Με τη συμμετοχή 18 υπουργών και 11 γενικών γραμματέων υπουργείων πραγματοποιείται από χθες στη Ρόδο, στο ξενοδοχείο Rodos Palace, το 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021». Το συνέδριο παρακολουθούν σχεδόν στο σύνολό τους, οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και οι δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε λόγο για μία ευκαιρία ανάδειξης όλων των χαμένων και κρυμμένων ευκαιριών των νησιών. Είπε ότι για τους νησιώτες το αναπτυξιακό στοίχημα δεν είναι απλά μία τετριμμένη πολιτική ευχή. Κάλεσε όλους, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν να συνεργαστούν για την διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάτασης που θα επιτρέψει στον τόπο που έχει πληγωθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές (βλ. κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ), να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Αναλυτικότερα ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Οι νησιώτες δεν κινούνται στην παλαιοκομματική λογική του πολιτικού τσαμπουκά ή του πολιτικού εκτοπισμού τους. Μιλούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντι στο εθνικό διακύβευμα. Θα σας πουν ότι η νησιωτική Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη ενός διαφορετικού πλαισίου λειτουργίας και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων της. Θα σας πουν αλήθειες. Ακούστε τους με προσοχή γιατί είναι περήφανοι και τραυματισμένοι από το νομοθετικό έργο των τελευταίων ετών και πολύ ειδικότερα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τώρα που αυτό το φορολογικό καθεστώς έπαψε να υφίσταται στα νησιά, έπαψε να υφίσταται και το πολιτικό άλλοθι που έδινε σε όλο το πολιτικό σύστημα ως πολιτική στήριξης των νησιών.
Με διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας που η πολυπλοκότητα και η ιδιαιτερότητα του νησιώτικού χώρου υπαγορεύουν, ερχόμαστε σε μία διαδικασία διαμόρφωσης ενός πλαισίου ανάτασης και επιστροφής στην κανονικότητα. Ενός πλαισίου που θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουμε ανάγκη. Όλοι μαζί. Άλλωστε η ίδια πολυπλοκότητα και ιδιαιτερότητα υπαγόρευσε τη διεξαγωγή δύο αναπτυξιακών συνεδρίων στο Νότιο Αιγαίο, ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο, όπως από την πρώτη στιγμή συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση. Θα μου επιτρέψετε ένα αναγκαίο σχόλιο ως απάντηση σε αυτούς που καλλιεργούν το διχασμό. Αξίζει η Ρόδος με το 50% του πληθυσμού της Περιφέρειας μας λίγο σεβασμό».
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέτρο το οποίο είναι σε βάρος των νησιωτών, όπως είπε. Δήλωσε επίσης ότι είναι αδιανόητο να μην αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προγραμματική σύμβαση για τη συντήρηση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης, που έχει λήξει το 2006. Σημείωσε ωστόσο ότι η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο.
«Αυτή η περιβόητη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε ένα εκλογικό νόμο. Στο πλαίσιο μίας διευρυμένης κοινωνικής συμφωνίας με την Κυβέρνηση και με όλους τους θεσμικούς φορείς, οι Δήμοι συμμετέχουν αποφασιστικά στην διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής νησιωτικής περιφέρειας. Πρέπει να συζητήσουμε για πολιτικές και έργα που σχεδιάζουμε και πρέπει να υλοποιήσουμε στον τομέα του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της κοινωνικής πολιτικής, της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σε όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη ο πολιτιστικός μας πλούτος, η αρχιτεκτονική του νησιωτικού τοπίου, η ιστορική μας σχέση με τη θάλασσα και η μοναδικότητα του νησιωτικού χώρου», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρόδου.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με τέσσερις συνεδρίες. Η πρώτη είχε ως θέμα: Ψηφιακές Υπηρεσίες, Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση και βασικό ομιλητή τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά. Μίλησαν επίσης η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. Στη συγκεκριμένη ενότητα προήδρευσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μπιζάς.
Παράλληλα διεξήχθη η συνεδρία με θέμα τα Πολιτισμικά Αγαθά και τις Αθλητικές Υποδομές και ομιλητές την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή, την Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη και συντονιστή τον αντιπεριφερειάρχη, Στέλιο Μπρίγκο.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρία με θέμα την Ενεργειακή Πολιτική και την Περιβαλλοντική Προστασία και με ομιλητές τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και συντονιστή τον αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Φλεβάρη.
Η τέταρτη και τελευταία συνεδρία για χθες είχε ως θέμα «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία». Μίλησαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο αναπληρωτής Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος. Το συντονισμό είχε ο αντιπεριφερειάρχης, Θωμάς Σωτρίλλης.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη με την ομιλία του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου στις 7 το απόγευμα και την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7.30 το απόγευμα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

 Ο κ. Νίκος Παππάς
«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κερδίζουν το στοίχημα του τουρισμού, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και για τα επόμενα χρόνια και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του στο 13ο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου που ξεκίνησε χθες στη Ρόδο και στο ξενοδοχείο Rodos Palace. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, κ. Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της νησιωτικότητας, καθώς οι ανισότητες είναι η ρίζα των κρίσεων. “Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει την απομόνωση που γνώρισε η νησιωτική Ελλάδα και ξέρει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί”, είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματα του Νοτίου Αιγαίου είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, που έχει ως βασική αρχή «να μην αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω», η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται οι κυβερνώντες.
Αναφέρθηκε παραπέρα στο πρόγραμμα για την πρόσβαση κατοίκων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από χρόνια και να μην το συζητάμε το 2017 και το 2018. Ήδη πάνω από 1.500 χωριά του Νοτίου Αιγαίου έχουν πλήρη πρόσβαση στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία. Παρατήρησε, πως η απομόνωση που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας κάτοικος νησιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή ενός κατοίκου ορεινού χωριού της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η Ελλάδα βγαίνοντας από την κρίση συγκροτείται ως χώρα που αναπτύσσεται εκ νέου ως ένας κόμβος ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφθεί κανείς στον τόπο. Οι σύγχρονες υποδομές και οι νέες τεχνολογίες έρχονται να αναβαθμίσουν αυτή την νέα θέση. Οι αποστάσεις μειώνονται.
Ο τουρισμός μας ακολούθησε μία σταθερή πορεία στην κρίση. Είχε πολύ μικρότερες συνέπειες από άλλους κλάδους. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε μόνο του στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Χρειάζεται αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών στις οποίες προχωράμε ήδη.
Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα στηρίξουμε και να τα ενισχύσουμε με νέες τεχνολογίες και έξυπνες εφαρμογές. Δεν θα αφήσουμε κανένα νησί πίσω.
Μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν αυτονόητο ότι οι πολίτες στους Αρκιούς και στους Λειψούς λ.χ. δεν θα έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, δεν θα έχουν πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ήδη πάνω από 1500 νοικοκυριά της περιοχής σας έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία».
Τέλος ο κ. Παππάς συνεχάρη τους νησιώτες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος λέγοντας: «Θέλω να κάνω αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα και να συγχαρώ την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση για τον τρόπο που αγκαλιάσατε τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ανοίγοντας τα σπίτια σας και τα μαγαζιά σας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί επέζησαν και επιβίωσαν χάρη στη στήριξη που βρήκαν εδώ.
Σε μία εποχή που αλλάζουν πολλά, όπου η Ελλάδα εδραιώνει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τόπος υποδοχής πόνου και δυστυχίας. Δεν θα επιτρέψουμε τέτοια στερεότυπα».

Επίσκεψη, με ισχυρό συμβολισμό, Τσίπρα στο Καστελόριζο
Σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό αναμένεται να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σήμερα Τρίτη. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στο Καστελόριζο.
Πρόκειται σαφώς για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αφού σήμερα Τρίτη συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την πρωτοφανή προκλητικότητα της τουρκικής ακτοφυλακής, Sahil Guvenlik, που με ελικόπτερο προσπάθησε να προσεγγίσει την νήσο Ρω, χωρίς φώτα πλεύσης, παραβιάζοντας το ελληνικό FIR και επιχειρώντας να κάνει διέλευση με προβολέα, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως εχθρική ενέργεια.
Όπως είχε αποκαλύψει ο ΑΝΤ1, ο υπαρχιφύλακας – αρχιλοχίας του φυλακίου, άνοιξε πυρ με τροχιοδεικτικά πυρά, προς την κατεύθυνση του ελικοπτέρου, αναγκάζοντας τον τούρκο πιλότο σε φυγή προς την τουρκική πόλη Κας.
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν ο Πρωθυπουργός θα μείνει μόνο στο Καστελόριζο ή προτίθεται να επισκεφθεί και το φυλάκιο της Ρω.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ