επι­στη­μο­νι­κό και τε­χνο­κρα­τι­κό επί­πε­δο και απο­μέ­νει ο κα­τάλ­λη­λος σχε­δια­σμός για την υλο­ποί­η­σή του έργου, στο μέτρο που η Κυ­βέρ­νη­ση δεί­χνει να έχει εν­στερ­νι­στεί αυτή την ανά­γκη.

Υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα προ­σέγ­γι­σης με­τα­ξύ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και Δη­μο­κρα­τι­κής Συ­μπα­ρά­τα­ξης;

Πι­στεύω, ότι οι πο­λι­τι­κές συ­νερ­γα­σί­ες πρέ­πει να γί­νο­νται με ευ­θύ­νη απέ­να­ντι στις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των πο­λι­τών, με όραμα για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό του Κρά­τους και της οι­κο­νο­μί­ας, στη βάση προ­γράμ­μα­τος, απο­τε­λώ­ντας έτσι, ένα στοι­χείο που ενι­σχύ­ει κα­θο­ρι­στι­κά τη Δη­μο­κρα­τία. Γι’ αυτό, χρειά­ζε­ται να δια­μορ­φω­θεί ένα σχέ­διο για συ­γκλί­σεις σε βάθος, όχι συ­γκυ­ρια­κό. Σή­με­ρα, μπρο­στά στις απαι­τη­τι­κές προ­κλή­σεις της κοι­νω­νί­ας, χρειά­ζο­νται όλες οι δυ­νά­μεις, ενω­μέ­νες, για νέους αγώ­νες ώστε να εν­δυ­να­μω­θούν οι ανα­πτυ­ξια­κές προ­σπά­θειες και να στη­ρι­χθούν τα πιο ευά­λω­τα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα σε Ελ­λά­δα και σε Ευ­ρώ­πη. Στο πα­ρα­πά­νω πλαί­σιο, ο κάθε πο­λι­τι­κός φο­ρέ­ας, ο κάθε ενερ­γός πο­λί­της, θα κρι­θεί από τις πρά­ξεις του και τον τρόπο που θα συμ­βάλ­λει στην πο­λι­τι­κή ζωή της χώρας. Εξάλ­λου η ίδια η ζωή επι­βάλ­λει τους κα­νό­νες της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.