Τοπικές Ειδήσεις

Υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση και βελτίωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού

Υπεγράφη χτες, ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία P&C DEVELOPMENT S.A. η σύμβαση για το έργο «Επέκταση – Βελτίωση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο ν. Ρόδου».
Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη παρέμβαση στο οδικό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με στόχο να το καταστήσει ασφαλέστερο για τους χρήστες του.
Το έργο, δρομολογείται πλέον μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης που έγινε τον Φεβρουάριο του 2017.
Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από 26 ολόκληρους (!) μήνες, διάστημα πολύ μεγάλο, λόγω της γραφειοκρατίας με την οποία λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στη χώρα.
«Οι ρυθμοί είναι τόσο αργοί, που στο τέλος, τους ξεπερνά η ζωή και η πραγματικότητα. Είναι αναγκαία η ελάφρυνση του όγκου της γραφειοκρατίας, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να γίνει ταχύτερη και πιο ευέλικτη. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, εντός των επομένων δύο ή τριών εβδομάδων και θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες, λαμβανομένων υπόψιν και των ιδιαίτερων συνθηκών της τουριστικής περιόδου, που δεν επιτρέπουν την εκτέλεση εργασιών σε τμήματα του οδικού δικτύου, λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φορτίου», επεσήμανε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Υπογράμμισε μάλιστα, ότι με το έργο αυτό, συμπληρώνεται ένα τρίπτυχο έργων τα οποία υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την οδική ασφάλεια, τα οποία συνιστούν την μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στο οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου.
Αναλυτικότερα:
– Οι διαγραμμίσεις όλου του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού, με υλικό νέας τεχνολογίας, ένα έργο ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί.
– Η εγκατάσταση 5.200 φωτιστικών LED τελευταίας τεχνολογίας στο οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου, έργο για το οποίο η εργολαβική σύμβαση υπεγράφη προ ημερών. Η εγκατάσταση των λαμπτήρων θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.
– Το τρίτο έργο είναι αυτό της εγκατάστασης 2.255 στύλων ηλεκτροφωτισμού.

Ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας P&C DEVELOPMENT S.A, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, για το οποίο η εταιρεία έχει την ετοιμότητα για να το ξεκινήσει άμεσα και με προοπτική ολοκλήρωσης σε διάστημα μικρότερο του χρονοδιαγράμματος των 18 μηνών που προβλέπεται από τη σύμβαση. Ο ίδιος είπε ότι εκτός από την τοποθέτηση των στύλων, θα γίνει και η σύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και μεταξύ τους διασύνδεση, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της εργολαβίας.
Παρόντες ήταν ακόμη, οι εκπρόσωποι της εταιρείας κ.κ. Χαράλαμπος Μαυρονικόλας και Παναγιώτης Σταμούλης.

Η νέα εργολαβία θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέων στύλων ηλεκτροφωτισμού στα τμήματα του οδικού δικτύου από τη Λίνδο ως τη Νότια Ρόδο και από Καλαβάρδα προς Σάλακο και Έμπωνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, πρόκειται να τοποθετηθούν 2.255 στύλοι ηλεκτροφωτισμού σε συνολικό μήκος 61 χλμ του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού της Ρόδου. Οι στύλοι θα τοποθετηθούν σε τμήματα του οδικού δικτύου όπου είτε δεν υπήρχε μέχρι σήμερα φωτισμός, είτε θα αντικαταστήσουν παλαιούς και φθαρμένους.
Ειδικότερα, θα τοποθετηθούν στα εξής τμήματα του οδικού δικτύου:
-Από Κολύμπια έως Λίνδο και Λάρδο
-Από Ιξιά, (όρια σχεδίου πόλεως) έως Καλαβάρδα
-Στην Λεωφόρο Καλλιθέας έως το φαληράκι
-Από την Παστίδα έως το Νοσοκομείο Ρόδου
-Από τις Καλυθιές έως την Εθνική Οδό
-Από Βάτι έως Προφύλια
-Από τον κόμβο της Euromedica  έως το Ξενοδοχείο Paradise.

Η ίδια εργολαβία περιλαμβάνει επιπλέον την εγκατάσταση στηθαίων σε συνολικό μήκος 20 χλμ του οδικού δικτύου, καθώς και κατασκευή πεζοδρομίων από την Ιξιά έως την Κρεμαστή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση που η εταιρεία προσέφερε για το έργο είναι της τάξης του 58% του αρχικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα, η Περιφέρεια να είναι έτοιμη να δημοπρατήσει την δεύτερη φάση του έργου, και όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, το κόστος θα καλυφθεί από το κονδύλι που εξοικονομήθηκε από την έκπτωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου