Πώς και γιατί εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος “είναι δυνητικά καταστροφικός για εκατομμύρια παιδιά” και μια μερίδα εξ αυτών προορίζεται προορίζονται να υποστούν “το μεγαλύτερο κόστος“. Κατά τον Οργανισμό, πλήττονται τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, τα παιδιά που ζουν σε παραγκουπόλεις, προσφυγικά hotspots, πολεμικές ζώνες, ιδρύματα και κέντρα σωφρονισμού, τα παιδιά που έχουν κινητικά ή νοητικά προβλήματα.

Ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε από τους μεγαλύτερους να “προστατεύσουν τα παιδιά μας“, διότι η ζωή τους ανατρέπεται εντελώς. Εστίασε στο γεγονός πως ξέχωρα από το κλείσιμο των σχολείων λόγω της κρίσης οι οικογενειακές δαπάνες σε βασικές ανάγκες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο “επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα παιδιά“. Υποστήριξε ακόμη ότι η ύφεση από την πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε “εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους παιδιών το 2020“, διακόπτοντας την πρόοδο των 2-3 τελευταίων ετών σε ό,τι έχει να κάνει με μείωση της βρεφικής θνησιμότητας.

Η έκθεση του Οργανισμού κάλεσε κυβερνήσεις και δωρητές να θέσουν σε προτεραιότητα την εκπαίδευση, προσφέροντας βοήθεια στους πιο ευάλωτους νέους και φυσικά στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Κατά τον ΟΗΕ, είναι 188 χώρες που αποφάσισαν να παύσει η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, αφήνοντας περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια παιδιά εκτός μάθησης, τη στιγμή που 369 εκατομμύρια παιδιά σε 143 χώρες βασίζονται σε σχολικά γεύματα για τη λήψη της καθημερινή τροφής τους.

Τα παιδιά χωρίς πρόσβαση στη μάθηση, στο διαδίκτυο ή σε άλλες ακριβές υπηρεσίες μειονεκτούν όπως και να ‘χει, υποστήριξε ο Γκουτέρες, επισημαίνοντας στο φινάλε πως πολλά είναι εκείνα που γίνονται είτε θύματα κακοποίησης είτε μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας.

news247

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ