Ρεπορτάζ

H ευρωβουλευτής M. Σπυράκη θα στηρίξει κάθε μέτρο για την πρόοδο των νησιών και την νησιωτικότητα»

«Να συζητήσουμε όχι γι αυτά που χάσαμε, αλλά γι αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της, την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, στο ξενοδοχείο Mediterranean, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (και εκ νέου υποψήφια) κ. Μαρία Σπυράκη που βρέθηκε στην Ρόδο, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που πραγματοποιεί.
Το παρών στην πολιτική εκδήλωση, έδωσαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Διά Βίου Μάθησης και πρόεδρος του ΚΕΚ Γεννηματάς κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης, οι πρώην πρόεδροι κ.κ. Μηνάς Νικολάου και Τάκης Μιχαήλου, ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Ζωγραφίδης δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και υποψήφιοι καθώς και στελέχη της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο.
Λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας της, χάρισε το βιβλίο της με τίτλο «Κυκλική Οικονομία Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Δύο δρόμοι για δουλειές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», στον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, λέγοντας: «Θεωρώ ότι ο περιφερειάρχης είναι ένα πρόσωπο που έχει συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής. Η πεντάχρονη θητεία του είχε αποτελέσματα. Ευτυχώς για όλους μας, οι αλλαγές που πέτυχε θα αλλάξουν τον τρόπο χρηματοδότησης του Ανατολικού Αιγαίου αφού ξέρει να τα διεκδικεί».
Στο βιβλίο έγραψε την εξής αφιέρωση: «Καλή μας επιτυχία με αποτελέσματα ευρωπαϊκά για τα Δωδεκάνησα».
Η ομιλία
Την κυρία Σπυράκη προλόγισε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης, ο οποίος τόνισε το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξε η ίδια για τα προβλήματα της Ρόδου και των νησιών μας, σε επίπεδο Ευρωβουλής.
«Η Μαρία είναι εκ νέου υποψήφια για την ευρωβουλή με τη Ν.Δ. Της ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε αυτή την μάχη και είμαστε σίγουροι ότι η βοήθειά της θα είναι καθοριστική στην μεγάλη νίκη της Ν.Δ. –μία νίκη που θα ανοίξει τον δρόμο της πολιτικής αλλαγής στην χώρα μας. για να επαναφέρουμε την χώρα σε πορεία προόδου και να δώσουμε το δικαίωμα στην δημιουργία και την αξιοπρέπεια σε όλους τους Έλληνες. Η Μ.Σπυράκη, γνωρίζει πολύ καλά πως τα νησιά μας, παρά τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που παίζουν για την πατρίδα μας σε οικονομικό και γενικότερα εθνικό επίπεδο, έχουν πληγωθεί και συνεχίζουν να πληγώνονται από την σημερινή ανεύθυνη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Δεν θα σταματήσουμε να αναφερόμαστε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και κάθε νομοθετικής πρόβλεψης για τη νησιωτικότητα. Στα Δωδεκάνησα, αξίζουμε καλύτερα…» όπως είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ευρωβουλευτής θα στηρίξει κάθε μέτρο για την νησιωτικότητα και την πρόοδο των νησιών.
Ξεκινώντας την ομιλία η κα Σπυράκη επικεντρώθηκε στο γεγονός πως «πρέπει να μιλήσουμε όχι γι αυτά που χάσαμε, αλλά γι αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε» φέρνοντας ως παράδειγμα τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
«Κατ’ αρχήν είναι η ευρωπαϊκή μας εκπροσώπηση. Στις ευρωεκλογές έχετε την ευκαιρία να βάλετε τέσσερις σταυρούς. Μην επιτρέψετε σε κανένα να αποφασίσει για σας για το ποιος θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την πατρίδα στην Ε.Ε. Αποφασίστε μόνοι σας με τα κριτήριά σας, με βάση την επίδοσή μας, τα βιογραφικά μας και εξαντλήστε τους 4 σταυρούς. Σας προσκαλώ σε ένα αγώνα που μπορεί να είναι δικός σας αγώνας. Σας προσκαλώ ως πολίτης και μητέρα δυο παιδιών ως άνθρωπος που θέλει να δει την πατρίδα να αλλάζει, που ξέρει πόσα κακά έγιναν και πόσες ευκαιρίες έχουμε μπροστά μας και μπορούμε να αξιοποιήσουμε», τόνισε.
Η κα Σπυράκη, επικαλέστηκε το ντοσιέ που όπως είπε περιέχει τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει στην Ευρωβουλή και από τις απαντήσεις αποκαλύπτονται οι χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας για ανάπτυξη, χρηματοδοτήσεις και υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που θα δημιουργούσαν νέες συνθήκες.
«Από αυτό αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα νησιά, ήταν ανύπαρκτο. Τα νησιά εργαλειοποιήθηκαν για να κλείσουν έσοδα στον προϋπολογισμό για να κλείσουν τρύπες και να δώσουν αποτέλεσμα μόνο οικονομικό ως προς τους αριθμούς. Δεν αντιμετωπίστηκαν, ούτε σαν ένας χώρος με καταπληκτικές δυνατότητες ανάπτυξης. Δεν μιμήθηκαν καλές πρακτικές του εξωτερικού όπου τα νησιά τους είναι κοσμήματα και φορείς μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης», όπως είπε.
Αναφερόμενη σε σχετική ερώτηση που έκανε για την ηλεκτροδότηση των νησιών με δεδομένο το μεγάλο κόστος και ότι μέχρι το 2021 η ΔΕΗ, πρέπει να αποσύρει τις μονάδες χαμηλής απόδοσης σε υλοποποίηση της συμφωνίας που έχει γίνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην κ. Σπυράκη με μια σειρά από εργαλεία που θα μπορούσαν να δώσουν καλύτερης ποιότητας ηλεκτροδότηση και επίσης καλή ευστάθεια του συστήματος. Αυτά τα εργαλεία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση. Υπήρχαν και προτάσεις για την παροχή καθαρής ενέργειας στα νησιά που όμως χάθηκαν στη δίνη της αδιαφορίας της κυβέρνησης. Η Ελλάδα άφησε την ευκαιρία στα μισά του δρόμου. Και δεν είναι μόνο αυτή καθώς υπήρχαν προτάσεις και για την αξιοποίηση των ΑΠΕ με ευρωπαϊκούς πόρους ακόμη και με ειδική χρηματοδότηση», είπε η κ. Σπυράκη.
Παρουσίασε ακόμη κι άλλες προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως τα συστήματα παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα νησιά –όπου προέτρεπε την κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει για την εξοικονόμηση ενέργειας στις νησιωτικές περιοχές και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. –αλλά δυστυχώς, κανείς δεν το έπραξε.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά & Ναυτιλία
Με αφορμή την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις που πέτυχαν άλλες χώρες την ώρα που η Ελλάδα παρέδιδε τα όπλα.
«Είναι η ερώτηση που έκανα και ουδείς πρέπει να πει ότι η Ν.Δ. συμμετείχε στο τερατούργημα που έγινε δηλαδή στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ο κ. Μοσκοβισί απάντησε πως τα κράτη – μέλη είναι υπεύθυνα για την μεταφορά και εφαρμογή της οδηγίας για το ΦΠΑ. Από έγγραφο της επιτροπής αποδεικνύεται πως μια σειρά από κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν ζητήσει εξαιρέσεις ακόμη και χώρες, από την Γερμανία μέχρι την Ισπανία και από την Γαλλία μέχρι την Πορτογαλία –και τις έχουν πετύχει. Η Ελλάδα φρόντισε το 2015 να υπογράψει για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτά για όσους πιστεύουν ότι η Ν.Δ. συμμετείχε στο έγκλημα. Κάποιοι νησιώτες με ρώτησαν για ποιο λόγο τα άλλα κράτη που έχουν νησιά (Κροατία, Κύπρος, Μάλτα κ.λπ.) έχουν από 0% έως 4% και η Ελλάδα έχει τόσο αυξημένο ΦΠΑ; Η επιτροπή απάντησε ότι και σε αυτό το θέμα η αρμοδιότητα εμπίπτει στα κράτη – μέλη που έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μειωμένο ΦΠΑ και στις μεταφορές. Αυτό είναι το ‘ντοσιέ της αδιαφορίας’ και αποδεικνύει την αδιαφορία και την έλλειψη σχεδιασμού», τόνισε η κ. Σπυράκη.
«Η πενταετία που έρχεται δίνει στην Ελλάδα μοναδικές ευκαιρίες να έχει περιφερειακές και δημοτικές αρχές που της αξίζουν μια εθνική κυβέρνηση, με έναν πρωθυπουργό που καταλαβαίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες. Επίσης τελειώσαμε με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι όλα λύνονται με ένα νόμο και ένα άρθρο, ότι τα δάνεια κουρεύονται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας με αύξηση μισθών και μισθολογικού κόστους», δήλωσε η ευρωβουλευτής και συμπλήρωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επενδύσεις στην περιοχή μας.
Πρόταση στον
Αντώνη Καμπουράκη
Έκανε πρόταση προς τον υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη να εντάξει στο πρόγραμμά του το Wifi for All: «Προτείνω στον κ. Αντώνη Καμπουράκη που εκτιμούσα και εκτιμώ, να το βάλει στο προεκλογικό του πρόγραμμα και να αναζητήσει το Wifi for All και να εντάξει τη Ρόδο στο δίκτυο των ‘Έξυπνων πόλεων’ για να πάρει χρήματα για την ψηφιακή οικονομία. Η Ελλάδα ως προς την ψηφιακή αγορά είναι στο… μηδέν διότι θεωρείται nonconsolidate country. Είναι ευκαιρία και πρέπει να την αρπάξουμε. Η ψηφιοποίηση αγγίζει όλους τους τομείς», είπε η κ. Σπυράκη που έφερε σαν παράδειγμα την Εσθονία που είναι πολύ μπροστά σε αυτόν τον τομέα.
«Αν η Μεσαιωνική Πόλη μπορεί να γίνει ο τόπος όπου θα εγκατασταθεί δίκτυο 5 G τότε θα μπορεί να γίνει η έδρα για μεγάλα νομικά γραφεία του εξωτερικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε η κ. Σπυράκη.
Η κυκλική οικονομία
Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση των υλικών η χώρα μας όπως είπε η ευρωβουλευτής είναι προτελευταία στη σειρά κατάταξης.
«Η Ελλάδα είναι στην προ-τελευταία θέση και κινδυνεύει να χάσει ένα τρένο που για άλλους θεωρείται πλούτος. Ακόμη και από τα απορρίμματα μπορεί να παραχθεί πλούτος αφού με τις νέες τεχνολογίες είναι δυνατό να προκύψει από τα σκουπίδια δωρεάν ενέργεια. Ακόμη τα έργα για την κλιματική αλλαγή που άλλοτε ήταν έργα πολυτελείας τώρα είναι έργα επιβίωσης. Είναι υποχρεωτικό να γίνουν. Ξέρω ότι και εδώ το φράγμα πλημμυρίζει και υπάρχουν κενά. Πρέπει να υπάρξει συνδυασμός της νέας οικονομίας και της νέας εποχής. Κάποιες περιοχές δεν έχουν αποχετευτικό γιατί κάποιοι δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν τα χρήματα από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Κράτησαν τα χρήματα για να τα κάνουν πλεόνασμα ώστε να τα επιστρέψουν με τη μορφή των φιλοδωρημάτων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για να αλιεύσουν ψήφους. Άφησαν περιοχές χωρίς αποχετευτικό. Αν τα Δωδεκάνησα ανακαινίσουν κατοικίες και ξενοδοχεία αλλάξουν κατεύθυνση μπορεί οι τουρίστες να μην είναι τρία εκατομμύρια αλλά θα αφήνουν πολλαπλάσια χρήματα. Αν αναβαθμίσουμε την παροχή των υπηρεσιών τότε η οικονομία θα πάρει μια άλλη στροφή» δήλωσε η κ. Σπυράκη, απευθυνόμενη και πάλι προς τον κ. Καμπουράκη προτείνοντας λύσεις για την επόμενη μέρα στον Δήμο Ρόδου.
«Εκτός από τις διορθώσεις που μπορούσαν να γίνουν για τη μείωση του ΦΠΑ ειδικά και στο τουριστικό πακέτο για να γίνουν προσλήψεις και επενδύσεις μπορεί να γίνει στροφή της οικονομίας της Δωδεκανήσου», είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός της Ν.Δ. που οραματίστηκε την νέα οικονομία προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της Ελλάδας.
Καταλήγοντας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. είπε τα εξής:
«Θέλω πολύ την επόμενη φορά που θα γυρίσω, να είμαι ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε μια Δωδεκάνησο που θα έχει περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο και δήμαρχο τον κ. Αντώνη Καμπουράκη. Θέλω και να με υποδεχθούν ως βουλευτές η Μίκα Ιατρίδη και ο Βασίλης Υψηλάντης. Στο τέλος της άλλης θητείας δεν θέλω να υπάρχει βιβλίο αλλά ένα έργο που θα πάμε μαζί να το επισκεφθούμε και θα δώσει στα νησιά προστιθέμενη αξία και η δόξα εκείνου που θα κόψει την κορδέλα. Ας το κάνουμε εμείς και ας κόψουν άλλοι τις κορδέλες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου