Τοπικές Ειδήσεις

“Ελλείψεις σε ένστολο προσωπικό – Αναγκαιότητα προσλήψεων εκτός πανελληνίων εξετάσεων”

Επιστολή της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου προς τους Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγοκ. Στέφανο Κολοκούρη με

Θέμα: «Ελλείψεις σε ένστολο προσωπικό – Αναγκαιότητα προσλήψεων εκτός πανελληνίων εξετάσεων»

Με τη ψήφιση του Ν.4662/2020 συστήθηκε και λειτουργεί ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, ο οποίος καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο διαχείρισης καταστροφών και συνιστά το σύνολο των συντρεχουσών επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών της Πολιτικής Προστασίας έχοντας ως προτεραιότητες αφενός την πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση όλων των απειλών που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε ειρηνική περίοδο και αφετέρου τη μείωση του κινδύνου και την αντιμετώπιση, αποκατάσταση και ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους. O ρόλος και η συμβολή του Πυροσβεστικού Σώματος είναι καθοριστική, διαδραματίζοντας πρωταρχικό ρόλο στην εκπλήρωση τους.

 

Για να υλοποιηθεί όμως αυτό και να μπορεί το Πυροσβεστικό Σώμα να ανταποκριθεί στις επιπλέον αρμοδιότητες και καθήκοντα που απορρέουν μέσω του Εθνικού Μηχανισμού χρειάζεται άμεσα αύξηση του έμψυχου δυναμικού του.

 

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην περιφέρειά μας λειτουργούν με οργανογράμματα δεκαετιών πίσω. Είναι αδιανόητο και συνάμα επικίνδυνο, να υπάρχει νοήμων νους που να θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είναι ίδιοι με αυτούς δεκαετίες πίσω, οπότε και δεν κρίνεται σκόπιμη η αύξηση της οργανικής δύναμής τους. Εάν στους κινδύνους αυτούς συνυπολογίσουμε και τις νέες αρμοδιότητες που έχουν ως αποτέλεσμα να απασχολούν μέρος του υπάρχοντος προσωπικού όπως:

 

1. Η επάνδρωση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου

2. Η επάνδρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των αερολιμένων Ρόδου & Κω

3. Η φύλαξη σε καθημερινή βάση των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Κω

4. Στη μεταφορά υγειονομικού προσωπικού που εμπλέκεται με την ιχνηλάτηση κρουσμάτων από την πανδημία του κορωνοϊού στους αερολιμένες Ρόδου και Κω

5. Στη συνδρομή στο έργο των Υγειονομικών Κλιμακίων Ελέγχου (Υ.Κ.Ε.) της Γ.Γ.Π.Π. λόγω COVID-19, στους αερολιμένες Ρόδου και Κω

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 506/1999 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ Διεύθυνση: Εθ. Δωδεκανήσων 44 – Τηλ.: 2241043569 – Φαξ: 22411 16522 e-mail: eypsnrd@gmail.com – http: eypsnrd.blogspot.gr

6. Στη συνδρομή με ένστολο προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ρόδου και Κω σε συμβάντα που λαμβάνουν Χώρα σε νησιά όπως η Κάρπαθος, Κάλυμνος, Σύμη

 

Αντιλαμβανόμαστε τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες αυτές αυξημένες απαιτήσεις, διατηρώντας παράλληλα στο επιχειρησιακό κομμάτι την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητά τους σε υψηλό επίπεδο.

 

Θεωρούμε την αύξηση της οργανικής δύναμης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιφέρειας μας μονόδρομο, συνυπολογίζοντας τις πραγματικές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού. Προσλήψεις μέσω πανελληνίων 50 ή 100 πυροσβεστών ανά έτος μέσω της Σχολής Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας δεν θα λύσουν ποτέ το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και με κάλυψη των κενών μίας περιφέρειας, με μεταθέσεις πυροσβεστών από κάποια άλλη, αφού ουσιαστικά το πρόβλημα της έλλειψης σε προσωπικό δεν λύνεται, αλλά μετατοπίζετε από περιφέρεια σε περιφέρεια.

 

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της περιφέρειας μας λειτουργούν με βασικό κορμό πυροσβέστες που είχαν εισαχθεί στο Σώμα με κατά τόπους προσλήψεις και που θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε αυτές έως την συνταξιοδότησή τους. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την πρόσληψη πυροσβεστών, μέσω διαγωνισμού και με το κριτήριο της εντοπιότητας, αντίστοιχη με αυτή άλλων Σωμάτων Ασφαλείας (ειδικούς φρουρούς).

 

Με τις προσλήψεις αυτές θα μπορέσουν να καλυφθούν κατά τόπους ανάγκες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ενισχύοντας την πυρασφάλεια στην περιφέρειά μας, καθώς και τις αυξημένες ανάγκες που απορρέουν από τις επιπλέον αρμοδιότητες της Γ.Γ.Π.Π..

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας

 

Χατζηκυριάκος Ιωάννης             Κωνσταντάκης Παναγιώτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου