Ειδήσεις

Γεωργιάδης: «Οι tour operators θα στείλουν τους τουρίστες στην Ελλάδα»-Οι συζητήσεις με TUI και Der Touristik

Οι επιδόσεις της χώρας στον έλεγχο της πανδημίας θα ανταμειφθούν όταν ανοίξει η αγορά, υποστήριξε ο υπ. Ανάπτυξης. Τηλεδιάσκεψη υπουργών με επικεφαλής των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του Ανδ. Ανδρεάδη.

Την είδηση ότι οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι tour operatos, βρίσκονται σε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και δηλώνουν ότι όταν ανοίξει η φετινή τουριστική σεζόν θα κατευθύνουν όλους τους τουρίστες με προορισμό τη Μεσόγειο στην Ελλάδα, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Covid -19: οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα» με συμμετέχοντας τους κ. Φέσσα, Ανδρεάδη, Θεοδωρόπουλο και Χαρπαντίδη.Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στην αγωνία που εξέφρασε κυρίως ο διευθύνων σύμβουλος της Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης, ότι η φετινή τουριστική σεζόν χάνεται, υποστήριξε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με τους μεγάλους tour operatos της Ευρώπης, οι οποίοι δηλώνουν ότι λόγω των επιδόσεων της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεπώς τη ασφάλειας που προσφέρει, θα φέρουν τους πελάτες τους στην Ελλάδα. Μάλιστα σημείωσε ότι η τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει και επισφράγιση της συμφωνίας.Σύμφωνα με τον ίδιο, σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια καλή τουριστική σεζόν, ωστόσο δεν θα είναι «στο μηδέν», αναφέροντας ότι όταν ανοίξει η αγορά η χώρα μας θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πριν αναφέρει αυτά, ο κ. Ανδρεάδης, είχε επισημάνει ότι μάλλον θα επικρατήσει το δυσμενέστερο σενάριο και η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει τον… Οκτώβριο, οπότε θα μιλάμε για μια πτώση της αγοράς, της τάξεως του 75 – 80%.

Συμφώνησε ωστόσο με τον υπουργό, ότι όταν θα ανοίξει η αγορά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από μια μικρότερη πίτα. Ωστόσο είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξει η αγορά και αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Σταμάτης Ζησίμου

Οι συζητήσεις με TUI και Der Touristik

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το περιβάλλον του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, υπάρχει τακτική εβδομαδιαία επικοινωνία με στελέχη των δύο μεγαλύτερων ταξιδιωτικών οργανισμών στην Ευρώπη, τους γερμανικούς ομίλους TUI και Der Touristik.

Πρόκειται για οργανισμούς που διακινούν το μεγαλύτερο όγκο ξένων τουριστών στη χώρα μας. Σημειώνεται πως ο ταξιδιωτικός κολοσσός της TUI διακινεί περίπου 3 εκατ. πελάτες κάθε χρόνο προς την Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για τον όμιλο και δεύτερη μόνον μετά την Ισπανία.

Για φέτος, πριν την κρίση του κορονοϊού, προέβλεπε αύξηση της τάξης του 10% του αριθμού των πακέτων διακοπών για την Ελλάδα, καλύπτοντας το κενό που άφησε η κατάρρευση της Thomas Cook και η διαβλεπόμενη αυξημένη ζήτηση.

Βασικό αντικείμενο των επαφών με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, η ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, οι παρεμβάσεις που έχουν υιοθετηθεί και τα αποτελέσματά τους στον περιορισμό της εξάπλωσης, αλλά και ο σχεδιασμός για τη διατήρηση της ταξιδιωτικής κίνησης.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο ασφαλή ταξιδιωτικό προορισμό στη Μεσόγειο σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις συζητήσεις με τους tour operators χαρακτηρίζεται πολύ θετικό.

Τονωτική ένεση

Παράγοντες της  αγοράς σημειώνουν πως σε περίπτωση που η Ελλάδα προκριθεί από τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, αυτό θα μπορούσε να δώσει μια σημαντική τονωτική ένεση στην τουριστική αγορά. Συμπληρώνουν πως ο ελληνικός Τουρισμός μπορεί να κεφαλαιοποιήσει το brand name που έχει κατοχυρώσει και να προβάλει το γεγονός πως η επιδημία μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, πέρα από την επαναλειτουργία των μονάδων (καθώς θεωρείται πως ένα σημαντικό μέρος του ξενοδοχειακού δυναμικού δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει φέτος) και τις αεροπορικές συνδέσεις.

Εγείρονται για παράδειγμα θέματα τιμών και προκαταβολών. Οι tour operators διεκδικούν χαμηλότερες τιμές στα τουριστικά πακέτα για να τονωθεί η ζήτηση και οι ξενοδόχοι προπληρωμή των πακέτων δύο εβδομάδες πριν την άφιξη.

Τέλος, τίθεται θέματα ασφάλειας τουριστών και εργαζομένων, ενώ μένει να δούμε τι θα γίνει με τα μαζικά τεστ προκειμένου να αποφευχθεί η αναζωπύρωση του ιού μέσα στο καλοκαίρι.

πηγή capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου