Ρεπορτάζ

Το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη διατηρεί πρόσβαση σε άτομα με προβλήματα εξάρτησης παρά τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη εξακολουθεί να παρέχει σημαντικό έργο, διατηρώντας την πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα εξάρτησης, ώστε να μπορούν να αναζητούν βοήθεια. Το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, παραμένει δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Η Κινητή Μονάδα, πραγματοποιώντας καθημερινές περιπατητικές εξορμήσεις σε μέρη που συχνάζουν οι εξαρτημένοι ενημερώνοντάς τους και, ειδικά για αυτές τις μέρες, μοιράζουν εκτός από ευχές και χειροποίητα καλούδια που έφτιαξαν με αγάπη οι θεραπευόμενοι στο Κέντρο, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Το δίκτυο υπηρεσιών του KEΘEA ΑΡΙΑΔΝΗ καλύπτει τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Προσφέρει συμβουλευτική και θεραπεία για διάφορες μορφές εθισμού σε διαφορετικές-ομάδες στόχους: ενηλίκους, εφήβους, εργαζόμενους, φοιτητές, φυλακισμένους και αποφυλακισμένους.


Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ διαθέτει Συμβουλευτικά Κέντρα στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στη Ρόδο και στην Κάλυμνο.
Τα Κέντρα δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη είτε στη Θεραπευτική Κοινότητα που βρίσκεται στο Ηράκλειο είτε σε κατά τόπους ανοικτές δομές που προσφέρουν μια πιο ευέλικτη μορφή θεραπείας για ανθρώπους που παραμένουν σε σημαντικό βαθμό λειτουργικοί, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος εξάρτησης (παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια).
Στο Ηράκλειο λειτουργεί επίσης Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης για τα μέλη οικογενειών ή άλλους ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης, ανεξάρτητα από τα αν οι τελευταίοι έχουν προσεγγίσει το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
Σε όλες τις πόλεις, όπου υπάρχουν μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ προσφέρονται επίσης υπηρεσίες θεραπείας για την εξάρτηση από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο, τόσο στους άμεσα ενδιαφερόμενους όσο και στους οικείους τους.
Για την υποστήριξη εφήβων με πρόβλημα χρήσης νόμιμων ή παράνομων ουσιών ή εξάρτησης από το Διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί στο Ηράκλειο η εξειδικευμένη Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων.
Έφηβοι υποστηρίζονται από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργούν μονάδες του.
Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ προσφέρει σε όλους όσοι συμμετέχουν στις μονάδες του τη δυνατότητα συστηματικής συμμετοχής σε δραστηριότητες εκπαίδευσης επαγγελματικής κατάρτισης, προσωπικής ανάπτυξης, καλλιτεχνικής έκφρασης και αθλητισμού.
Το Εναλλακτικό Σχολείο του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα απόκτησης τυπικών προσόντων, όπως τα απολυτήρια γυμνασίου και λυκείου, ενώ διοργανώνονται επίσης μαθήματα εκμάθησης και πιστοποίησης στην αγγλική γλώσσα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αναπτύσσει επίσης παρεμβάσεις με άξονα το σωφρονιστικό σύστημα με προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης ΚΡΗΤΗ Ι στα Χανιά, στις Δικαστικές Φυλακές Νεάπολης, στην Κλειστή Φυλακή Νέας Αλικαρνασσού και στις Αγροτικές Φυλακές Aγιάς Xανίων.
Στους κρατούμενους χρήστες παρέχεται ενημέρωση γύρω από την εξάρτηση και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της, καθώς και κινητοποίηση και προετοιμασία για ένταξη στη Θεραπευτική Kοινότητα APIAΔNH, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Συγχρόνως, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης – πρόληψης στις εκπαιδευτικές κοινότητες, για μαθητές, καθηγητές και γονείς, καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Στοιχεία Επικοινωνίας με Σ.Κ. Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Παπαλουκά, Πρ. Εξωτ. Ιατρ. Παλ. Νοσ. Ρόδου, Τ.Κ. 85100 ΡΟΔΟΣ
Τηλ. 22410 2034
ccrodos@kethea–ariadni.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου