Μία ανάσα πριν την υπογραφή βρίσκεται η νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Τέρης Χατζηιωάννου. Το τελικό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και τα συμβαλλόμενα μέρη είναι επτά.
«Μία διαδικασία 14 ετών για την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, έχει αίσια έκβαση, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Η προγραμματική σύμβαση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην υπογραφή. Λίγο πριν την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρελάβαμε από το υπουργείο το τελικό σχέδιο της προγραμματικής και έτσι συμπεριλάβαμε το θέμα στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα.
Το σχέδιο κάνει λόγο για μία ομπρέλα προστασίας γύρω από τη Μ. Πόλη. Θυμίζω ότι οι προηγούμενες συμβάσεις, είχαν την ίδια φιλοσοφία και οι εμπλεκόμενοι ήταν τρεις.
Οι εταίροι αυτή τη φορά είναι επτά. Πρόκειται για το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, τον δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το άρθρο 100, το ΤΑΠΑ που χρηματοδοτεί ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων, την ΔΕΥΑΡ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου.
Όπως υποστήριξε ο αντιδήμαρχος, η νέα προγραμματική σύμβαση ξεκινά με μία πολύ καλή βάση χρηματοδότησης 14 εκατ. Ευρώ. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε τα εξής: «Όλοι μιλούσαν για δεσμεύσεις πόρων. Είχε επιχειρηθεί να υπογραφεί νέα προγραμματική σύμβαση. Όμως οι πόροι ήταν λίγοι. Το τελευταία σχέδιο δεν ξεπερνούσε τις 400.000 ευρώ. Η παρούσα προγραμματική ξεκινά με μία πολύ καλή βάση, με χρήματα που έχουν ήδη δεσμευθεί.
Η Περιφέρεια αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση χρηματοδοτεί την ενεργειακή αποτύπωση με συνολικό κόστος 124.000 ευρώ. Το Υπουργείο πολιτισμού συμβάλει 1,5 εκατ. Ευρώ, το Υπουργείο Ναυτιλίας με 500.000 ευρώ, ο Δήμος Ρόδου με 1,1 εκατ. Ευρώ, η ΔΕΥΑΡ με 400.000 ευρώ και το ΤΑΠΑ με 700.000 ευρώ. Ξεκινούμε δηλαδή με 4.200.000 ευρώ δεσμευμένους πόρους.
Για τα υπόγεια δίκτυα θα παραδοθούν εντός των ημερών οι μελέτες από τη ΔΕΥΑΡ. Υπάρχει επίσης δέσμευση από τον κ. Σαντορινιό και τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη για μία προκήρυξη προγράμματος που αφορά στα υπόγεια δίκτυα και στις ιστορικές πόλεις, τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στην Πάτμο, συνολικού ύψους 10 εκατ. Ευρώ. Πιστεύω όμως ότι το πρόγραμμα ταιριάζει πιο πολύ στη Ρόδο. Ταυτόχρονα είμαστε σε συζητήσεις με τον ΟΤΕ και την ΔΕΔΔΗΕ να περάσουν σε όλες τις περιοχές τα υπόγεια δίκτυά τους, ώστε να αποκτήσει όλη η Μ. Πόλη όχι μόνο ύδρευση και αποχέτευση, αλλά και τις ταχύτητες που χρειάζονται η σύγχρονη τηλεφωνία και το διαδίκτυο αλλά και τις παροχές ώστε να μην είναι υποφωτισμένη».
Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου, η διάρκεια της σύμβασης είναι 10ετής ενώ το σχέδιο διαχείρισης ανήκει στην ευθύνη του υπουργείου πολιτισμού και του δήμου της Ρόδου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, όπως επιβάλλουν οι αρχές της UNESCO. Σε πρώτη φάση εντάχθηκαν 19 έργα που έχουν ονοματιστεί, που έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Στο πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων περιλαμβάνονται τα ετοιμόρροπα κτήρια ακόμη και αυτά που άνηκαν στο ΤΑΠΑ και μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο.
Αφού έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο το σχέδιο της σύμβασης, μένει να εγκριθεί και από το περιφερειακό συμβούλιο ώστε στη συνέχεια το ελεγκτικό συνέδριο να δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή.
«Χωρίς πολυετή ορίζοντα και χωρίς δεσμευμένα ποσά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση. Ευχαριστώ τον υφυπουργό πολιτισμού κ. Στρατή, τον αν. υπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό, τους βουλευτές Δ. Γάκη και Μάνο Κόνσολα, τον περιφερειάρχη, την κα Μιχαηλίδου, το προσωπικό της Διεύθυνσης Μ. Πόλης και βέβαια τον δήμαρχο που μου εμπιστεύθηκε την όλη διαδικασία η οποία έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου.

ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ: ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
«Υπάρχει η πολιτική βούληση. Είναι γνωστή και είναι σαφής από την δική μας πλευρά». Αυτό δήλωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για την διαδικασία της Προγραμματικής Σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
«Εμείς, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε υπογράψει και το Σύμφωνο Συνεργασίας σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Καστέλλο, όπου είπαμε ότι θα συμμετάσχουμε. Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα ούτε από τις νομικές, ούτε από τις οικονομικές μας υπηρεσίες για τον προϋπολογισμό και την δική μας συμμετοχή. Θα συμφωνήσουμε σε ένα ποσόν-ως αρχικό ποσό με το οποίο θα συμμετέχει η ΠΝΑΙ στην Προγραμματική Σύμβαση και από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο χρειαστεί… εδώ θα είμαστε!», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ