Ειδήσεις

Τουρκία: Τώρα παίζει το «χαρτί» της Λωζάνης και της αποστρατικοποίησης των νησιών

Πολιτικοί και αξιωματούχοι στρέφουν τη ρητορική τους προς ένα νέο αφήγημα εναντίον της Αθήνας – Μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία

Το «χαρτί» της Λωζάνης και της αποστρατικοποίησης των νησιών «παίζει» τώρα η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα, με σωρεία δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ και δηλώσεων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων να στρέφουν το μελάνι και τη ρητορική τους εδώ και κάποιους μήνες προς ένα νέο αφήγημα εναντίον της Αθήνας.  «Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, αναφερόμενο για πρώτη φορά στη συνθήκη της Λωζάνης στις Navtex που εξέδωσε 30 Απριλίου και 15 Μαΐου, επιδιώκει να προειδοποιήσει την Αθήνα για τα νησιά που έχει στρατικοποιήσει», διατείνεται η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της. Από την άλλη ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προτρέπει την Άγκυρα να κινηθεί και προβλέπει έως και «στρατιωτική» ένταση στο Αιγαίο, αν κυκλοφορούν πολεμικά πλοία μέσα στα χωρικά ύδατα των νησιών ακόμη και για ασκήσεις.

Το χαρτί της Λωζάνης

Η φιλο-κυβερνητική εθνικιστική εφημερίδα υποστηρίζει ότι από τη μια η Τουρκία -με τη μεσολάβηση 100 τουρκικών ΜΚΟ- ετοιμάζεται νομικά να καταγγείλει την Ελλάδα σε διεθνείς πλατφόρμες για την «κατοχή» νησιών του Αιγαίου, υπενθυμίζοντας τις προσφυγές που ετοιμάζουν δικηγόροι και ΜΚΟ για τη λεγόμενη «επιστροφή» της Κρήτης και των Δωδεκανήσων στην Τουρκία, και από την άλλη παίζει το χαρτί της Λωζάνης ως νέα στρατιωτική στρατηγική. «Η Τουρκία τράβηξε πλέον το χαρτί της Λωζάνης σχετικά με τη στρατικοποίηση. Η Ελλάδα, που ήθελε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από τα νησιά Ψαρά, Χίο και Σάμο, τα οποία είναι υπό ‘αποστρατικοποιημένο καθεστώς’, ειδοποιήθηκε με δύο ξεχωριστές Navtex, που δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα στις 30 Απριλίου και 15 Μαΐου. Ο σταθμός της Σμύρνης της Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού χρησιμοποίησε τις εκφράσεις στις Navtex, που γίνεται αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης.

Navtex 30 Απριλίου: Το καθεστώς αποστρατικοποίησης του νησιού των Ψαρών, όπως καθορίστηκε από τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, παραβιάστηκε. Σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η στρατιωτική χρήση ενός νησιού με αποστρατικοποιημένο καθεστώς είναι απαράδεκτη’.

Navtex 15 Μαΐου: Το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νήσων Χίου και Σάμου, όπως καθορίστηκε από τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, παραβιάστηκε».

«Υπεροχή της Τουρκίας στο Αιγαίο»

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Μεσογείου, Εμετέ Γκιοζούγκιουζελί, χαρακτηρίζει την αναφορά στη Λωζάνη μέσα σε Navtex ως ένα «σημαντικό βήμα», μία πρώτη επίσημη δήλωση για το «παράνομο» καθεστώς της Σάμου και της Χίου. «Τα παράνομα βήματα της Ελλάδας ανοίγουν για την Τουρκία νομικές οδούς. Οι ενέργειες της Αθήνας δείχνουν ότι δεν αποδέχεται υφιστάμενες συμφωνίες και πρέπει να καθίσουμε πάλι στο τραπέζι», υποστηρίζει ο Τούρκος πανεπιστημιακός, που θεωρεί επιτυχία των… τουρκικών Navtex την ακύρωση της ναυτικής άσκησης της Ελλάδας στα νησιά του ανατ. Αιγαίου, ενώ παράλληλα η προειδοποίηση που έστειλαν στην Αθήνα «δείχνει την υπεροχή της Τουρκίας στην περιοχή».

Το Αιγαίο το νέο μέτωπο της Τουρκίας

«Για την Τουρκία άνοιξε ένα νέο μέτωπο», τονίζει ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας, απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν μπορούν στο ανατ. Αιγαίο που έχει και η Τουρκία χωρικά ύδατα να υπάρχουν πολεμικά πλοία, ούτε καν για ασκήσεις. «Αυτός ο τύπος Navtex δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά. Πρόκειται για έναν σημαντικό ελιγμό, ένα μήνυμα προειδοποίησης προς την Ελλάδα. Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε αδιάφοροι απέναντι στη στρατικοποίηση των νησιών που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘50. Αν η Ελλάδα λέει ‘θα κάνω ασκήσεις’ σε περιοχές που υπάρχουν και δικά μας χωρικά ύδατα, που προφανώς και υπάρχουν, δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί πολεμικό πλοίο (εντός των χωρικών υδάτων)».

Το επόμενο βήμα μας είναι πολεμικά πλοία

Οι τελευταίες Navtex της Τουρκίας για το Αιγαίο –σύμφωνα με τον Γκιουρντενίζ- προειδοποιούν ουσιαστικά την Ελλάδα ότι «αν βγάλεις τα πολεμικά σου πλοία, το ίδιο μπορεί να κάνει και η Τουρκία». «Και πες ότι η Τουρκία αύριο-μεθαύριο εκδίδει μία Navtex και στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και σου πει, ‘αν σε παίρνει, έλα να με βγάλεις’. Τι θα γίνει; Γι’ αυτό λέμε ότι αυτό είναι μια προειδοποίηση. Δίνουμε το μήνυμα ότι ‘δεν μπορείτε πλέον να κάνετε ό,τι θέλετε σε αυτά τα νησιά, σε περιοχές που έχω κι εγώ χωρικά ύδατα’», υποστηρίζει ο Τούρκος αντιναύαρχος, που σημειώνει ότι αυτό δεν είναι μόνο μία προειδοποίηση προς την Ελλάδα αλλά και προς άλλες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, που προσέγγισαν με πλοίο τους τη Ρόδο.

Η σιωπή της Τουρκίας δίνει πλεονέκτημα στους Έλληνες

Έχει ενδιαφέρον πάντως να σημειωθεί εδώ η γενικότερη άποψη που επικρατεί στην Τουρκία και στους πολίτες της για την Ελλάδα και την οποία εξέφρασε πολύ περιεκτικά σε άρθρο του χθες Σάββατο 16 Μαΐου ο δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», Μπαρίς Ντοστέρ. «Η σιωπή της Τουρκίας δίνει στην Ελλάδα πλεονέκτημα. Την ενθαρρύνει στις επεκτατικές της βλέψεις σχετικά με τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Η ατυχία της Τουρκίας είναι ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, το κομμουνιστικό κόμμα και η εκκλησία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πανεπιστήμια αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους και τηρούν απέναντι στην Τουρκία την ίδια γραμμή», υποστηρίζει ο Μπαρίς Ντοστέρ, που δεν εκφράζει τίποτα άλλο παρά την κοινή άποψη στην Τουρκία για τις «επιδιώξεις» της Αθήνας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου