Σήμερα θα απολογηθεί ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου ένας 38χρονος Ροδίτης, ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας ειδών νόμιμης κάνναβης που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών!
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση που αναμένεται να αποτελέσει «μπούσουλα» για την δικαστική αντιμετώπιση όμοιων υποθέσεων και στο μέλλον καθώς το νομικό πλαίσιο στην χώρα μας εξακολουθεί να είναι ασαφές.
Πιο συγκεκριμένα την 9η Ιουνίου 2020 υπάλληλοι του Τελωνείου του Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στην εταιρεία ΕΛ.ΤΑ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και διενεργώντας έλεγχο δεμάτων με τη συνδρομή σκύλου – ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών, ανακάλυψαν τέσσερα ύποπτα δέματα προερχόμενα από την Ελβετία και με προορισμό εταιρεία πώλησης ειδών κάνναβης στην πόλη της Ρόδου.
Τα συγκεκριμένα χαρτοκιβώτια περιείχαν φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, μικτού βάρους 521,9, 526, 527,6 και 521,9 γραμμαρίων και συνολικά 2.097 γραμμαρίων. Πρόκειται για ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης με την επωνυμία “Amnesia” και “Gorilla Glue”.
Το Τελωνείο με έγγραφό του προς το Γενικό Χημείο του Κράτους ζήτησε την άμεση έκδοση χημικής ανάλυσης των φυτικών αποσπασμάτων. Το Γενικό Χημείο του Κράτους γνωστοποίησε πως πρόκειται για φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, ήτοι ουσίας, η οποία υπάγεται στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 4139/2013 “Νόμος Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών».
Κατόπιν τούτου, τα δέματα κατασχέθηκαν, ενώ παράλληλα το Τμήμα εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου του Τελωνείου Αερολιμένα Αθηνών προώθησε αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ελεγχόμενη παράδοση της συνολικής ποσότητας κάνναβης στον τελικό της παραλήπτη στη Ρόδο, το οποίο και εγκρίθηκε.
Ακολούθως προχθές το πρωί οργανώθηκε επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, οι οποίοι, με την αρωγή υπαλλήλου των ΕΛ.ΤΑ, προέβησαν στην ελεγχόμενη παράδοση και των τεσσάρων δεμάτων στον τελικό παραλήπτη τους, ο οποίος και συνελήφθη.
Ο κατηγορούμενος επεσήμανε εξεταζόμενος ότι είχε παραγγείλει διαδικτυακά τη συγκεκριμένη ποσότητα βιομηχανικής κάνναβης την 19η Μαΐου 2020 προσθέτοντας ότι πρόκειται για νόμιμη βιομηχανική κάνναβη (CBD) και όχι για παράνομη κάνναβη, τύπου χασίς καθώς η περιεκτικότητα του σε THC, που είναι η δραστική ουσία της κάνναβης είναι κάτω από 0,2%, όπως προβλέπει και ο νόμος και όπως αυτό προκύπτει από τα συνοδευτικά έγγραφα της συγκεκριμένης παραγγελίας που αφορούν σχετικές χημικές αναλύσεις.
Επεσήμανε ακόμη ότι τυγχάνει συνιδιοκτήτης εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται σε είδη νόμιμης βιομηχανικής κάνναβης και ως εκ τούτου η εν λόγω παραγγελία αφορούσε σε προμήθεια εμπορεύματος για την εταιρεία που ιδρύθηκε στις αρχές του 2019 και πρόκειται για μια καθόλα υγιή και νόμιμη εταιρεία, η οποία απασχολεί μάλιστα και τρεις υπαλλήλους.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ