Τοπικές Ειδήσεις

Αίτημα στήριξης επαγγελματιών της Καλύμνου

Αίτημα στήριξης επαγγελματιών της Καλύμνου που πλήττονται από την καθολική απαγόρευση λόγω της πανδημία απέστειλε ο Επαρχος της Π.Ε. Καλύμνου,  προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα και  Ανάπτυξης και Επενδύσεωνκ. Άδωνη Γεωργιάδη:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε το νησί της Καλύμνου , βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή από την έναρξη της πανδημίας. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αυστηρών περιορισμών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των πολιτών και ενώ σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και οι πολίτες επανέρχονται σε πιο κανονικούς ρυθμούς, η Κάλυμνος, δυστυχώς, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σε καθολική απαγόρευση. Αυτή η δυσάρεστη αλλά και αναπόφευκτη κατάσταση έχει σοβαρό αντίκτυπο στους επαγγελματίες του νησιού, ιδίως αυτούς που ασχολούνται με την εστίαση, το λιανεμπόριο , τον τουρισμό και τις οικοδομικές δραστηριότητες. Να θυμίσουμε ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα η εστίαση και το λιανεμπόριο άνοιξαν όπως σε όλη τη χώρα και στο νησί της Καλύμνου. Οι επαγγελματίες του κλάδου παρά την οικονομική δυσπραγία προετοίμασαν τις επιχειρήσεις τους, εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα, προσέλαβαν το προσωπικό τους και ξεκίνησαν να εργάζονται, αισιοδοξώντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα . Όμως πριν περάσουν δύο μέρες και για σοβαρούς λόγους δημόσιας υγείας , τα μέτρα επανήλθαν με εντολή της κυβέρνησης και μάλιστα πολύ αυστηρότερα . Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα καίριο χτύπημα στους επαγγελματίες του νησιού , αλλά και στους εργαζόμενους. Πολλοί από αυτούς αδυνατούν χωρίς βοήθεια, όχι μόνο να επανέλθουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα αλλά έχουν και πρόβλημα επιβίωσης πλέον, καθώς κάθε είδους περιθώριο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό έχει εξαντληθεί.

Παίρνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα , καθώς και την αβεβαιότητα που επικρατεί για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης και την πορεία της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, όπως και την

 

έκκληση του εμπορικού συλλόγου του νησιού μας, ζητούμε να ληφθεί άμεσα μέριμνα για τη στήριξη των επαγγελματιών και των εργαζομένων που πλήττονται από την καθολική απαγόρευση της οικονομικής δραστηριότητας . Συγκεκριμένα σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο του νησιού μας προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα για την άμεση ανακούφιση των επαγγελματιών μας :

• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, για κάλυψη των δαπανών που πραγματοποίησαν, εμπορεύματα , τροφοδοσία κ.ά. για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα τους μετά το Πάσχα , στην προοπτική να εργαστούν συνεχόμενα και μετά από δυο μέρες τα έκλεισαν για τους λόγους που προαναφέραμε.

• Να δοθεί η δυνατότητα να μπουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν για την καλοκαιρινή περίοδο μια και δεν εργάστηκαν παρά μόνο δύο μέρες.

• Να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου και για τον μήνα Μάιο

• Να γίνουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και μείωση 50% για όλο το 2021 , όπως είχε γίνει στο πρώτο κλείσιμο τον Μάρτιο του 2020. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο από το οποίο επωφελούνται άπαντες χωρίς εξαιρέσεις, όπως συνέβη για παράδειγμα με διάφορα προγράμματα όπου τα διάφορα κριτήρια και προϋποθέσεις άφησαν απέξω επαγγελματίες που επιβαρύνθηκαν και με έξοδα φακέλου.

• Να μην εισπραχθούν δημοτικά τέλη και τέλη κοινοχρήστων χώρων και να διαγραφούν οφειλές προς το δήμο για όλο το διάστημα της πανδημίας.

• Να υπάρξει αναστολή των υποχρεώσεων προς τρίτους(προμηθευτές, κάλυψη επιταγών κ,α.) από την ημερομηνία επιβολής των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση ,για λόγους δημόσιας υγείας.

• Όλα τα παραπάνω , αν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να ισχύουν για όλο το 2021 μια και το πρώτο εξάμηνο έχει ήδη χαθεί .

Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε το μέγεθος του προβλήματος, σε μια μικρή και ήδη από πριν την πανδημία επιβαρυμένη οικονομικά κοινωνία και ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά και θα στηρίξετε στην πρόταση μας , ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡ. ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου