Ειδήσεις

Δικηγόροι για νέο Ποινικό Κώδικα: Να επανεξεταστεί το πλαίσιο για εγκληματική οργάνωση και κλοπές

Τις πρώτες παρατηρήσεις της επί των σχεδίων νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα αλλά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διατυπώνει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της. Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή επιφυλάσσεται να διατυπώσει εγγράφως τις θέσεις της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για μια σειρά από ζητήματα που έχουν επισημανθεί σε σχέση με τους νέους Κώδικες τόσο από συλλόγους όσο και από δικηγόρους στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων ενημερώθηκε για τα νέα σχέδια των δυο Κωδίκων, από τους προέδρους των αντίστοιχων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο, δικηγόρο Αθηνών και κ. Θεοχάρη Δαλακούρα, Καθηγητή Πανεπιστημίου και δικηγόρο, καθώς και από τα μέλη των Επιτροπών, κ.κ. Ιωάννη Γιαννίδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου και δικηγόρο και Παναγιώτη Καζή, δικηγόρο.

Όπως αναφέρει η συντονιστική επιτροπή στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε «τα σχέδια νέων Κωδίκων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης και της δικαιοσύνης» ενώ «συνιστούν σημαντική παρέμβαση στο πλαίσιο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, όταν γίνονται, «ανάλογης εμβέλειας, ρηξικέλευθες τροποποιήσεις στην ποινική νομοθεσία, η νομοθέτηση δεν μπορεί να επηρεάζεται ούτε από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, ούτε από εκκρεμείς δίκες, οι οποίες κάθε φορά θα υπάρχουν, ούτε να εντάσσεται στα πλαίσια της μακράς προεκλογικής διελκυστίνδας που διέρχεται ο τόπος». Η επιτροπή αναφέρει, πάντως, στην ανακοίνωσή της πως απαιτείται η προσαρμογή του Ποινικού Κώδικα στη νέα μορφολογία του εγκλήματος, δεδομένου ότι ισχύον Ποινικός Κώδικας είναι νομοθέτημα της δεκαετίας του 1950 .

Ακόμη, η συντονιστική επιτροπή επισημαίνει πως ο χρόνος της διαβούλευσης των 21 ημερών για τους δυο Κώδικες που εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης «είναι ανεπαρκής και αναντίστοιχος με την σπουδαιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας».

Διαβάστε περισσότερα στο law&order.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου