Ειδήσεις

Ευπαθείς ομάδες και υγειονομικοί στην πρώτη σειρά για τα μαζικά τεστ

Ο μαζικός έλεγχος θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την παρακολούθηση της επιδημίας κατά την επόμενη φάση, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο ίδιος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορούν σε πρώτη φάση τα μαζικά τεστ για τον έλεγχο αντισωμάτων από τον ιό.

Ο μαζικός έλεγχος, στην πρώτη φάση επανόδου στην κανονικότητα όπως είπε, θα γίνει στους επαγγελματίες υγείας, ώστε να αποφευχθούν οι ενδονοσοκομειακές επιδημίες. Επίσης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι πληθυσμοί των μεταναστών, των φυλακών και των Ρομά, αλλά και ανθρώπους που έχουν στο περιβάλλον τους ευπαθή άτομα που δεν συμπεριλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στις ενδείξεις.

Μειώνονται τα νέα κρούσματα

Μόλις 15 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα ανακοινώθηκαν χθες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.207. 569 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασαν του 105. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη και το 89,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, το 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι  ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 33 ασθενείς έχουνε εξέλθει από τις ΜΕΘ.

“Οι μελέτες με αξιόπιστα αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε με υψηλότερη ακρίβεια, τι συμβαίνει με αυτόν τον ιό και την κυκλοφορία του στον γενικό πληθυσμό” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε ο Καθηγητής, μελέτες δείχνουν την κρυφή διείσδυση αυτού του ιού στην κοινωνία, αλλά και τη σημαντική έλλειψη ανοσίας από ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες.

Αποτελεσματικά τα μέτρα

“Στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη, μετά την εισαγωγή κρουσμάτων σχετιζόμενων με ταξίδι, αντιμετωπίζουν επιστροφή της νόσου συνδυασμένη, δυστυχώς, και με ξενοφοβία, ενώ κορυφαίοι επιστήμονες τονίζουν, πως τα μέτρα υγιεινής και διατήρησης της απόστασης μεταξύ μας μπορεί να είναι οι κύριοι βοηθοί μας ώσπου να βρεθεί ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

Με τα τελευταία δεδομένα της ανάλυσης αυτής της εβδομάδας, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει πολύ υψηλή σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ισπανία.

Στην πατρίδα μας παραμένει στα πλαίσια της αναμενόμενης για αυτή την περίοδο του έτους, που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έχουμε για την πορεία μας σε αυτή την πανδημία. Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουμε αντέξει με μεγάλη υπομονή όλοι μας και πρέπει λίγο ακόμα να αντέξουμε” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

πηγή capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου