Τοπικές Ειδήσεις

Διευρημένες ουσιαστικές κοινές δράσεις μεταξύ ΤΕΕ Δωδ/σου, Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδ/σου και φορέων

 

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΑΣΙΩΝ

Διευρυμένο κύκλο κοινών συνεργασιών και επαφών ξεκίνησαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδε-κανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου με Υπηρεσίες και φορείς των νησιών μας.

Σε πρώτη φάση οι πρώτες κινήσεις αφορούν τη διαβούλευση επί του Περιφερειακού Χωρο-ταξικού πλαισίου, καθώς και την προστασία των Μαρασιών μέσω της τροποποίησης του σχεδίου πόλεως της Ρόδου.

Α. Σχετικά με τη διαβούλευση επί της Έγκρισης Β1 Σταδίου της μελέτης «Αξιολόγηση Αναθε-ώρηση & Εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου»:

Η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ (ως αρχή σχεδιασμού για την αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία του Β1 σταδίου της Μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση & Εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχε-διασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου», προκειμένου να διατυπώσουν απόψεις επί αυτής η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία σύμφωνα με τον Ν.4447/2016 άρθρο 6 παραγρ. 7β.

Άμεσα το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο ΣΑΔ πραγματοποίησαν επαφές με τον Γενικό Διευθυντή Ανά-πτυξης της Π.Ν.ΑΙ. κ. Παναγιώτη Βενέρη, την Προϊσταμένη του τμήματος ΠΕ.ΧΩ. Δωδεκανήσου της Α.Δ.Α. Αιγαίου κ. Λίλα Μανωλά και με τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αγαπητό Ξάνθη, οι οποίοι εξέφρασαν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους επί της μελέτης.

Από την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει καθημερινή συνεργασία μεταξύ του κ. Γιαννικουρή, κ. Σκιαδόπουλου και της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Τουρι-σμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, προκειμένου να κατατεθούν κοινές ουσιαστικές προτάσεις που θα βελτιώσουν το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Με κοινή επιστολή προς τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού, Γ’ τμήμα Περιφερειακών Χω-ροταξικών Πλαισίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητήθηκε παράταση στη διαβού-λευση, προκειμένου να κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις βελτίωσης της μελέτης. Η ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν άμεση, κάνοντας δεκτό το κοινό αίτημα ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ΣΑΔ.

 

Β. Σχετικά με την προστασία των Μαρασιών μέσω της τροποποίησης του σχεδίου πόλεως της Ρόδου

Προηγήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των δύο Προέδρων ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ΣΑΔ με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Καρυδάκη, κατόπιν των οποίων πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση εργασίας στο ΤΕΕ Δω-δεκανήσου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και εντεταλμένος σύμβουλος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχε-διασμού του Δήμου Ρόδου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, ο κ. Γιώργος Καρυδάκης, η υπάλληλος της

Διεύθυνσης κ. Ματίνα Σωτηράκη, ο Τομεάρχης Χωροταξίας & Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΤΕΕ Δω-δεκανήσου κ. Σωτήρης Αριστείδου και ο κ. Γιάννης Ματσαμάς, Ταμίας ΣΑΔ.

Συζητήθηκαν εκτενείς προτάσεις και ενδεχόμενες λύσεις, με κύριο γνώμονα να προστατευ-θούν τα Μαράσια. Στόχος θα είναι η ολοκλήρωση της τροποποίησης του σχεδίου πόλης στα Μαρά-σια, η οποία εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Το ισχύον σχέδιο πόλης προβλέπει υψηλούς συντελεστές δό-μησης, απαλλοτριώσεις, διανοίξεις και αλλοίωση των παραδοσιακών σοκακιών για τη δημιουργία δρόμων, πεζοδρομίων, κλπ.

Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη προκειμένου να κατατεθούν και να συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς ΤΕΕ Δωδε-κανήσου και ΣΑΔ.

 

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Αντώνης Ε. Γιαννικουρής

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Κ. Σκιαδόπουλος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου